Smartphones voor kinderen: wat moet je er mee als ouder?

smartphone hoesjes

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een smartphone.

Was ooit de overgang naar van de basisschool naar de middelbare school aanleiding voor een smartphone, anno 2015 hebben veel kinderen al een mobieltje in groep 6 of 7.

Hoeveel kinderen hebben een smartphone?

Maar liefst 94% van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar heeft een smartphone blijkt uit een onderzoek van Mijn Kind Online. En dat was in 2013. In 2012 had 60% van de basisschool kinderen een smartphone. Waarschijnlijk zijn dat er inmiddels meer.

Een overgrote meerderheid van de kinderen heeft dus een smartphone.

Is een smartphone echt nodig?

Je kunt er al ouder niet omheen: voor kinderen op de middelbare school is een smartphone bijna even essentieel geworden als schoolboeken.

Smartphone als informatiebron

Veel leerkrachten maken namelijk een groepsgesprek voor een klas aan, en geven daarop zaken door als huiswerk. Maar ook leerlingen maken groeps apps aan, waar ze informatie en ervaringen uitwisselen, en praktische zaken zoals een les die uitvalt.

N.B. Overigens komt er ook eindeloos veel flauwekul voorbij in zo'n groepsgesprek. Maar dat neemt niet weg dat er dus ook wel degelijk belangrijke informatie voorbij komt.

Bereikbaarheid

Behalve voor huiswerk en informatie uitwisseling vinden veel ouders het simpelweg een fijn idee dat hun kind bereikbaar is. Ook voor het kind is het handig. Stellen klasgenoten voor om nog even de stad in te gaan? Dan kan een kind makkelijk even contact opnemen met zijn of haar ouders voor overleg of om simpelweg te vertellen dat hij wat later thuis komt.

Handig bij calamiteiten

Ook bij calamiteiten is een smartphone handig. Voor kinderen die wat verder moeten fietsen en bijvoorbeeld een platte band krijgen, is de smartphone een manier om contact op te nemen met de ouders voor hulp.

Smartphones: welke zijn geschikt?

Niet alle smartphones zijn geschikt. De ouder die denkt zich er van af te kunnen maken met het allergoedkoopste modelletje komt bedrogen uit. Zo gaan niet alle smartphones samen met het magister. Het magister is een systeem waarop onder andere de cijfers van leerlingen worden bijgehouden.

Maar voor zo'n 90 euro heb je een heel redelijke smartphone.

Smartphone hoesjes ter bescherming

Als je als ouders geïnvesteerd hebt in een smartphone dan wil je natuurlijk wel graag dat je kind hem heel houdt. Daarom is het verstandig om er een smartphone hoesje bij te kopen. Deze zijn ontwikkeld om smartphones te beschermen.

Smartphone hoesjes vind je in allerlei soorten en maten en verschillende prijsklasses. Je hebt iPhone 6 hoesjes, hoesjes voor de Samsung, maar ook voor een minder groot merk als Alcatel.

Lees ook Opvoeden in het smartphone tijdperk!

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *