Keuzefeminisme - Emma Watson

In een interview met British Vogue zegt Emma Watson dat het bij feminisme draait om de vrijheid je eigen keuzes te maken. Ze verwondert zich erover dat dit voor veel mensen blijkbaar zo'n moeilijk concept is.

Vrouwen die niet kiezen voor een carrière of betaald werk, wordt immers vaak verweten dat ze dom, kortzichtig en soms zelf lui zijn.

Fulltime moederen is een valide keuze

Maar de keuze om fulltime te moederen zou even valide moeten zijn als buitenshuis carrière maken.  Volgens Emma Watson gebruikte Louise Alcott het boek Onder moeders vleugels als een slimme, literaire manier om uit te leggen dat feminisme verschillende dingen kan betekenen voor verschillende mensen. Met andere woorden:

Er zijn meerdere manieren om een feminist te zijn. 

Feminisme is keuzevrijheid

Emma haalt onderstaand deel uit het boek aan als voorbeeld: Meg staat op het punt te gaan trouwen, en Jo dringt aan dat Meg nu nog kan vluchten. Het is nog niet te laat!

Maar Meg wíl graag vrouw en moeder worden, constateert Emma Watson. Meg is feminist door te kiezen voor een bestaan als moeder en huisvrouw.

Tot slot

Feminisme staat anno 2019 vaak gelijk aan arbeidsparticipatie. De definitie van Emma Watson van feminisme als de mogelijkheid je leven in te richten zoals jij wilt, is een stuk vriendelijker en ruimdenkender.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *