Stoere meiden kleding en lieve jongenskleding?

stoere meisjeskleding

Vier jaar geleden, in 2017 kwam de Hema in het nieuws met hun zogenoemde genderneutrale kledinglijn. Eerder brachten Zara en H&M ook al een unisex kledinglijn uit.

Dat betekent in de praktijk vooral dat op de verpakking of labels van de kinderkleding niet langer expliciet 'meisje' of 'jongen' meer staat.

Stoere meiden kleding kan dus ook gewoon een jongensbroek zijn.

'Graag stoerder meisjes ondergoed'

Destijds stond op de website van de NOS te lezen:

'HEMA's inkoopdirecteur zegt in de Volkskrant dat de keten steeds vaker klachten kreeg. Zo had een meisje van 10 jaar aan de winkelketen gevraagd om stoerder meisjes ondergoed aan te bieden. Ze was de hartjes-onderbroeken beu.'

Dat er in kinderkleding niet meer specifiek staat of het voor jongens en meisjes bedoeld is, biedt ruimte. Als je als meisje een 'jongenstrui' leuk vindt, dan staat er tenminste niet meer uitdrukkelijk op dat het voor 'jongens' is.

En omgekeerd geldt dit natuurlijk ook. Wil je als jongen een leuke meisjesonderbroek met hartjes, dan kan dat ook.

Toch?

Toch aparte hoeken voor met jongens-en meisjeskleding

In de dagelijkse praktijk is veel kinderkleding nog steeds herkenbaar is als zijnde voor 'jongens' en/of voor 'meisjes'.

Loop maar eens een willekeurige kledingwinkel als H&M of C&A binnen. Er is doorgaans een hoek met al dan niet stoere meiden kleding en een hoek met jongenskleding.

Het genderneutrale aspect zit hem dus vooral in de woorden, of het ontbreken daarvan, op de kleding zelf.

Stoere meiden kleding versus lieve jongenskleding

Er is iets wonderlijks aan de hand als het gaat om kinderkleding. Zo hoor en zie ik regelmatig de term stoere meiden kleding. Maar hoor jij wel eens over de categorie 'lieve jongenskleding'?

Het lijkt er op dat het voor meisjes makkelijker en meer geaccepteerd is om jongenskleding te dragen dan andersom.

Waarom is het 'gewoner' als meisjes jongenskleding dragen dan andersom?

Cultuurwetenschapper Margriet van Heesch, gespecialiseerd in genderstudies en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam heeft daar wel ideeën over die ze vertelt op de website OneWorld:
  • Wat mannelijk is wordt vaak professioneler gevonden van wat vrouwelijk is. Vrouwelijk wordt eerder gezien als afhankelijk en sexy.
  • Vrouwen vechten al vele jaren voor de mogelijkheid om mannenkleding te dragen. Denk alleen maar aan de strijd om een broek te mogen dragen, in plaats van alleen maar rokken. Puur dus omdat vrouwen al langer proberen mannenkleding te dragen is het meer geaccepteerd. Mannen daarentegen hebben niet gevochten voor de mogelijkheid om vrouwenkleding te dragen. Dat is daardoor minder 'gewoon'.
Madelief Hohé, modeconservator van het Kunstmuseum Den Haag benadrukt in hetzelfde artikel dat genderneutraal niets nieuws is. Zo droegen kinderen vanaf de 18e eeuw tot in de eerste helft van de 20e eeuw allemaal rokjes en jurkjes!
Stoere meiden kleding bestond toen helemaal niet.

Jongen in een jurk

Speciaal voor deze post zocht ik een mooie foto van een jongen in een jurk. Maar dat viel enorm tegen. Ik kon eigenlijk geen goede foto's vinden! Bovendien waren het vaak nieuwsberichten over een jongen in een jurk.
Hieronder een foto van een jongen in een rokje. Eén van de weinige die ik kon vinden.

Stoere meiden kleding en lieve jongenskleding: tot slot

De anatomie van een meisjes- en jongenslichaam is verschillend. Dat kan aanleiding zijn voor specifieke jongens en/of meisjeskleding. Hoewel pasvorm vooral een rol gaat spelen in de puberteit.
Dat wij het over stoere meisjeskleding hebben, en niet over lieve jongenskleding zegt veel over de tijd waarin we leven.
Maar uiteindelijk is het zeker zo dat je als kind anno 2021 meer ruimte en vrijheid hebt om je te kleden naar eigen smaak of verlangen.

Leestips

Hoe ga jij om met kinderkleding voor je kinderen?
Geraadpleegde bronnen onder andere: NOS, One World, i-D, Marketingfacts

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *