Het Nieuwe Werken: het beste van twee werelden

Thuis zijn bij de kinderen, en toch betaald werk doen? De oplossing zou wel eens 'Het Nieuwe Werken' kunnen zijn.

Parttime werk en fulltime moederen: gedwongen keuzes?

Volgens publiciste Roos Wouters* zéggen vrouwen namelijk wel dat ze zelf kiezen voor fulltime moederen of een parttime baan, maar dat dit niet waar is. Een dergelijke keuze wordt gemaakt omdat er heel weinig alternatieven zijn om werk en zorg te combineren. Een soort van gedwongen keuze dus.

Dé oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten: het nieuwe werken

Roos Wouters ziet de oplossing in het zogenaamde 'nieuwe werken': plaats-en tijdonafhankelijk werken, op basis van vertrouwen, en aansturen op resultaat in plaats van op aanwezigheid. Vrouwen kunnen dan meer uren betaald werken, maar er toch zijn voor hun kinderen. Zolang ze hun werk maar af krijgen, is het geen probleem om om drie uur bij de schoolpoort te staan, of tijd te nemen voor een ziek kind. En mannen kunnen dan ook meer zorgtaken op zich nemen.

Uren die je overdag aan de kinderen besteed, kun je immers 's avonds en in het weekend compenseren. Zolang je output maar voldoende is!

Voor de industriële revolutie werkte men ook al thuis

Feitelijk is er niets nieuws onder de zon: voor de industriële revolutie werkte men ook al thuis. Pas met de komst van fabrieken e.d. verplaatste het betaalde werk zich naar de 'buitenwereld'.

In onze rubriek Het Moederbedrijf vertellen moeders hoe ze vanuit huis werken. Zij creëerden hun eigen werk, door bijvoorbeeld hun creatieve talenten om te zetten in een webshop of bedrijf! Feitelijk zijn zij prachtige voorbeelden van het nieuwe werken.

In die zin is het nieuwe werken eigenlijk een terugkeer naar het oude werken.

Meer weten?

Bezoek dan de website Het Nieuwe Werken Doe Je Zelf!

*Roos Wouters is de auteur van het boek Fuck ik ben een feminist!, en groot voorstander van het nieuwe werken. Ze vindt dat zowel vrouwen als mannen bevrijd moeten worden van knellende rolpatronen.

Blijf op de hoogte: neem een gratis emailabonnement op Het Moederfront!

Delivered by FeedBurnerVolg Het Moederfront op Twitter!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *