Kleden Nederlandse vrouwen zich genderneutraal of lomp?

genderneutraal

Nederlandse vrouwen staan in de regel niet bekend om hun elegantie.

Freelance journaliste Santje Kramer schreef er zelfs een boek over: Het Poldermodel. Een van de kenmerken van Nederlandse vrouwen schijnt te zijn dat ze er van achteren uitzien als een man.

Bonjour monsieur. Maar ik ben een vrouw

Een soortgelijke observatie doet Amarens Eggeraat in haar column bij Vrij Nederland. Amarens woont in Parijs, en wordt daar regelmatig voor een man aangezien. Amarens vermoedt dat dit komt door haar verstandige, praktische winterjas en kortgeknipte haar.

Parijzenaars kleden zich geslachtsspecifiek

De kledingcode in Parijs is het tegenovergestelde van unisex vindt Amarens.

'Strak uitgesneden jasjes en gekleurde sjaaltjes voor de vrouw, witte overhemden en een donkerkleurig pak voor de man. In de doorsnee kledingwinkel is alles voor vrouwen voorzien van een extra glittertje, een bloemetje of een wulps randje kant.'

Nederland is al behoorlijk genderneutraal

Volgens Amarens is Nederland vergeleken met Parijs al behoorlijk genderneutraal. Zij verklaart dit met het feit dat Nederlanders vooral vinden dat kleding praktisch moet zijn.

Maar erg charmant beschrijft ze Nederlanders niet:

'Nederlanders hebben massaal slordig geknipt haar en een H&M-jas in een verkeerde maat. De vrouwen kunnen schoenen tot maat 43 kopen en mogen gewoon oncharmant haar hebben.'

Tsja...

Conclusie

Genderneutraal is uitgeroepen tot 1 van de meest irritante woorden van 2017. Maar het is zeker iets dat leeft. Kijk maar naar de Hema, die met genderneutrale kinderkleding komt.

Het zou dus zo maar kunnen dat we in Nederland al behoorlijk genderneutraal zijn. Niet vanuit een diepgevoelde overtuiging, maar omdat we gewoon laks zijn als het gaat om onze kleding.

Persoonlijk houd ik wel van vrouwelijke kleding. Dat unisex hoeft van mij niet zo. Om met de Fransen te spreken:

'Vive la différence!' : )Wat vind jij van Amarens mening over de kleding van Nederlandse vrouwen?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

20 reacties

 1. ja vrouwen hier in nederland zijn relaxter in een onesie haha thuis op de bank dan. ik denk dat wij hier wel meer broeken dragen dan rokken en jurken zoals in parijs. maar de meeste vrouwen die ik ken hebben gewoon een leuk kapsel sieraden handtas etc.
  btw ik vind genderneutraal opvoeden de eerste jaren best ok! jongens ook gewoon roze barbies prinsessenjurken en nagellak. meiden ook gewoon auto's joggingbroeken ridderpakken en stoeien.

 2. ja vrouwen hier in nederland zijn relaxter in een onesie haha thuis op de bank dan. ik denk dat wij hier wel meer broeken dragen dan rokken en jurken zoals in parijs. maar de meeste vrouwen die ik ken hebben gewoon een leuk kapsel sieraden handtas etc.
  btw ik vind genderneutraal opvoeden de eerste jaren best ok! jongens ook gewoon roze barbies prinsessenjurken en nagellak. meiden ook gewoon auto's joggingbroeken ridderpakken en stoeien.

 3. Ik heb er nog nooit zo over nagedacht.. Het is mij in ieder geval niet opgevallen dat ik vaak denk dat een vrouw als man zag. Gelukkig ben ik zelf ook nog nooit als man aangesproken 😉

 4. Ik heb er nog nooit zo over nagedacht.. Het is mij in ieder geval niet opgevallen dat ik vaak denk dat een vrouw als man zag. Gelukkig ben ik zelf ook nog nooit als man aangesproken 😉

 5. Heel eerlijk? Ik ben het er wel mee eens. Zeker als ik zomaar in onze stad om mij heen kijk. Ik kan mij echt laven aan de vrouwen in Parijs en Rome als ik daar rondloop. Wat zij uitstralen? Dat wil ik ook! Los hiervan kan iedereen een fijne uitstraling hebben, zonder dat je jezelf als een Francaise of Italiaanse vrouw kleedt. Maar toch. Ik hou ervan en ik neig ernaar om het met de schrijfster eens te zijn.

 6. Heel eerlijk? Ik ben het er wel mee eens. Zeker als ik zomaar in onze stad om mij heen kijk. Ik kan mij echt laven aan de vrouwen in Parijs en Rome als ik daar rondloop. Wat zij uitstralen? Dat wil ik ook! Los hiervan kan iedereen een fijne uitstraling hebben, zonder dat je jezelf als een Francaise of Italiaanse vrouw kleedt. Maar toch. Ik hou ervan en ik neig ernaar om het met de schrijfster eens te zijn.

 7. Ik ben het wel met de schrijfster eens. Zelfs hier in Belgie dragen vrouwen net wat meer zorg voor zichzelf, in Nederland moet het vaak praktisch. Nu ik hier woon en regelmatig in Italie ben, valt het mij ook op. Je mag je als vrouw best laten zien, dat is toch juist leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *