Thuisblijfmoeder en economisch nut: heb je dat?

Tijdens twee feministische golven vochten vrouwen voor meer vrijheid. Zoals de vrijheid om hun leven naar eigen inzicht in te richten.

Maar onder invloed van het kapitalisme veranderde dit in een verplichting om buitenshuis te werken, en eventuele kinderen onder te brengen zodat er geld verdiend kan worden.

Hoe groot de invloed van het kapitalisme blijkt uit een uitspraak van (emeritus) hoogleraar wetenschapsonderzoek Trudy Dehue in Filosofiemagazine.


Trudy Dehue: de DSM als symptoom van  een kapitalistische maatschappij

Het artikel in Filosofie Magazine heet De juiste dosis aandacht. Het gaat over de diagnosticering van aandacht die (enigszins) afwijkt van de norm.

Heb je veel problemen met concentreren? Dat kan leiden tot de diagnose ADHD. Focus je juist intensief dan kan dat leiden tot het etiket autisme, aldus het artikel.

En dan nu over naar de uitspraak van Trudy Dehue:

'De hele DSM is als het ware een hedendaags etiquetteboek, bedoeld voor de burger die nuttig moet zijn. Wij hebben met z'n allen een samenleving ingericht of geaccepteerd die ieder mens vooral beoordeelt op diens economisch nut.' 

Thuisblijfmoeders veroordeeld op basis van economisch nut

Dat laatste zal menig thuisblijfmoeder bekend voorkomen! Wat je als thuisblijfmoeder thuis doet, wordt immers niet gewaardeerd in klinkende munt. En dat betekent dat het in de ogen van een kapitalistische maatschappij geen waarde heeft.

Vandaar ook bekende uitspraken als: 'Ik zou dat niet kunnen, de hele dag thuis zitten.' De impliciete boodschap is duidelijk: fulltime moederen wordt gezien als niets doen.

Dit verklaart het idee van een salaris voor thuisblijfmoeders. Op die manier maak je de waarde van het werk dat je als moeder doet zichtbaar op een manier die een kapitalistische maatschappij begrijpt.

Zie ook:

Tot slot

Overheid en traditionele feministes roepen graag dat Nederlandse vrouwen weliswaar denken dat ze fulltime of parttime voor hun kinderen willen zorgen, maar dat dit komt doordat ze beïnvloedt zijn door hun omgeving.

Het probleem is alleen dat hun agenda niet is om vrouwen daarvan te bevrijden, maar om ze hun eigen kapitalistische ideaalbeeld op te leggen: fulltime arbeidsparticipatie.

Het is voor zowel moeders als vaders de kunst om goed na te denken wat jíj belangrijk vindt.


Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *