Fulltime moeders in Duitsland

Overheid en traditionele feministes klagen over het gebrek aan Nederlandse vrouwen aan 'de top'.

Maar volgens de BBC documentaire 'Make me a German' werken vrouwen in Duitsland nog veel minder buitenshuis. Laat staan aan 'de top'. Behalve natuurlijk Angela Merkel! 'De top' wordt daarbij gedefinieerd als een baan met veel status, macht en bijpassend salaris.

Fulltime moeder voor twee weken

In de BBC documentaire 'Make me a German' leefden Bee Rowlat en haar gezin twee weken lang het leven van een gemiddelde Duitser. En dat betekende voor de Engelse Bee Rowlat dat ze 'fulltime moeder' werd. Want in Duitsland nemen vrouwen met 1 kind gemiddeld 3 jaar 'vrij'. Bij moeders met twee kinderen loopt dit op naar 7 jaar. En daarna gaan vrouwen bij voorkeur parttime werken. Klinkt bekend!

Duitse moeders vaker fulltime moeder dan Nederlandse moeders

In Duitsland kiest tweederde van de moeders met kinderen onder de 3 jaar, voor fulltime moederen. Het percentage vrouwen in zogenaamde topfuncties is 2%, volgens de BBC documentaire. In Nederland was dit in maart van dit jaar 11%.

Maar die 2% van de BBC komt niet overeen met het feit dat Nederland wereldwijd op de derde plaats staat in de top tien van slechtst scorende landen op het gebied van vrouwen in hoge leidinggevende functies. Dan zou Duitsland toch boven ons moeten staan! In een onderzoek van Grant Thornton staat echter dat 31% van de Duitse vrouwen in topfuncties zitten.

Zouden ze bij de BBC teveel 'Schnapps' hebben gedronken?

Oorzaak grote aantal fulltime moeders in Duitsland

Bee Rowlat wilde wel eens weten waarom zoveel moeders thuis voor hun kinderen zorgden.

    1. De schooltijden. De belangrijkste genoemde oorzaak waren de schooltijden. In onderstaande video vertelt één moeder dat haar kind drie keer per week al om 11.15 'uit' is.
    1. Kostwinners betalen minder belasting. Kostwinners in Duitsland hoeven minder belasting te betalen! Een heel verschil met Nederland, waar kostwinners juist meer moeten betalen dan bijvoorbeeld tweeverdieners.
  1. Kinderbijslag. Duitse gezinnen krijgen 184 euro per kind per maand.

Video: Bee Rowlat in gesprek met Duitse moeders

Meer weten?

Wil je meer weten over Rowlat's ervaringen in Duitsland?  Lees dan haar artikel 'The reluctant hausfrau: being a German mother'.

Leestip: tradwife

Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *