Hoe ver ga je met, en voor je kind?

In de documentaire Turn! geeft documentairemaker en moeder Esther Pardijs een kijkje in de wereld van de topsport voor kinderen en hun ouders.

Esther Pardijs' zoontje Roman bleek talent voor turnen te hebben, en is één van de kinderen die ze volgt in de documentaire.

Succes behalen over de rug van je kind?

Toen ik begon te kijken, betrapte ik mezelf op een bepaalde vooringenomenheid. Ik dacht dat de ouders misschien over de rug van hun kinderen successen zouden willen behalen. Maar dat vooroordeel schoof ik al snel aan de kant.

Want in Turn! blijkt dat de meeste ouders van de toptalentjes worstelen met die aloude vraag: 'Wat is het beste voor mijn kind?' Bovendien maakt het hun leven ook niet bepaald makkelijker: 5 keer per week je kind naar een sporttraining rijden is niet niks, en trekt een behoorlijke wissel op het gezinsleven.

Vragen waarmee je als ouder kunt worstelen

Dat maakt deze documentaire zo interessant: de vragen waarmee de 'topsportouders' worstelen, zijn vragen waarmee je ook als ouder van een 'gewoon' kind worstelt.

  • Kun je weten wat goed is voor je kind, op korte en lange en termijn? 
  • Wat verwachten we eigenlijk van onze kinderen?
  • Tot in hoeverre mag je je kind pushen, en zal hij je daar later dankbaar voor zijn?
  • Kan een kind nog wel kind zijn, als zijn agenda al helemaal gevuld is?

Wat is een goede opvoeding?

In het Parool staat een boeiend interview met Esther Pardijs. Het eindigt met de opmerking dat de film Turn de vraag oproept: 'Wat is een goede opvoeding?' en wat Esther Pardijs' antwoord dan is.

Zij reageert met:

'De enige conclusie die je kunt trekken, is dat je nooit weet of je het goed doet. Een van de andere ouders zegt in de film: ‘Ik wil gewoon het beste voor mijn kind.’ Dat willen we uiteindelijk allemaal.'

Fragment Turn! 


Waarom is deze documentaire de moeite waard?

De documentaire Turn is de moeite waard omdat het een kijkje biedt in een onbekende wereld, met veel bekende opvoedvraagstukken.

Mooi,vind ik hoe eerlijk Esther Pardijs is in haar portret. Ze spaart zichzelf niet. Zo zie je hoe ze, als haar zoontje Norman aangeeft te willen stoppen met turnen, vrij dwingend reageert. Ze zegt weliswaar dat hij het zelf mag weten, maar zo komt het niet over.

Indruk maakte op mij de scène waarin het vriendje van Roman snikkend van de pijn zijn oefeningen zit te doen. Arm kind...

Al met al roept Turn! ook de vraag op: 'Wat zou ik doen als mijn kind ergens een groot talent voor zou hebben? Hoever zou ik gaan?

De documentaire Turn! kijken?

Je kunt de documentaire Turn heel eenvoudig online kijken op de site 2doc.nl.

Zie ook De gouden lichting.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *