Huisvrouw of Thuisblijfmoeder anno 2016: wie zijn deze vrouwen?

huisvrouw

Huisvrouw of thuisblijfmoeder zijn anno 2015 is geen gangbare keuze.

Vrouwen die kiezen voor fulltime moederen kunnen niet langer rekenen op goedkeuring van de omgeving en maatschappij. Sterker nog, fulltime moederen wordt anno 2015 bestempeld als 'niets doen'.

Wie zijn de vrouwen die er voor kiezen om fulltime te moederen?

Thuisblijfmoeders anno 2015 zijn heel verschillend

De vrouwen die er voor kiezen om fulltime te zorgen en op te voeden zijn onderling heel verschillend. Ze zijn niet allemaal zwaar christelijk, ouderwets en zitten niet allemaal onder de plak bij een dominante echtgenoot.

Wel zijn er minder hoogopgeleide thuisblijfmoeders dan lager geschoolde thuisblijfmoeders.

Thuisblijfmoeders anno 2015 hebben niet 'geld zat'

'Dat zou ik ook wel willen, maar wij kunnen ons dat niet veroorloven,' wordt nog wel eens gezegd tegen thuisblijfmoeders. Maar het is zeker niet gezegd dat vrouwen die fulltime moederen beschikken over een riant gezinsinkomen. Meestal maken ze financiële offers om hun keuze in deze fase van hun leven mogelijk te maken. Kostwinnergezinnen hebben het financieel vaak niet makkelijk en de overheid stimuleert dit met hun beleid. Want zij streven naar tweeverdienergezinnen.

Thuisblijfmoeders doen niet de hele dag niks

Hoewel fulltime zorgen en opvoeden helaas wel zo wordt gezien, is het niet zo dat Thuisblijfmoeders de hele dag niets doen. Behalve een beetje soaps kijken en zo nu en dan eens een was draaien. De meeste zijn druk bezig met de zorg voor kinderen en het huishouden. En een grote groep vult het gezinsinkomen aan met betaald werk vanuit huis of vrijwilligerswerk.

Thuisblijfmoeders zijn niet kortzichtig

De meeste thuisblijfmoeders zijn zich er terdege van bewust dat het lastig kan worden om weer een betaalde baan te vinden. En dat een periode fulltime moederen gevolgen heeft voor hun pensioen.

Thuisblijfmoeders kijken niet neer op 'Werkende moeders'

Ondanks de media die graag melding maken van de zogenaamde 'mommy wars' kijken thuisblijfmoeders niet neer op moeders die baan en kind combineren. De meeste vrouwen vinden dat hun collega moeders vooral moeten doen waar zij zich het beste bij voelen.

Wel stellen ze het op prijs als zíj ook die ruimte krijgen!

Thuisblijfmoeders teren niet op de zak van hun man

Thuisblijfmoeders zien zichzelf als onderdeel van een team. Hun man doet het werk buitenshuis, dat betaald wordt met klinkende munt. En zij zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnenshuis, dat niet betaald wordt. Beide partners wérken dus, en het inkomen wordt gezien als gezamenlijk.

En hoewel sommigen dit graag 'naïef' noemen, kiezen deze Thuisblijfmoeders er voor te geloven in hun relatie en huwelijk.

In onze rubriek Thuisblijfmoeders vind je persoonlijke verhalen van de vrouwen die zich thuisblijfmoeder noemen.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

19 reacties

 1. Halleluja, dank je voor deze uiteenzetting en amen...

  Ik ben 8,5 jaar thuisblijfmoeder geweest (tot september 2014) en liep regelmatig tegen kortzichtige gedachtegangen van anderen op. Gelukkig waren er ook positieve reacties hoor! Maar als thuisblijfmoeder ¨voel¨ je de maatschappelijke oogjes in je rug prikken...

 2. Halleluja, dank je voor deze uiteenzetting en amen...

  Ik ben 8,5 jaar thuisblijfmoeder geweest (tot september 2014) en liep regelmatig tegen kortzichtige gedachtegangen van anderen op. Gelukkig waren er ook positieve reacties hoor! Maar als thuisblijfmoeder ¨voel¨ je de maatschappelijke oogjes in je rug prikken...

 3. Wat een fijn geschreven artikel! Als thuisblijfmoeder, nu een half jaar, valt mij op hoeveel onbegrip er is en dat het ook als wat minderwaardig of zonde wordt gezien, alsof je kunnen of identiteit ter discussie wordt gesteld.

 4. Wat een fijn geschreven artikel! Als thuisblijfmoeder, nu een half jaar, valt mij op hoeveel onbegrip er is en dat het ook als wat minderwaardig of zonde wordt gezien, alsof je kunnen of identiteit ter discussie wordt gesteld.

 5. Ik heb als thuisblijfmoeder in overleg met manlief mijn spaargeld ingezet om deze periode te overbruggen. In september zal de jongste naar school gaan en ga ik proberen na 9 jaar een betaalde baan te vinden tijdens schooltijd en trachten mijn spaargeld weer aan te vullen. En onze drie dochters het voorbeeld van een zelfstandige maar zorgzame moeder/ vrouw te geven

 6. Ook ik ben thuisblijfmoeder en ook ik krijg graag de ruimte om dat gewoon te mogen zijn. Nee ik kijk zeker niet neer op werkende moeders. iedereen mag dat toch zelf weten? Wel jammer dat de overheid de kostwinners gezinnen benadeeld ten opzichte van tweeverdieners.

 7. Met recht durven kiezen vind ik. Het huisvrouw zijn en/of thuisblijfmoeder is een factor geweest om geen gezin te stichten. Dit beangstigde mij enorm, benauwde me. Ik vind het zo knap hoe vrouwen vol voor deze keuze kunnen gaan. Iedereen maakt uiteindelijk de keuze die bij zijn of haar leven past. Ik vind het ook mooi om te zien dat er tegenwoordig ook mannen zijn die deze rol opzich nemen.

 8. Met recht durven kiezen vind ik. Het huisvrouw zijn en/of thuisblijfmoeder is een factor geweest om geen gezin te stichten. Dit beangstigde mij enorm, benauwde me. Ik vind het zo knap hoe vrouwen vol voor deze keuze kunnen gaan. Iedereen maakt uiteindelijk de keuze die bij zijn of haar leven past. Ik vind het ook mooi om te zien dat er tegenwoordig ook mannen zijn die deze rol opzich nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *