Kind in de crèche, maar wel meer mantelzorgen

Het is één van die wonderlijke moderne paradoxen: enerzijds een overheidsbeleid dat zich richt op fulltime arbeidsparticipatie, anderzijds een overheidsbeleid dat wil dat ouderen en mensen met een handicap thuis blijven wonen omdat zorginstellingen te duur zijn. Mantelzorgers moeten deze mensen iedere dag gaan verzorgen.

Ergens klopt er iets niet.

Alternatief hedendaags Zweden heeft de oplossing: hubots

In de Zweedse serie 'Real Humans' hebben ze de oplossing gevonden: hubots, oftewel robots die er precies zo uit zien als mensen. De term hubot is een samenvoeging van human (mens) en robot. Hubots helpen met klusjes in het huishouden, begeleiden de kinderen bij het huiswerk, werken in de fabriek of zijn zelfs sportcoach.

En je hebt ze in alle soorten en maten! Zo heb je huis, tuin, en keuken robots, sex-robots, en, en nu komt het: hubots die gespecialiseerd zijn in de geriatrie!

Koop een hubot die gespecialiseerd is in geriatrie

In de serie koopt Hans Engman voor zijn schoonvader Lennart zo'n robot. Deze robot, die er uit ziet als een dikkige, truttige middelbare vrouw met een grote bril, zorgt dat hij gezond eet, zijn pillen neemt, en redt zelfs zijn leven als hij een hartaanval krijgt! In het ziekenhuis zeggen ze dat zonder zijn hubot het slecht met hem was afgelopen. Wat overigens niet wegneemt dat Lennart enorm baalt zijn hubot. Maar dankzij deze hubot kan Lennarts dochter Inger die advocate is, wel mooi rustig naar haar werk gaan.

Voila, zo is het spanningsveld tussen zorg voor je kind(eren)/ hulpbehoevende ouders en arbeidsparticipatie in één keer opgelost.

In fictie dan.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *