Dochters kosten 35.000 euro meer dan zonen: hoe zit dat?

Meisjeskleding

Dat kinderen geld kosten, is geen groot nieuws. Gemiddeld kost een kind 17% van het inkomen. In de praktijk zou dit neerkomen op ongeveer een ton tot je kind 18 is.

Maar nu blijkt uit Brits onderzoek* dat het nog flink uitmaakt of je een dochter hebt of een zoon. Want volgens dit onderzoek is meisjes opvoeden een stuk duurder. 

Om precies te zijn kosten meisjes ouders gemiddeld 35.000 meer dan jongens!

Aan zonen ben je volgens dit onderzoek ongeveer 90.000 euro kwijt, en aan meisjes 125.000 euro.

Hoe komt dat?

Hieronder een overzicht van mogelijke verklaringen!

Waarom zijn meisjes duurder dan jongens?

Gender pay gap

De zogenoemde gender pay gap. Dat wil zeggen dat vrijwel dezelfde kinderkleding onder de noemer meisjeskleding, ineens duurder is dan de jongens versie. Onder volwassenen zie je dit fenomeen bij de kapper! Vrouwen betalen doorgaans veel meer dan mannen voor een knipbeurt.
Het verschil in prijs tussen meisjeskleding en jongenskleding zou beginnen vanaf ongeveer 12 jaar.

Ouders kopen meer meisjeskleding dan jongenskleding

Een andere verklaring die wordt geopperd is dat ouders simpelweg vaker en meer meisjeskleding kopen dan jongenskleding. Klassieke meisjeskleding is doorgaans in meer variaties en soorten te koop dan jongenskleding, die toch vaak neerkomt op een broek met shirt. Bij meisjes zijn de opties veel groter: rokjes, jurkjes, maillots, broeken etc.
En dan hebben we het nog niet eens over mogelijke accessoires en haarspullen zoals leuke strikjes, scrunchies etc. gehad.

Meisjes hebben meer interesse in winkelen?

Hester Zitvast is moeder van een zoon en twee dochters. Haar ervaring is dat haar zoon weinig interesse heeft in kleding kopen, terwijl haar dochters uitgebreid willen shoppen en actief leuke kleding zoeken. In de Telegraaf schrijft ze dat haar zoon al weken doet met een koptelefoon die met tape bij elkaar wordt gehouden. Met andere woorden: jongens maakt het allemaal minder uit.
Nou moet je met dit soort generalisaties altijd uitkijken, maar ik denk dat menig moeder dit toch zal herkennen.

Meisjes geven meer geld uit aan kleding, make-up en verzorgingsproducten

Waar de verschillende onderzoeken het ook over eens zijn is dit: meisjes geven doorgaans meer geld uit aan kleding, make-up en verzorgingsproducten. Op basis van mijn eigen ervaring kan ik dit bevestigen. Mijn dochter heeft diverse shampoos en conditioners voor haar haren. Daarnaast heeft ze ook allerlei verzorgende producten in de badkamer staan.
Mijn zoon heeft daarentegen alleen een fles doucheschuim van Axe van de Action...

Tot slot

Heb je een kostwinnersgezin en moet je dus rondkomen van één inkomen en heb je allemaal dochters?! Maak je niet druk. Net zoals met die fictieve 100.000 euro kosten voor een kind, heb je de kosten zeker tot het twaalfde levensjaar als ouders goed in de hand.

Je hóeft niet per definitie duurder uit te zijn als je dochters hebt.

Maar het is wel een aandachtspunt om je bewust van te zijn.

Leestips

Gebruikte bronnen voor dit artikel o.a.: Indpendent, Online opvoeden, Kixx Online, Famme, Viva, Nibud, Man-man, De Telegraaf, Mamabaas, Gezonde ideetjes, Babybytes, Zwangerenportaal, Mama Magazine.

Het Britse onderzoek vind je hier. Je vindt daar ook een intrigerende tabel met prijzen! 

Wat zijn jouw ervaringen? Zijn meisjes inderdaad duurder dan jongens?
Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *