Fulltime moederen vs. fulltime werken: het is niet zo zwart-wit

'Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart-wit!' zong Frank Boeijen.

Hetzelfde geldt voor de zogenaamde scheiding tussen een fulltime moeder en een moeder die werk en kind combineert. De scheiding tussen fulltime moeders en moeders met een baan is niet zo zwart wit als de media het doen voorkomen. De meeste vrouwen wisselen periodes van buitenshuis werken en fulltime moederen namelijk af, of gaan parttime buitenshuis werken. Daarnaast is er een grote groep moeders die werkt vanuit huis. Zij zijn fulltime thuis, maar doen ook betáálde arbeid.

Het leven bestaat uit fases die elkaar afwisselen

Madeleine Albright een vooraanstaande Amerikaanse politica, ooit de eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken, verwoordde het als volgt:

'I do think women can have it all, but not all at the same time. Our life comes in segments, and we have to understand that we can have it all if we're not trying to do it all at once.'

En dus zie je dat veel vrouwen minder uren buitenshuis gaan werken wanneer er (meerdere) kinderen komen, of kiezen voor fulltime moederen. Maar wanneer de kinderen ouder worden, en deze vrouwen hun handen letterlijk en figuurlijk meer vrij krijgen, zijn ze weer meer uren beschikbaar voor de (betaalde) arbeidsmarkt.

Fulltime of parttime zorgen en opvoeden ≠ gat in het cv!

Een probleem wordt dat pas als opvoeden en zorgen voor kinderen gelijk wordt gesteld aan 'niets doen'. Door die veronderstelling wordt een periode waarin niet, of minder, buitenshuis wordt gewerkt ineens een 'gat in het cv'.

Voor vrouwen is de scheiding tussen fulltime moederen en fulltime buitenshuis werken niet zo zwart-wit.

Nu het bedrijfsleven en de overheid nog.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *