De begrafenis als statement over wie je bent. Was.

uitvaart

Ooit was elke begrafenis zo ongeveer hetzelfde. Er heerstte een strenge etiquette waaraan iedereen zich hield.

Maar anno 2017 willen mensen dat een begrafenis weerspiegelt wie ze waren. En er is veel vrijheid om een begrafenis naar eigen en smaak en inzicht vorm te geven. Er is weinig meer verplicht, en veel mogelijk.

Hier onder 5 opvallende trends in Begrafenisland!

1. Begraven worden met de fiets

Ben je een fervent fietser? En wil je ook nog graag een groene begrafenis? Dan is het tegenwoordig mogelijk om als rouwvervoer een fiets te kiezen. Een rouwfiets bestaat uit een fiets met aanhanger, waarop de kist wordt vervoerd. Minder milieuvriendelijk, maar ook heel persoonlijk is begraven worden met bijvoorbeeld een Harley Davidson.

2. Uitvaartfotografie

Net zoals mensen foto's laten maken van hun trouwdag, kun je nu ook foto's laten maken van een begrafenis. Er zijn speciale fotografen die zich gespecialiseerd hebben in fotograferen bij een uitvaar.

3. Rouwclown

Een rouwclown is bedoeld als een steunend en troostende aanwezigheid. Hij maakt dus geen grappen en grollen. Deze manier van clown zijn wordt ook wel 'gentle clowning' genoemd. Een rouwclown kan ook de spanning doorbreken.

4. Assieraad

Als iemand gecremeerd wordt kun je er voor kiezen een deel van de as te verwerken in een zogenoemd assieraad. Asringen zijn verkrijgbaar in bijvoorbeeld goud en ziler. Wat ze onderscheidt van een gewone ring is een schroefdopje.

Via dat schroefdopje kan iets aan de ring worden toegevoegd. Deze ruimte heet de askamer. De askamer wordt meestal gevuld met as maar kan ook gevuld worden met een stukje stof, lokje haar of iets anders kleins.

5. Bio-urn: je as wordt een boom

Een Bios Urn is een biologisch afbreekbare urn waar een boom uit gaat groeien. Hij bestaat uit twee delen:

Bovenin zit aarde en zaden voor een boom naar keuze. Het idee is dat de wortels van de boom door de as heen groeien. Zo vergroei je na je dood als het ware met, en tot een boom. Onderin zit de as.

Samenvattend

Waar ooit een begrafenis verliep volgens een vast protocol, kun je anno 2017 een uitvaart vrijwel naar eigen smaak vormgeven. In deze post gaf ik 5 opvallende trends op het gebied van begrafenissen en de dood

Lees ook Kind en rouw en Een kaarsje branden

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *