Rekentoets onder vuur
'Twee maal drie is vier, wiedewiedewiet en twee is negen,' zingt Pippie Langkous vrolijk in de intro van de gelijknamige serie.
Maar dankzij de Realistisch Rekenen methode zouden er wel eens meer mensen kunnen rekenen als Pippie...
Nadat bleek dat het rekenniveau van Pabo studenten en middelbare scholieren bedroevend was, kwam de verplichte rekentoets voor het voortgezet onderwijs en het MBO op tafel.
De verplichte rekentoets
De rekentoets in het middelbaar onderwijs is bedoeld om te kijken hoe het met het rekenniveau is gesteld. Maar nu zijn er vraagtekens bij de rekentoets zelf.
De rekentoets ligt op twee fronten onder vuur:
- De kwaliteit van de rekentoets zélf is slecht
- De waarde die aan rekentoets wordt gehecht is te groot
Wat is die rekentoets eigenlijk?
Sander Dekker, Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, wil de rekentoets de komende 4 jaar geleidelijk invoeren. Haalt een leerling een onvoldoende op de rekentoets dan kan dit betekenen dat hij of zij blijft zitten. Hiermee wil Dekker het rekenniveau verbeteren. Maar hoe doe je dat door aan het eind van een opleiding een rekentoets af te nemen? Een toets die ook nog eens van slechte kwaliteit is?
1. Het niveau de rekentoets zélf is slecht!
Wiskundelerares Karin den Heijer en professor dr. Jan van de Craats, emeritus hoogleraar wiskunde aan de UvA winden er in de Telegraaf geen doekjes om:
'De rekentoets is de Fyra van het onderwijs. Het is een infantiele en ondeugdelijke test, die op geen enkele manier de rekenvaardigheid van leerlingen toetst. Dit gedrocht mag geen onderdeel worden van het eindexamen op de middelbare scholen.' en 'De toets bestaat niet uit rekensommen, maar uit contextsommen, vol fouten en onduidelijkheden.'
In een hoorzitting in de Tweede Kamer in 2013 noemde Craats de vraagstelling van 27 van de 48 situatievragen uit de rekentoets:
- Dubbelzinnig
- Aanvechtbaar
En Karin den Heijer zei eerder:
'Het rekenexamen is het eindpunt op een weg van didactische mythen en blunders die de afgelopen twintig jaar hebben geleid tot de verloedering van het rekenonderwijs op de basisschool.'
2. Rekentoets mag niet bepalend worden
Maar liefst 7 onderwijsorganisaties slaan alarm over de rekentoets op de middelbare school. Namelijk:
- Algemene Onderwijsbond
- VO-raad
- CNV Onderwijs
- LAKS
- PO-Raad
- FvOv
Landelijke Ouderraad
Ze stuurden een brandbrief naar de Tweede Kamer. Daarin schrijven ze onder andere dat ze het er mee eens zijn dat het rekenniveau omhoog moet.
Maar ze vinden het een slechte zaak als de rekentoets onderdeel wordt van het eindexamen. Rekenvaardigheid krijgt dan een te grote rol, aldus de 7 onderwijsorganisaties.
Ze willen dat de toets alleen gebruikt wordt om het niveau te bepalen. Niet om leerlingen op af te rekenen en te laten zakken.
Op 28 januari zal de vaste Kamercommissie Onderwijs de bewindslieden aan de tand voelen over de omstreden rekentoets.
Het laatste woord geven we aan Pippi.
Nieuwsgierig naar de toetsen?
Je vindt ze hier.
Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Rekentoets onder vuur — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>