Begrotingsstukken Prinsjesdag gelekt: iedereen gaat er op vooruit

Bespaartool

Naar goed gebruik zijn de begrotingsstukken voor Prinsjesdag weer eens gelekt.

RTL Nieuws heeft de stukken ingezien en noemt het een 'feestbegroting'.  Over de hele linie gaan huishoudens er volgens RTL gemiddeld 1,4 procent op vooruit.

Tweeverdieners beloond

Zoals zo vaak worden tweeverdieners beloond: zij gaan er gemiddeld maar liefst 2,6 procent op vooruit. De tweeverdieners met een salaris van anderhalf keer modaal en kinderen gaan er zelfs 3,5 procent op vooruit. Als beide ouders modaal verdienen, gaan ze er samen 2,7 procent op vooruit.

Ook kostwinnergezinnen meer koopkracht

Hoewel kostwinnergezinnen er dus niet zoveel op vooruit gaan als tweeverdieners wordt ook hún koopkracht groter. En dat is goed nieuws, want afgelopen maart concludeerde het Nibud nog dat kostwinnergezinnen met een modaal inkomen het moeilijk hebben.

Hoe sta jij er financieel voor?

Thuisblijfmoeders horen vaak: 'Ik zou ook wel thuis willen blijven bij de kinderen, maar wij kunnen ons dat niet veroorloven!'  Maar van één inkomen leven hangt niet alleen af van het salaris. Het heeft ook met keuzes maken. Veel kostwinnergezinnen bezuinigen, en leveren in op bepaalde genoegens. Zoals etentjes, vakanties en auto's.

Op Het Moederfront vind je in de rubriek Thuisblijfmoeders portretten van vrouwen, en soms ook mannen, die ervoor kozen om fulltime thuis te blijven. Het merendeel zette eerst uitgebreid de financiën op een rij voordat ze deze keuze maakten. Want het is natuurlijk belangrijk om eerst te kijken of het financieel uit kan.

Op de website van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vind je veel informatie over geldzaken. Zo kun je er bijvoorbeeld berekenen hoe groot je geldbuffer zou moeten zijn. Ook geeft het Nibud een maatstaf voor de de kosten en uitgaven van verschillende soorten huishoudens.

Ben je benieuwd hoe anderen het doen in een soortgelijke situatie, dan vind je op  Gewoon over geld een bespaartool. Daarmee kun je jouw uitgaven vergelijken met andere Nederlanders.

Conclusie

Volgens de gelekte begrotingsstukken voor Prinsjesdag 2015 gaat iedereen er komend jaar financieel op vooruit. Dat is goed nieuws. Zeker voor kostwinnergezinnen.

Wie meer informatie wil over geldzaken kan onder andere terecht op het Nibud.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *