De zin en onzin van zogenaamde must-haves

zogenaamde must-havesMust-haves.

Ze zijn een fenomeen.

Alleen het woord heeft al iets in zich van noodzaak. De impliciete boodschap van het woord must-have is, is dat je niet zonder kunt. Je móét het hebben. Anders krijg je misschien problemen. Of nog erger, doe je je kind tekort!

Het woord must-have is een Engels woord. In het Nederlands zou het bijvoorbeeld belangrijk, essentieel, onmisbaar, noodzakelijk of fundamenteel kunnen zijn.

Must-haves zijn populair in de wereld van baby's en kinderen

Geen wonder dat er in de wereld van baby's en kinderen door verkopers graag gegooid wordt met het woord must-haves. Want als je er ooit gevoelig voor bent, dan is het wel als je zwanger bent. Zeker als het je eerste zwangerschap is. Want dan is het nog lastig om het onderscheid tussen must-haves en flauwekul te onderscheiden.

Daarom hieronder een overzicht van zogenaamde must-haves, waar je prima zonder kunt.

10 Must-haves die je niet écht nodig hebt

 1. Schoentjes voor de baby. Ja, ze staan schattig, maar baby's lopen niet. Dus zijn schoenen ook niet nodig.
 2. Babyjurkjes in maat 74. Als je baby dochter in maat 74 past, valt dit vaak samen met de fase waarin een baby gaat kruipen. Heb jij wel eens gekropen in een jurkje? Dat valt niet mee! Je komt dan met je knieën in de jurk. Dat werkt dus niet.
 3. Speciale food processors voor baby. Je kunt prima je gewone food processor gebruiken.
 4. Babyborstel. De meeste baby's worden geboren met niet al te veel haar. Die hoef je echt niet uitgebreid te borstelen. Later wordt een goede haarborstel wel belangrijker. Zie ook Haarborstel schoonmaken.
 5. Een speciaal fopspeen tasje van 14,99 op ikwordmama.nl. Je het is een schattig tasje, maar je kunt een fopspeen ook prima in een washandje in je eigen tas meenemen bijvoorbeeld. Als je kind oud genoeg is om een eigen tasje mee te nemen, is hij of zij waarschijnlijk te oud voor een fopspeen....
 6. Snoetenpoetsers. Je kunt ook prima een gezichtje schoonmaken met een billendoekje. Tenzij je daarmee eerst de billen hebt schoongeveegd natuurlijk. Een hydrofiel washandje werkt ook.
 7. Een speciale emmer voor vieze luiers. Je kunt ook een gewone vuilnisemmer gebruiken en die regelmatig legen.
 8. Loopstoelen. Veiligheid.nl en de Consumentenbond raden ze actief af. Ze kunnen de ontwikkeling van je kind belemmeren en er gebeuren nog wel eens ongelukken mee.
 9. Een steriliseer ei voor fopspenen. Al met al duurt het nog steeds 5 minuten om een fopspeen te steriliseren. Je kunt net zo goed even water koken in de snelkoker en de fopspeen daar even in doen.
 10. Speciaal droogrek voor flessen. Je kunt flessen ook gewoon drogen.

De zin en onzin van must-haves: samengevat

Fabrikanten en verkopers moeten ook aan de kost komen. Dus spreken ze graag van must-haves om je ervan te overtuigen om iets te kopen. Daar is op zich niets mis mee, maar het betekent wel dat je goed moet nadenken als consument. Heb je iets echt nodig? Heeft het echt nut? Of is het vooral leuk als idee voor een kraamcadeautje?
Twijfel je of een must-have echt noodzakelijk is? Vraag dan eens in je omgeving aan ervaren ouders wat zij vinden. Op het gebied van must-haves gaat er niets boven ervaringsdeskundigen.

Maar de enige echte must-haves als het om kinderen gaat zijn liefde, een heleboel geduld en doorzettingsvermogen.

Lees ook de posts over het vraagstuk: Baby in box? en over Een kraammand maken

Vergelijkbare berichten

10 reacties

 1. Op een loopstoel na hebben wij alles ook in huis. Maar een loopstoel is inderdaad ook niet echt nodig. Ik denk dat die musthaves eerder een valkuil zijn wanneer je zwanger bent van de eerste. Bij een tweede, derde enz. weet je toch precies welke dingen wel en niet handig zijn.

 2. Op een loopstoel na hebben wij alles ook in huis. Maar een loopstoel is inderdaad ook niet echt nodig. Ik denk dat die musthaves eerder een valkuil zijn wanneer je zwanger bent van de eerste. Bij een tweede, derde enz. weet je toch precies welke dingen wel en niet handig zijn.

 3. Wij vonden bij de oudste de loopstoel echt geweldig. Onze jongste vond hem minder. Ze had ook heupdysplasie en haar orthopeed gaf aan dat het best kon voor even. Dus geen uren per dag maar max half uurtje kon best. Must have is het niet direct maar dat is eigenlijk niks. Of nou ja een hydrofiel is toch wel heel handig. En de mond doe ik toch met snoetenpoetsers. Billendoekjes vind ik daarvoor niet zo lekker ruiken.

 4. Wij vonden bij de oudste de loopstoel echt geweldig. Onze jongste vond hem minder. Ze had ook heupdysplasie en haar orthopeed gaf aan dat het best kon voor even. Dus geen uren per dag maar max half uurtje kon best. Must have is het niet direct maar dat is eigenlijk niks. Of nou ja een hydrofiel is toch wel heel handig. En de mond doe ik toch met snoetenpoetsers. Billendoekjes vind ik daarvoor niet zo lekker ruiken.

 5. Allemaal van die dingen die het leven makkelijker zouden moeten maken, maar eigenlijk vooral veel te veel ruimte in nemen in de kast. Wat voor mij echt echt echt een musthave was, zijn de hydrofiele grote doeken van Aden + Anais. Vond ze bij aanschaf erg duur maar ze zijn zo heerlijk zacht en makkelijk en worden elke keer dat je ze wast zachter. Gebruik ze nu nog regelmatig terwijl de kids al 5 en 3 zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *