De iPad versus de school rugtas: een ervaringsverhaal

Toen mijn jongste zoon begon op de middelbare school werd dat jaar ineens een iPad ingevoerd met daarop digitale boeken.

Mijn man en ik waren 'not amused'.

Nu zou hij nog vaker achter een scherm zitten!

Wij vonden namelijk gewone papieren boeken beter. Na alle heisa over kinderen die teveel achter een schermpje zaten, leek ons een iPad op school nou niet bepaald een goed idee. Nu zou onze zoon nog vaker achter een scherm zitten!

Voortaan als we zouden zeggen:  'Ga eens achter dat scherm weg, je hebt er nu lang genoeg achter gezeten!' zou onze zoon kunnen terugslaan met: 'Ja, maar het is voor school.'

Tegen zo'n argument sta je als ouder machteloos.

Voordeel van de iPad: geen zware boeken sjouwen in een rugzak

Maar goed, er was niets meer aan te doen, en we zagen één groot voordeel: we konden bezuinigen op een rugzak voor school. Aangezien alle schoolboeken in digitale vorm op de iPad stonden, zou onze zoon immers amper boeken mee hoeven sjouwen!

Dus in plaats van dat ik bij de dure Herschel rugtassen keek, kocht ik een voordelige rugzak bij de Action voor zo'n zeven euro. Let wel, we moesten wel 500,- betalen voor de iPad....

Zo beschouwd waren we met de papieren boeken en een goede Herschel rugtas een stuk goedkoper uit geweest. Maar goed, de rug van onze zoon zou tenminste niet onnodig belast worden met een zware rugzak en aan gezondheid kun je geen prijskaartje hangen!

Huh? Waarom is jouw school rugtas zo zwaar?

Maar wie schetst mijn verrassing toen mijn zoon alsnog met een zware rugtas naar school ging! Ondanks de digitale boeken op de iPad moest mijn zoon toch ook nog een heleboel papieren boeken meenemen.

De rugzak van de Action haalde Kerstmis niet eens.

Inmiddels gaat hij naar Havo 5 en ligt de iPad te verstoffen in een hoek van zijn kamer. Want nu heeft mijn zoon alleen nog maar papieren boeken...

Mijn conclusie

Op basis van mijn ervaring met mijn jongste zoon zou ik zeggen: verkijk je niet op de iPad! Een iPad betekent helaas niet per definitie dat je kind geen zware boeken mee hoeft te sjouwen naar school.

Zorg dus voor een goede school rugtas. De versie van de Action is hoogstwaarschijnlijk niet sterk genoeg.

Lees ook: Het morele dilemma van de smartphone.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *