Zijn er nog normale kinderen?

Bron: De Standaard Online

Pedagogen en psychologen gaan in het verweer tegen het gemak waarmee jongeren het etiket gedragsstoornis krijgen opgeplakt. Deze week bleek uit een rapport dat tussen 2004 en 2007 het aantal ADHD-patiëntjes met 300 procent is gestegen. Zijn er nog normale kinderen?

De psychoanalytici Stijn Vanheule en Nathalie Laceur van de vakgroep psychoanalyse en raadplegingspsychologie aan de Universiteit Gent: 'Vroeger aanbad de maatschappij zijn kinderen. Ze waren zuiver en ze mochten spelen, we zouden wel zien in welk richting ze evolueerden. Vandaag zijn kinderen vaten vol risico's en ziektekiemen geworden. Goede kinderen zijn zij die goed presteren. Met de anderen is iets mis. Dus moeten ze vanaf de kleuterklas gescreend worden op afwijkingen.

In Frankrijk stelde de Hoge Gezondheidsraad zelfs voor om alle kinderen vanaf de geboorte systematisch te screenen op gedragsstoornissen of risicofactoren. In België is een gelijkaardig onderzoek in de maak. Dat alles vanuit de overtuiging dat eens de juiste diagnose is gesteld, een pilletje of therapie de stoornis kan wegwerken. Dat idee is heel geruststellend voor ouders. Maar het dreigt een overgetherapeutiseerde maatschappij van navelstaarders op te leveren. Wie niet aan de norm beantwoordt, wordt gecriminaliseerd of gestigmatiseerd.'

Lees hier het hele artikel


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *