Kind en rouw

uitvaart

Toen ik elf jaar oud was overleed mijn tante Dina die bij ons in huis woonde.

En ik herinner me hoe ik die middag met mijn neefjes en nichtjes lekker buiten speelde. We speelden geloof ik Jan Huygen in de ton. En ik weet dat ik toen dacht:

'Wat raar dat we hier zo vrolijk spelen, terwijl tante Dina dood is.' 

Nu weet ik dat dit heel normaal was. Kinderen rouwen anders dan volwassenen. Verdriet en vreugde wisselen elkaar meer af bij kinderen. Daardoor kan het ten onrechte lijken alsof het kind niet rouwt. Maar dat is dus beslist niet het geval. Bovendien uit rouw zich bij kinderen vaak anders.

Bij kinderen is rouw meer non-verbaal dan bij volwassenen.


Rouw bij kinderen: uitingsvormen

Rouw kan zich bij kinderen op de volgende manieren uiten:

  • Boosheid
  • Slecht eten
  • Slecht slapen
  • Klieren
  • Onrust
  • Moeite met concentreren
  • Huilen
  • Begrafenisje spelen

Vanaf een jaar of 12/13 lijkt rouw bij kinderen meer op het rouwen van volwassenen, en wordt het daardoor beter herkent.

Hoe help je kinderen om te gaan met rouw?

Het is belangrijk dat je een kind het gevoel geeft dat jij er voor hem of haar bent. En dat het oké is om te rouwen en verdrietig te zijn. Als je je als volwassene groot houdt, ziet een kind dit als de norm. Het is dus juist beter als je als volwassene je emoties en verdriet durft te tonen. 
Houd er bij daarbij uiteraard wel rekening mee houdt dat jouw emoties niet te heftig zijn voor een kind. Je kind moet zich wel veilig blijven voelen. Dit doe je door bijvoorbeeld vast te houden aan dagelijkse structuren en ritmes. Dit zal jou als volwassene ook helpen in tijden van rouw.
Verder is het heel belangrijk op eerlijk en open te zijn tegen kinderen. Vertel ze wat er gebeurd is, en scherm ze bijvoorbeeld niet af van een begrafenis. Het advies is om kinderen vanaf 6 mee te nemen naar bijvoorbeeld de uitvaart van een opa of oma.

Een huisdier om rouw te oefenen?

Het klinkt misschien wreed, maar een huisdier kan een prima manier zijn om je kind kennis te laten maken met rouw. Huisdieren gaan namelijk nog wel eens dood. De gemiddelde levensduur van bijvoorbeeld een hamster is 2 tot 3 jaar. 

Voor veel kinderen is de dood van een huisdier hun eerste kennismaking met een definitief verlies. En voor ouders dus een manier om je kind copingmechanismes op het gebied van rouw te leren.


Conclusie

Verlies, de dood en dus ook rouw horen bij het leven. Hoewel het naar is als je kind er mee te maken krijgt, is het ook een kans voor je kind om er van te leren en te groeien. In verdriet en rouw vind je vaak ook veel warmte en troost.

En die laatste twee wil iedere ouder graag voor zijn of haar kind.


Lees ook: Hoe praat je met kinderen over de dood? en Een kaarsje branden

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *