|

Thuisblijfmoeder Marije

thuisblijfmoeder

Marije (26) wíst wat ze ging doen: na haar zwangerschapsverlof weer aan de slag als juf in het basisonderwijs. Ze had tenslotte niet voor niets een Pabo-diploma.

Maar toen het einde van haar verlof in zicht kwam, begon ze te twijfelen. Eigenlijk wilde zehelemaal niet weg bij haar dochtertje.

Ze overlegde met haar man die koeienboer is, en hakte de knoop door: Marije koos voor fulltime moederen.

Dit is het verhaal van Thuisblijfmoeder Marije.

Op je blog las ik dat de keuze om fulltime te gaan moederen moeilijk was. Waarom was het zo'n lastige keuze denk je? 

Het plan was om weer te gaan werken na mijn verlof periode. Maar toen het verlof er bijna op zat, begon ik te twijfelen. Eigenlijk wilde ik helemaal niet meer gaan werken.

Ik vond mijn werk altijd heel erg leuk, maar plotseling was daar dat kleine meisje. Een prachtig kindje waar ik heel graag voor wilde zorgen.

Het voelde eerst als falen om niet te gaan werken. Maar nu zie ik in dat het geen falen is. Ik vind tijd doorbrengen met het gezin het allerleukste en belangrijkste dat er is. Waarom zou ik dat opgeven en gaan werken? Ik koos, tegen de verwachtingen in, voor fulltime moederen.

Heb je advies gevraagd? 

Toen ik begon te twijfelen, overlegde ik dat met mijn man. Veel wijzer werd ik daar niet van, want hij wil vooral graag dat ik gelukkig ben en doe wat goed voelt voor mij. Wat natuurlijk betekende dat ik moest kiezen. Wel gaf hij toe dat hij het leuk zou vinden als ik thuis bij onze dochter was. Omdat hij boer is, is het gezellig voor hem als wij in de buurt zijn.

Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuis bleef? 

Mijn omgeving reageerde wisselend. Sommige mensen vonden het een goed idee, maar anderen waren bang dat het te saai voor mij zou zijn. Maar dat laatste vind ik niet per definitie een woord dat bij thuisblijfmoeders past. Ook werk kan behoorlijk saai zijn.

Wat vind je partner ervan? Hoe stond hij in het beslissingsproces? 

Hij wil vooral dat ik doe wat mij gelukkig maakt. Maar stiekem vindt hij het niet erg als ik in de buurt ben. Als boer is het toch wel heel gezellig als je gezinnetje thuis is als jij pauze houdt. En daarbij is het voor hem fijn als ik de boel binnen draaiende hou, en hij wat minder in het huishouden hoeft te doen.

Wat vind je partner van de constructie: kostwinner - thuisblijfmoeder? 

Met die constructie heeft hij absoluut geen problemen. Misschien is hij als boer een beetje ouderwets. Hij wil graag de kostwinner zijn. Bovendien kan een boer niet minder uren gaan werken. Ik zou alleen werken voor iets extra’s. Dat vonden we niet nodig. Leuke dingen doen vind ik heel belangrijk, maar rijk hoef ik niet te zijn.

Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt? 

Ja, die is er wel! Het grappige is dat ik helemaal niet zo’n poetsvrouw ben en dat is wel het beeld dat ik krijg bij thuisblijfmoederen. Huishoudelijke taken liggen nu op mijn bordje. Ik wacht op de dag dat dit helemaal op rolletjes loopt.

Hebben jullie berekend of de keuze voor het thuisblijfmoederschap financieel uit kon?

Nee, dat hebben we niet. We plannen niet zo graag. We wisten dat het ongeveer kon. Maar mocht er een moment komen waarop het niet meer kan, dan ga ik weer werken.

Hoe vind je het dat je niet 'financieel onafhankelijk' bent? 

Ik voel mij eigenlijk niet financieel afhankelijk. Maar dat komt ook omdat ik nog wel geld heb. Ik moet nog gaan ervaren hoe het is om geen eigen geld te hebben. Maar ik heb een HBO diploma, dus als het moet dan kan ik werken.

Denk je nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces? 

Ja, dat denk ik wel. Ik doe graag nieuwe dingen, dus er zal zeker een tijd komen dat ik weer ga werken. Hopelijk pas wanneer mijn dochtertje op de basisschool zit. Dat zou namelijk betekenen dat ik er vier mooie jaren van fulltime moederen op heb zitten. Misschien ga ik als leerkracht een de slag. Maar thuiswerken lijkt mij ideaal!

Waarom wel/ waarom niet? 

Ik denk dat ik wel weer zin heb om iets te doen als mijn dochter naar de basisschool gaat. Dan heb ik erg veel vrije tijd over. Die kan ik écht niet vullen met het huishouden.

Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder? 

Het huishouden. Ik zal er verder geen woorden meer aan vuil maken.

Wat is het leukst aan fulltime moederen? 

Dat ik iedere dag bij mijn dochtertje ben, en van haar mag genieten. Over een tijdje verhuizen we naar de boerderij (helaas wonen we daar nu nog niet). Dan ga ik het boerderijleven echt ervaren. Daar kijk ik echt naar uit.

Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder? 

  • Ik wandel veel met mijn dochtertje in de kinderwagen.
  • Ik blog, en ben bezig met het opstarten van een nieuwe blog. 
  • Ik lees veel boeken en ontken daarmee een beetje dat de vakantie is afgelopen. 
  • Mijn dochtertje houdt mij lekker bezig de hele dag. In bed, uit bed, in de box, hapje eten, melk drinken, knuffelen, spelen, in bad. Dat soort dingen. En ze zorgt voor heel veel wasgoed. 
  • Daarnaast spreek ik af met vriendinnen. 
  • Ik kijk films met mijn man en in het weekend gaan we erop uit. 
  • Tussendoor doe ik het huishouden. 

Eigenlijk zijn mijn werktijden van half zeven ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds. En daar omheen doe ik alle dingen die ik anders ook deed.

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie? 

Ik snap dat betaald werk belangrijk is, maar ik vind kinderen opvoeden ook belangrijk. Zij zijn de toekomst! Ik moet er niet aan denken dat ik mijn kindje wegbreng naar de kinderopvang, terwijl ik ook zelf voor haar kan zorgen.

Hoe voorzie je in sociale contacten? 

Veel vrouwen werken gelukkig parttime, en niet iedereen heeft een negen tot vijf baan. Daarnaast is mijn beste vriendin ook fulltime moeder. Dus sociale contacten genoeg!

Wat doe je voor jezelf?

Hardlopen vind ik heel leuk. Dat is echt mijn sport. Daarnaast blog ik. Dat houd mij flink wat uurtjes bezig.

Een veel gehoord argument voor arbeidsparticipatie is dat je jezelf dan blijft ontwikkelen. Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder? 

Werk is volgens mij niet de enige plaats om jezelf te ontwikkelen. Soms gaat dat zelfs beter buiten werktijden om. Op het moment dat ik heel veel moet, kan ik niet meer creatief zijn.

Waarom begon je een blog? 

Ik begon met bloggen om verhalen te delen over mijn zwangerschap. Ik hou ontzettend veel van schrijven. Op mijn blog schrijf ik heel persoonlijk. Maar na 8 maanden bloggen wil ik meer. Dus ben ik bezig met een nieuwe website.

Hoe zie je de toekomst? 

Ik zie mijzelf op de boerderij wonen samen met mijn man. Hij biologisch boer, ik thuis aan het werk. Misschien doe ik de administratie van de boerderij. Of ik houd een webwinkel bij waarin we onze producten verkopen.

Iedere woensdag sta ik in ons groentewinkeltje, onze dochter helpt dan ook een beetje mee. Ik blog, want ik doe graag veel verschillende dingen tegelijk. Verder zorg ik lekker voor mijn kleintje. Een prachtig plaatje, al zeg ik het zelf.

Oh en niet te vergeten, ik heb een boek geschreven en uitgegeven. Dat is echt mijn allergrootste droom.

Lees ook hoe het met deze thuisblijfmoeder is in 2021!

 Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *