Hoe zorg je dat je kind voldoende beweegt?

bewgen voor kinderen

In 1998 werd de Nederlandse Norm Bewegen opgesteld door de universiteiten van Amsterdam (VU), Maastricht, Groningen en Utrecht. Ook het RIVM, TNO en de sportkoepel NOC*NSF deden mee.

Kinderen moeten dagelijks tenminste 60 minuten per dag bewegen

Volgens de Nederlandse Norm Bewegen moeten kinderen en jongeren tenminste 60 minuten per dag matig-intensief bewegen. Daarnaast moeten kinderen en jongeren één keer per week een activiteit doen met als doel het verbeteren van de conditie en fitheid.

Volgens het CBS voldeed in 2012 de helft van de 12- tot 16-jarigen aan de NNGB voor jongeren: 56,2% van de jongens en 42,3% van de meisjes.

De vraag of je kind wel voldoende beweging krijgt is dus een belangrijk aandachtspunt. Want hoe krijg je je kind achter de geliefde beeldschermpjes vandaan, en in beweging?

Hier onder 10 tips om er voor te zorgen dat je kind voldoende beweegt.

N.B. Wil je zelf wel beginnen met hardlopen, maar weet je niet goed hoe? Lees dan eens Hardlopen met Evy!

10 tips om je kind in beweging te krijgen

 1. Laat je kind zelf naar school fietsen of lopen. Is de weg naar school daar niet veilig genoeg voor? Fiets dan samen met je kind naar school. Zo draag je bovendien bij aan een veiliger verkeerssituatie rondom de school van je kind. Want anno 2015 brengen zoveel ouders hun kind met de auto naar school, dat hierdoor gevaarlijke situaties ontstaan. Extra bonus is dat je zo zelf ook beweegt. Bovendien doet je kind zo ervaring op in het verkeer.
 2. Kies samen met je kind een sportieve activiteit. Standaard leren Nederlandse kinderen zwemmen, en daarna kun je je kind een andere sport laten kiezen.
 3. Heeft je kind een hekel aan sport? Of is het logistiek lastig om je kind naar een clubje te brengen? Dan kun je ook kiezen voor actieve games. TNO werkt aan diverse projecten waarin interactieve technologie en gaming ingezet worden om lichaamsbeweging te stimuleren. Uit onderzoek bleek dat vier van de zes games intensief genoeg waren om de beweegnorm te halen.

  In hoeverre stimuleren bestaande speelplekken jongeren om te gaan bewegen?

 4. Koop leuke sportkleding voor je kind. Bijvoorbeeld hier. Net als bij volwassenen kan een leuke outfit stimulerend werken om te sporten. 
 5. Geef het goede voorbeeld door zelf voldoende te bewegen. Bijvoorbeeld hoelahoepen.
 6. Heb je een hond? Laat je kind dan de hond uitlaten.
 7. Leg computertijd aan banden, zodat je kind op zoek moet naar alternatieven.
 8. Maak er een gezinsactiviteit van. Denk aan wandelen, blad harken, samen dansen etc.
 9. Vertel je kind dat het belangrijk is om te bewegen. Dat is een levensles waar je zoon of dochter altijd profijt van zal hebben.
 10. Geef positieve feedback op de beweeglijke activiteiten van je kind.

Leestips

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *