Eind van het schooljaar gekte: 5 redenen om géén cadeautjes te geven

Cadeautje voor de juf: is dat nodig?

Ergens in de periode dat mijn kinderen naar de basisschool gingen, dook het op: het afscheidscadeau voor de juf aan het eind van het schooljaar.

In eerste instantie waren het maar een paar moeders (ja, meestal moeders) die het deden. En ik deed er niet aan mee. Wel gaf ik de juffen altijd een stevige hand en betuigde oprecht mijn dankbaarheid voor alles wat ze dat schooljaar hadden gedaan.

En dat leek me ook wel genoeg.

Dankbare handdruk is niet meer genoeg: cadeautje eind van het schooljaar

Maar anno 2018 is een dankbare handdruk niet meer genoeg.

Cadeautjes moeten er gegeven worden. En het liefst koekjes van zelfgeoogst graan, en anders geknutselde hoogstandjes.

Maar zal ik je eens wat zeggen:

Ik vind die cadeautjes aan het eind van het schooljaar eerlijk gezegd een beetje overdreven. 

Begrijp me niet verkeerd: ik vind dat juffen en meesters (als je ze kunt vinden) super goed werk doen. En ik waardeer ze enorm.

Maar sinds wanneer is een welgemeend bedankje niet meer genoeg?

Ik besloot tegen de trend in, deze post te schrijven met daarin redenen om niet mee te doen aan de eind van het schooljaar cadeautjes regen.

Redenen om niet mee te doen aan het cadeautje aan het eind van het schooljaar

  1. Het kost geld. En voor mensen met een krappe beurs, kan dat vervelend zijn. Niettemin, je kunt zo'n cadeautje voor de juf natuurlijk ook zelf maken. Maar dat brengt me op de tweede reden om niet mee te doen aan de eind van het schooljaar cadeautjes regen:
  2. Het kost tijd. In alle hectiek aan het eind van het schooljaar, is de verplichting om cadeautjes te maken of kopen voor de juffen/meesters nog weer een extra taak die ouders moeten doen. En laten we wel zijn: meestal zijn dat de moeders.
  3. Hoewel ik zeker geloof dat de juffen en meesters een blijk van waardering fijn vinden, vraag ik me toch af of ze echt zitten te wachten op gemiddeld zo'n 30 cadeautjes. Waar laat je al die spullen? Zeker juffen en meesters die Marie Kondo hebben gelezen zullen even moet slikken bij de invasie aan spullen die de cadeautjes aan het eind van het schooljaar met zich meebrengen.
  4. Al die spullen die worden gekocht of geknutseld zijn belastend voor het milieu.
  5. Het wordt steeds gekker, en de lat komt steeds hoger te liggen. Kon je eerst nog best aankomen met een doos zeebanket van de Aldi, tegenwoordig moet je eigenlijk iets knutselen. 


Conclusie over cadeautje voor de juf aan het eind van het schooljaar

Juffen en meesters in het basisonderwijs verdienen waardering. Dat staat als een paal boven water. Er wordt veel van ze gevraagd en verwacht. Maar waarom is een dankbare handdruk als blijk van waardering niet meer genoeg?
Net als met traktaties op school is er een trend dat het steeds mooier en bijzonderder moet. r
En daar heb ik mijn vraagtekens bij. 
Laten we vooral ook welgemeende dankbaarheid in de vorm van een 'Dankjewel' blijven waarderen.

Zie ook de ultieme gids over kindertraktaties! en Knutselen met wc-rollen.

Wat vind jij van de cadeautje voor de juf aan het eind van het schooljaar trend?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Ik was gisteren bij een achternichtje die stage loopt als juf. Het was echt niet normaal wat zij allemaal gekregen heeft. Aan de ene kant gun ik het juffen en meesters van harte want het lijkt me een heftig beroep, maar aan de andere kant is het echt volledig doorgeslagen.

  2. Ik was gisteren bij een achternichtje die stage loopt als juf. Het was echt niet normaal wat zij allemaal gekregen heeft. Aan de ene kant gun ik het juffen en meesters van harte want het lijkt me een heftig beroep, maar aan de andere kant is het echt volledig doorgeslagen.

  3. Helemaal mee eens. Gelukkig zijn mijn kinderen al jaren van de basisschool al en is de grote hype aan mij voorbijgegaan. En kon ik volstaan met een dank je wel. Alleen toen onze kinderen echt van de basisschool afgingen heb ik iets gegeven kan ik mij herinneren.

  4. Helemaal mee eens. Gelukkig zijn mijn kinderen al jaren van de basisschool al en is de grote hype aan mij voorbijgegaan. En kon ik volstaan met een dank je wel. Alleen toen onze kinderen echt van de basisschool afgingen heb ik iets gegeven kan ik mij herinneren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *