Hoeveel invloed heb je op de zindelijkheid van je kind?

Hoe snel een kind zindelijk wordt is afhankelijk van een heleboel verschillende factoren. Zoals zo vaak bij het moederschap heb je op sommige invloed, en op andere helaas niet.

Dat maakt het moment waarop een kind zindelijk wordt heel verschillend. Sommige moeders juichen dat hun kind met twee jaar al zindelijk is, terwijl anderen zich zorgen maken hoe dat moet als hun kind naar de basisschool gaat omdat hij of zij nog níét zindelijk is.


Wat beïnvloedt hoe snel een kind zindelijk wordt?

Laten we de factoren die van invloed zijn hoe snel een kind zindelijk wordt eens op een rijtje zetten. Te beginnen met de dingen waarop jij als moeder invloed hebt.

Factoren waar je wel invloed op hebt

 • Hoeveel tijd besteed je aan zindelijkheidstraining? Als je druk bent, en weinig tijd hebt om met je kind te oefenen zal het waarschijnlijk langer duren voordat je kind zindelijk is.
 • Welke methode gebruik je voor zindelijkheidstraining? Er zijn allerlei methodes om uit te kiezen met wisselend effect. Zo maakte mijn moeder mij en mijn zusjes simpelweg zindelijk in de zomer door ons een onderbroek aan te trekken. Als we dan plasten voelden we het, en blijkbaar werkte dat goed bij ons. Ze kreeg ons alledrie in één zomer keurig zindelijk.
 • Het soort luiers dat je gebruikt. Er wordt vaak beweerd dat kinderen sneller zindelijk worden als je stoffen luiers gebruikt in plaats van bijvoorbeeld pampers. Het idee is dat een kind met stoffen luiers zich sneller bewust wordt van plassen en poepen. Bij mijn oudste twee kinderen heb ik katoenen luiers gebruikt, maar ze zijn er helaas niet sneller zindelijk van geworden tot mijn spijt.

Factoren waarop je geen invloed hebt!

 • De persoonlijk aanleg van je kind! Het ene kind wordt nu eenmaal makkelijker en sneller zindelijk dan het andere. Hierbij speelt zowel lichamelijke aanleg als het karakter van je kind. Als je een kind hebt dat het totaal niet kan boeien om zindelijk te worden, is het een stuk lastiger om het te motiveren netjes op het potje of de wc te plassen.
 • Omstandigheden. Als je financieel krap zit, zul je misschien meer haast hebben om je kind zindelijk te maken dan als de kosten voor luiers geen probleem vormen.
 • Gebeurtenissen. Als er stress is in een gezin, of als er iets naar gebeurd zoals het overlijden van een oma, dan kan dit zindelijk worden vertragen bij een kind.

Oefenbroekje: overgang van luier naar onderbroek makkelijker

Eén van de handigste hulpmiddelen die er zijn bij zindelijkheidstraining vind ik toch wel de zogenoemde oefenbroekjes. Dat is een combinatie van een onderbroek en luier. Kinder oefenbroekjes absorberen niet zoveel als een luier, maar het houdt wel wat tegen. Daarom is het een handige overgang van luier naar echte onderbroek!

De oefenbroekjes zien er ook nog eens heel leuk uit:

luierbroekje
Bron afbeelding: nappys.nl

Lees ook Obstipatie.

Voor voordelige luiers zou je eens kunnen kijken bij de Duitse DM drogist!

Zie ook: Kinderen steeds later zindelijk.


Hoe zijn jouw ervaringen met zindelijkheidstraining?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

18 reacties

 1. Wij hebben 4 kinderen en het verliep bij allemaal anders. Maar ‘s zomers met een onderbroek aan buiten werkte zeker.
  Dochter 3 was zelfs met haar 2e verjaardag helemaal zindelijk, overdag en s nachts! Ik was er niet mee bezig, want nummer 4 was net geboren, maar mevrouw wilde ook op de wc. En ze kan het nog steeds het langst ophouden. (Weten we omdat ze onderweg naar vakantie nooit naar de wc wil.)

 2. Wij hebben 4 kinderen en het verliep bij allemaal anders. Maar ‘s zomers met een onderbroek aan buiten werkte zeker.
  Dochter 3 was zelfs met haar 2e verjaardag helemaal zindelijk, overdag en s nachts! Ik was er niet mee bezig, want nummer 4 was net geboren, maar mevrouw wilde ook op de wc. En ze kan het nog steeds het langst ophouden. (Weten we omdat ze onderweg naar vakantie nooit naar de wc wil.)

 3. Bijzonder om een 1 jarige op de pot te zetten is het niet hoor. Bijzonder is het dat we steeds vaker het potje over slaan. Ik adviseer kinderen zodra ze kunnen lopen op vaste tijden het potje erbij te pakken. Geef ze een fles laat ze die opdrinken net ervoor en lees dan een boekje voor. Gebruik het als stoeltj tijdens het lezen. Verhaal klaar pot moment klaar. Soms zal er iets in liggen soms niet van beide geen groot punt maken het is zoals het is. Dus niet vol enthousiasme gillen als er wat in ligt. Wel benoemen en ligt er niets ruim je het potje op. Op een vaste plaats waar je kindje het kan zien. Je zult vanzelf een moment krijgen dat je kindje er echt bewust naar toe zal gaan. Ja dit vraagt tijd ja er komt een moment dat je kind denkt hè mama reageert als ik er heen loop dus loop ik nu lekker vaak er heen. En er komt een eind aan en dan is je kind zindelijk. Vaak zonder luier rond laten lopen helpt ook. Als het zonder dwang en zonder overdreven stimuleren gaat maar gebracht wordt als iets nogmaals lukt het wel.

 4. Bijzonder om een 1 jarige op de pot te zetten is het niet hoor. Bijzonder is het dat we steeds vaker het potje over slaan. Ik adviseer kinderen zodra ze kunnen lopen op vaste tijden het potje erbij te pakken. Geef ze een fles laat ze die opdrinken net ervoor en lees dan een boekje voor. Gebruik het als stoeltj tijdens het lezen. Verhaal klaar pot moment klaar. Soms zal er iets in liggen soms niet van beide geen groot punt maken het is zoals het is. Dus niet vol enthousiasme gillen als er wat in ligt. Wel benoemen en ligt er niets ruim je het potje op. Op een vaste plaats waar je kindje het kan zien. Je zult vanzelf een moment krijgen dat je kindje er echt bewust naar toe zal gaan. Ja dit vraagt tijd ja er komt een moment dat je kind denkt hè mama reageert als ik er heen loop dus loop ik nu lekker vaak er heen. En er komt een eind aan en dan is je kind zindelijk. Vaak zonder luier rond laten lopen helpt ook. Als het zonder dwang en zonder overdreven stimuleren gaat maar gebracht wordt als iets nogmaals lukt het wel.

 5. Ik heb zo'n hekel aan die trainingen. Als je kind er klaar voor is gaat het veel sneller. Wij hebben gewacht tot de oudste aangaf geen luier meer aan te willen. Met 2 weken was hij dag en nacht zindelijk. Bijna geen ongelukjes. Als je kind 3.5 is snap ik dat er wat meer druk bij komt kijken en je wat gaat proberen ivm school. Maar eerder, nee liever niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *