Kinderen moeten de ruimte kregen voor risicovol spel

'Kinderen van nu worden teveel beschermd.'

Het is een uitspraak die je de laatste jaren regelmatig tegenkomt in de media. Veiligheid Nederland, het expertisecentrum voor veilig opgroeien, lanceerde in maart 2017 zelfs een campagne met als slogan: 'Met een beetje risico komen ze er wel.'

En de campagne Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn? zijn had een soortgelijke boodschap, zij het vooral gericht op jongens. Wat overigens tot veel kritiek leidde.

Kinderen moeten risicovol kunnen spelen

Veiligheid Nederland pleit voor meer ruimte voor kinderen van tot zeven om risicovol te spelen. Daarbij kun je denken aan:

  • Klimmen in bomen
  • Klimmen in het algemeen
  • Hutten bouwen
  • Een tak slijpen met een mes (onder begeleiding)

Zogenoemd risicovol spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. De meeste ouders weten dat ook wel, maar vinden het in de praktijk lastig om hun kind die ruimte te geven.

Vaders zijn nog voorzichtiger geworden dan moeders

Ooit konden kinderen in ieder geval nog op hun vaders rekenen als het ging om risicovol spelen. Vaders stonden er om bekend als zijnde relaxed als het ging om stoer gedrag. Maar Veiligheid Nederland en Stichting Opvoeden NL deden onderzoek naar risicovol spelen en moesten concluderen dat vaders anno 2018 nog voorzichtiger en risico-mijdender zijn dan moeders!

Voorbeeld

Bomen klimmen: 70% van de vaders vindt dat niet goed, tegenover 59% van de moeders.
30% van de moeders zegt dat ze hun kinderen aanmoedigen om meer risico's te nemen tegenover 16% van de vaders.

Hoe laat je je kind stoerder en risicovoller spelen?

Op de site veiligheid.nl kun je een test doen om te kijken hoeveel ruimte jij je kind geeft op te spelen. Ook vind je er 6 tips om je kind de kans te geven om stoerder te spelen, namelijk:

  1. Kijk goed naar je kind.
  2. Luister naar je gevoel.
  3. Bereid je er op voor dat je kind grenzen wil verleggen.
  4. Maak duidelijke afspraken.
  5. Moedig aan en houd afstand.
  6. Roep niet te snel: 'Kijk uit! Pas op!' 

Loslaten is moeilijk. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk.

Je kind loslaten is moeilijk. En bijna alle ouders worstelen ermee. Je kind ruimte geven voor risico spel is ook niet makkelijk. Maar je kunt het wel eenvoudiger maken. B

Bijvoorbeeld door de omstandigheden zo optimaal mogelijk te maken. Heb je bijvoorbeeld een dochter die graag in bomen klimt? Zorg dan dat ze geen jurk draagt, maar een stoere broek. Dat klimt een stuk makkelijker.

Stoerekindjes-rugzak.nl


Risicovol spelen in het zwembad: een goede oefenplek

Het zwembad is een goede plek om jezelf als ouder te oefenen in het geven van ruimte aan je kind om te spelen. Je bent daar totaal gerechtvaardigd om er bij te blijven en een oogje in het zeil te houden. Tegelijkertijd is water een heerlijke plek voor kinderen om te ravotten en stoer te zijn.

De webshop Stoerekindjes.nl is wat dat betreft wel toepasselijk. Deze webshop is gespecialiseerd in UV zwemkleding voor kinderen. Ook hierbij geldt dat veilige kleding risicovol spelen veiliger kan maken.

Tot slot

Risicovol spel. Alleen de term klinkt al onprettig gevaarlijk. Maar er wordt vooral mee bedoeld dat kinderen de ruimte moeten krijgen om te spelen. Het is voor ouders belangrijk om die ruimte te géven aan hun kinderen.

Uiteindelijk komt het zoals zo vaak in het leven neer op het vinden van het juiste evenwicht tussen je kind ruimte geven en het veilig houden.

Wat vind jij van het principe van risicovol spelen?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *