Thuisblijfmoeder Julia (30): haar verhaal

thuisblijfmoeder

Julia (30) genoot van haar werk in de zorg voor mensen met een beperking. Eerst in een 24-uurs woonvorm en later in de ambulante zorg. Ze vond het een geweldige baan, die ze met veel liefde deed.

Maar toen Sanne (4) en Manon (2) geboren werden ging het toch wringen. De vele veranderingen in de zorg, de verhoogde werkdruk. Het verlangen om fulltime te moederen werd steeds groter.

Na lang wikken en wegen hakte ze samen met haar man Joost de knoop door en werd thuisblijfmoeder.

Dis is Julia's verhaal.

Was het een makkelijke/moeilijke beslissing om fulltime te moederen?


Moeilijk was het voor mij zeker! Juist omdat ik het zo naar mijn zin had op het werk was het moeilijk om hiermee te stoppen. Maar de laatste jaren merkte ik dat de werkdruk steeds hoger werd. Ik moest steeds meer cursussen volgen en er veranderde sowieso veel in de zorg. Dit vond ik erg lastig. Omdat ik niet veel dagen werkte bleef ik niet goed op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen. Perfectionistisch als ik ben viel me dat niet mee. Zo gaf mijn werk steeds meer stress en werd het verlangen om fulltime te moederen steeds groter. Uiteindelijk hakte ik de knoop door.

Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuis bleef?


Eigenlijk heel goed. Het is in onze familie niet ongewoon dat de vrouw thuis blijft om voor de kinderen te zorgen. Dus ze waren er al wel aan gewend. Daarbij heb ik ook een aantal vriendinnen die fulltime thuis zijn. Natuurlijk vonden zij het ook een goede keuze. Ik heb geen nare reacties gehad.

Wat vind je partner ervan? Hoe stond hij in het beslissingsproces?


Ik heb er met Joost veel over gepraat. Het was echt een proces. Zo’n beslissing maak je niet snel maar juist weloverwogen.

Hij staat er helemaal achter. Hij vindt het echt fijn dat ik thuis ben. Het geeft enorm veel rust in huis. Alles qua huishouden is nu goed geregeld. Omdat ik minder stress heb is de sfeer in huis nu meer ontspannen. Ik maak nu meer tijd om dingen met de meisjes te doen. Dan schuif ik een huishoudelijke taak gewoon door naar de volgende dag. Fijn die vrijheid!

Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt?


Ik probeer nu het huishouden door de weeks helemaal klaar te hebben voor het weekend. Vroeger moest ik nog wel eens schoonmaken op zaterdag. Nu bijna nooit meer. Helaas is het niet zo dat we nu alleen maar relaxen en leuke dingen doen in het weekend. Er zijn vaak wel weer klusjes die we aanpakken. Joost doet trouwens wel de vuilnis. Dat vind ik echt een mannenklus. En na het avondeten ruimen we samen op, stofzuigen en brengen de meisjes naar bed. Maar dat deden we ook zo toen ik nog werkte.

Hebben jullie berekeningen gemaakt?

Ja zeker! We hebben een overzicht van onze inkomsten en uitgaven in Excel gemaakt. Dit houden we goed bij. Ik vond het heel spannend om met mijn baan ook de vaste inkomsten op te zeggen. Toch is het goed zo. Het lukt ons om rond te komen. Ik verdien verder niks bij vanuit huis.

Wat vind je er van dat je financieel afhankelijk bent van je partner?


Dat vind ik prima! Hij verdient het geld maar ik zorg voor de rest. We kunnen ook op dit gebied niet zonder elkaar. Hij is net zo afhankelijk van mij als ik van hem.

Denk je nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces?


Ik weet zeker dat ik ooit weer ga werken. Ik deed mijn werk met veel liefde en plezier. Wanneer dat zal zijn laat ik open. In elk geval nog niet zolang de kinderen nog op de basisschool zitten. En aangezien Manon nog maar 2 is zal het dus nog wel even duren.

Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder?


Dat ik continu verantwoordelijk ben voor de zorg voor voor de kinderen overdag. Joost werkt 5 dagen in de week. Dan ben ik alleen met hen thuis. Dat is vaak heel leuk en gezellig maar er zijn ook dagen dat het helemaal niet zo leuk is. De meisjes zitten elkaar dan flink dwars. Op zulke dagen verlang ik nog wel eens naar mijn werk. Het is mijn uitdaging om met liefde en geduld op mijn dochters te reageren. Hier heb ik nog wel wat in te leren.

Wat is het leukst aan fulltime moederen?


Het leukste is dat ik onze kinderen helemaal zie opgroeien. Ik ken ze door en door. Maak alle momenten mee, de leuke en de minder leuke. Ik ben blij dat ik er helemaal voor hen kan zijn! Als er eens een dag uitvalt op de school van Sanne is dat geen probleem. Ik ben gewoon thuis! Als ze ziek zijn kan ik ze lekker vertroetelen in plaats van naar mijn werk te moeten rennen met een schuldgevoel. Ik hou er van om het thuis gezellig te maken, lekker te koken en te bakken en meer van dat soort dingen. Hier heb ik nu alle tijd voor.

 Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder?


Op maandag gaat Sanne naar school en Manon naar de peuterspeelzaal. Dan werk ik aan mijn blog Gezinsleven. Heerlijk om een paar uurtjes voor mezelf te hebben! Verder is Manon altijd thuis. Sanne gaat de hele week naar school met uitzondering van de woensdag- en vrijdagmiddag.


 • Ik probeer het huishouden te verdelen over de ochtenden. Manon speelt dan gewoon om me heen of wil ‘helpen’. 
 • Begin van de middag, als Sanne weer op school zit, probeer ik altijd iets voor mezelf te doen. Ik pak dan vaak een tijdschrift of mijn bijbel. Manon speelt dan even zelf. Daarna lees ik haar vaak voor of maken we een puzzel o.id. 
 • Als we Sanne weer uit school hebben gehaald is er tijd om samen te spelen of lekker naar buiten te gaan. 
 • Om ongeveer 16.30 uur begin ik met koken. Joost is op tijd thuis. 
 • We eten elke dag om 17.15 uur. 
 • Na het eten gaan de dames naar bed. Meestal liggen ze er ongeveer 18.30uur in. 

Dan zijn ze ook echt helemaal op.

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie?


Ik vind het jammer dat de overheid de waarde van het fulltime moeder zijn niet in ziet. Het zou fijn zijn als ze zich meer zouden inzetten voor de waarde van het gezin. Tegenwoordig gaat alles om carrière maken. Terwijl het gezin juist de stevige basis is die kinderen nodig hebben om zich te ontwikkelen.

Onze kinderen zijn de toekomst van Nederland! Moeten ze echt opgevoed worden door kinderdagverblijven? Ik denk dat elke moeder dit gewoon beter kan. 
Daarbij wil ik wel vermelden dat ik heel veel respect heb voor werkende moeders! Zij hebben het echt niet makkelijk! Niet iedereen kan of wil de keuze maken om thuis te blijven. En er zijn genoeg moeders die het werken en zorgen heel goed kunnen combineren. Ik kon het niet.

Hoe voorzie je in sociale contacten?


Ik heb veel vrouwen in mijn buurt die ook volledig thuis zijn. Ik spreek elke week af met vriendinnen om bij te kletsen. De kinderen gaan mee en spelen met elkaar. Daarnaast heb ik ook veel contacten op de school van Sanne. En tegenwoordig heb ik dankzij mijn blog ook hele waardevolle online vriendschappen.


Hoe 'laad' je jezelf weer op? Doe je cursussen, sporten, meditatie etc?


Aan sport doe ik niet. Ik vind er echt niks aan. Dus dat hoeft van mezelf niet meer ; ).

Ik ben gelovig en vind rust bij God! 

Ik lees graag christelijke boeken, tijdschriften en ga naar activiteiten die daarbij horen. Ook blog ik voor mijn ontspanning. Als ik blog denk ik echt nergens anders aan. Best bijzonder voor een vrouw toch?

Een veel gehoord argument voor arbeidsparticipatie is dat je jezelf dan blijft ontwikkelen. Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder?


Volgens mij heb ik mezelf nog nooit zo hard ontwikkeld als nu ik thuis ben. Wat een hoop rollen heb je niet als mama! Zo ben ik:

 • Taxichauffeuse,
 • Kokkin 
 • Huishoudster
 • Boekhouder
 • Opvoeddeskundige (ahum)
 • Glazenwasser (oké af en toe dan)
 • Gezinsmanager
 • Dierenverzorgster
 • Tuinder
 • Inkoper
 • Voorraadbeheerder
 • Vrijwilligster op school en in de kerk
 • Blogster
 • Activiteitenbegeleidster
 • Naaister
 • Interieurstyliste 

Hoezo mijn ontwikkeling staat stil?


Je hebt een blog: waarom ben je dit begonnen?


In eerste instantie om mijn recepten te delen. Inmiddels is Gezinsleven een uit de hand gelopen hobby en breng ik veel tijd door achter mijn laptop. Het brengt mij echt ontspanning. Daarnaast vind ik het heel leuk om andere mensen te inspireren! Ik hoop dat te doen op gebied van Gezin, Geloof, DIY en Recepten.

Hoe zie je de toekomst?


Ik hoop voorlopig lekker door te gaan met wat ik nu doe. En dan zien we wel wat de toekomst ons brengt!

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *