Claudia de Breij: geen applaus voor onzichtbaar werk

Nu cabaretière Claudia de Breij aanzienlijk meer tijd thuis doorbrengt, is er een wereld voor haar opengegaan: de wereld van het onzichtbare werk.

Feminisme gaat over de waardering van onzichtbaar werk!

De Breij komt zelfs tot de conclusie dat het feminisme niet zozeer over mannen en vrouwen gaat, maar over zichtbaar en onzichtbaar werk! En dan vooral over de waardering van onzichtbaar werk.

Een citaat uit Claudia de Breij's column uit de Opzij van april 2012

'Wanneer ik een avond lang heb staan praten en zingen over wat mij allemaal wel niet bezighoudt, krijg ik applaus, terwijl ik zelf vind dat ik veel meer waardering verdien wanneer ik twee kleine jongetjes tegen achten gevoed, gewassen en op geduldigde liefdevolle toon voorgelezen in bed heb liggen.

Zichtbaar is altijd veel vervullender voor het ego - niet te verwarren met het hart - dan onzichtbaar werk. Degene die de vette vingers van de tv veegt, de zesde luier op een dag verschoont, die kookt en het op de grond gegooide eten vervolgens opdweilt, krijgt geen applaus en geen salaris.

Vergelijkbare berichten

10 reacties

  1. Mooi verwoord, en fijn dat ze het breder trekt. Ik denk weleens: Wat als mensen alleen nog maar hun werk zouden doen als ze er applaus, roem, awards, etc. voor zouden krijgen. Dan zouden we met z'n allen weer terug zijn in het stenen tijdperk en alleen het hoogst noodzakelijke doen om te overleven. Dus ik beaam: Dat wat de grootste meerwaarde heeft, krijgt vaak de minste eer van anderen.

  2. Mooi verwoord, en fijn dat ze het breder trekt. Ik denk weleens: Wat als mensen alleen nog maar hun werk zouden doen als ze er applaus, roem, awards, etc. voor zouden krijgen. Dan zouden we met z'n allen weer terug zijn in het stenen tijdperk en alleen het hoogst noodzakelijke doen om te overleven. Dus ik beaam: Dat wat de grootste meerwaarde heeft, krijgt vaak de minste eer van anderen.

  3. laten we nu niet doen of alleen thuiswerk onzichtbaar is. Mannen bijv. die werk hebben, hebben lang niet altijd van dat leuke werk. ze doen het zware werk (ooit een vrouw de riolering zien repareren?), sterven vaker bij werk dan vrouwen, en ja op kantoor is het ook niet alles (uitgefoeterd worden door de chef). Lang niet dat leuke werk van claudia,

    Feminisme is dus ook het waarderen van onzichtbaar werk. Werk met lage waardering. Schoonmaak, vuil werk, zorg enz. van mannen en vrouwen. Lijkt me.

  4. laten we nu niet doen of alleen thuiswerk onzichtbaar is. Mannen bijv. die werk hebben, hebben lang niet altijd van dat leuke werk. ze doen het zware werk (ooit een vrouw de riolering zien repareren?), sterven vaker bij werk dan vrouwen, en ja op kantoor is het ook niet alles (uitgefoeterd worden door de chef). Lang niet dat leuke werk van claudia,

    Feminisme is dus ook het waarderen van onzichtbaar werk. Werk met lage waardering. Schoonmaak, vuil werk, zorg enz. van mannen en vrouwen. Lijkt me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *