Echte vrijheid is afhankelijk durven zijn
Bron: Youtube |
‘Je moet (financieel) onafhankelijk zijn!’
Dat is de boodschap waarop de overheid en traditionele feministes voortdurend hameren. Want als vrouw financieel afhankelijk zijn van je partner? Dat kan écht niet.
Maar volgens filosoof Jan Drost (1975) is echte vrijheid juist afhankelijk durven te zijn.
Afhankelijkheidsverklaring
Weliswaar heeft hij het over afhankelijkheid in termen van liefde, maar ik denk dat financieel durven vertrouwen op je partner hier een onderdeel van is. Op de site Brainwash.nl staat zijn Afhankelijkheidsverklaring. Daarin zegt hij onder andere:
‘Waarom wordt ons geleerd dat we vooral onafhankelijk moeten zijn en dat het een goede zaak is als we het alleen redden? Is het de illusie van onkwetsbaarheid? Als we niemand nodig hebben, kan niemand ons pijn doen. Als we alleen zijn, kan niemand ons verlaten.’
Volgens Jan Drost is het onvermijdelijk dat je onafhankelijk van elkaar wordt als het om de liefde gaat. Die afhankelijkheid is géén zwakte, zoals het nu vaak wel gepresenteerd wordt.
Pas op voor het romantisch ideaal
Jan Drost gelooft in die ene partner met wie je een leven lang min of meer gelukkig bent. Maar dat noemt hij niet romantisch. Liefde en romantiek zijn in zijn ogen twee verschillende dingen.
Volgens Jan Drost is romantiek egocentrisch: je hebt een bepaald beeld, en daar moet de ander inpassen. Dat romantische ideaal in combinatie met het feit dat we consumenten zijn, is één van de oorzaken voor de statistiek dat 1 op de 3 huwelijken strandt.
Als romantiek en consumeren elkaar ontmoeten
Jan Drost:
‘We hebben geleerd om naar de wereld te kijken alsof het een winkel of catalogus is, altijd op zoek naar de beste koop. En natuurlijk: altijd het bonnetje bewaren! Als de auto of telefoon of geliefde tegenvalt, kunnen we die inruilen voor een beter exemplaar.
Zodra in onze denkbril die twee, romantiek en consumeren, samengaan, worden we romantische consumenten op de liefdesmarkt. En dat is vragen om relationele ongelukken. Dankzij dit romantische consumentisme kunnen heel wat echtscheidingsadvocaten een tweede huis in Frankrijk betalen. En niet alleen zij.’
Jan Drost hoort vaak dat mensen zich verkijken op de prijs van uit elkaar gaan.
‘Ze denken dat je zoiets met een soort ontspannenheid kunt doen. Ze zijn verbaasd als de liefde geen spelletje blijkt te zijn.’
Praktische informatie
Jan Drost schreef over de liefde in zijn boek Als de liefde voorbij is. Het is voor 19,95 te koop bij bol.com.
Jan Drost is één van de deelnemers aan de documentaire Verlaten.
Luister de Afhankelijkheidsverklaring van Jan Drost
Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Pingback:3 trends voor je herfsthuwelijk - Het Moederfront