Zijn thuisblijfmoeders gevoeliger voor het Empty Nest Syndroom?

Thuisblijfmoeders en het empty nest syndroom

In Linda Magazine (juni 2018) las ik een artikel van José Rozenbroek getiteld: Kip mist kuikens. In een tijdsbestek van slechts 1 week verlieten José's dochters het ouderlijk huis. En dat viel haar veel zwaarder dan ze had verwacht. José schrijft:

'Met de stilte kwam het emptynestsyndroom keihard binnen. Totaal onverwacht - in mijn hoogmoed had ik dat altijd meer iets gevonden voor verveelde huismoeders zonder baan.'

'Verveelde huismoeders zonder baan'

Ik ben zo'n 'verveelde huismoeder zonder baan'. Afgezien van het feit ik niet verveeld ben. Twee jaar geleden verlieten in snel tempo drie van mijn kinderen ons huis, en ik zette me mentaal schrap voor het Lege Nest Syndroom. Maar anders dan bij José kwam dat niet. Sterker nog, ik voelde vooral een heleboel nieuwe ruimte en opwinding over alle nieuwe mogelijkheden die ik plotseling kreeg.

Na 21 jaar fulltime moederen geen last van het empty nest syndroom

Na 21 jaar fulltime moederen bleek ik, enigszins tot mijn eigen verrassing, helemaal niet te treuren om het feit dat de kinderen weg gingen. Integendeel. Weliswaar voelde ik een lichte melancholie over voorbije tijden, maar dat was alles.

Zijn thuisblijfmoeders gevoeliger voor het Empty Nest Syndroom

José Rozenbroek schrijft dat haar moeder die, blijkbaar ook fulltime thuis was, zich in eerste instantie geen raad wist toen haar kinderen het huis verlieten. Vandaar ook dat ze dacht dat zij als 'werkende moeder' er geen last van zou hebben.

Voor mij is de ervaring van het lege nest tot dusver heel anders dan voor de moeder van José. Ik heb 21 jaar vol overgave gemoederd. Ik wás er letterlijk en figuurlijk. En daardoor vind ik het nu ook prima dat de kinderen weggaan. Ik heb alles gedaan wat ik als moeder belangrijk vind. En ik kan dat nu prima loslaten en iets voor mezelf gaan doen : )

Moeders met baan vatbaarder voor Empty Nest Syndroom?

Ik zou me zelfs voor kunnen stellen dat, als je al die jaren druk bezig bent geweest met 'alle ballen in de lucht' houden, met organiseren en logistieke puzzels oplossen, het empty nest je meer kan overvallen. Dat je zo druk bezig was met alles regelen, dat je plotsklaps het gevoel kunt krijgen dat je iets gemist hebt. Plotseling is de periode dat je kinderen thuis zijn al voorbij.  In die zin zouden 'werkende moeders' dus zelfs vatbaarder kunnen zijn voor het Lege Nest Syndroom dan thuisblijfmoeders.

Mijn conclusie over thuisblijfmoeders en het Empty Nest Syndroom

Ik denk dat gevoeligheid voor Het Lege Nest  Syndroom meer bepaald wordt door je persoonlijkheid dan door fulltime moederen.

Wat denk jij?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *