Kapitalisme is seksisme: draagzak als symbool vrouwelijke onderdrukking?
In haar boek Kapitalisme is seksisme noemt Doortje Smithuijsen veelvuldig de Zeitgeist Baby Carrier van het merk Artipoppe. Volgens haar is deze Zeitgeit Baby Carrier symbolisch voor de tijd waarin wij leven.
De naam van de draagzak doet de Zeitgeist letterlijk en figuurlijk eer aan!
Volgens Doortje verkoopt het merk Artipoppe in wezen niet anders dan 'het terugdraaien van de vrouwenemancipatie'! Deze draagzak is een symptoom van het kapitalistisch systeem dat vrouwen onderdrukt en marginaliseert. Artipoppe verkoopt een traditioneel rollenpatroon in een hip yoga-jasje, aldus Doortje.
De Zeitgeist Baby Carrier symboliseert het moderne moederschap
Volgens Doortje Smithuijsen is het merk Artipoppe het moderne symbool voor goed moederschap:
'Veilige hechting en een welvarende jeugd. Het symbool voor moeders met tijd, gezinnen met geld. Het symbool voor biologisch babyvoedsel, voor viool-of pianoles en minimaal twee keer per jaar op vakantie.'
Vrouwen zijn niet vrij, maar zitten vast in het kapitalistisch systeem
Volgens Doortje Smithuijsen zijn moderne vrouwen niet vrij in hun keuzes. Ze worden bespeeld door het kapitalistisch systeem. En het doel van het kapitalistisch systeem is volgens Doortje om vrouwen in de rol van zorgende moeder te duwen. Dat zit zo:
In het kapitalistisch systeem werken vrouwen binnenshuis en mannen buitenshuis. De maatschappij draait op het 'gratis' werk dat vrouwen thuis doen. Dat werk is essentieel maar heeft geen waarde in het kapitalistisch systeem.
In de praktijk betekent dit dat vrouwen, zeker als ze dertig naderen, steeds meer maatschappelijke druk voelen om een partner te krijgen en moeder te worden. Het kapitalisme heeft daar belang bij, want het drijft op de gratis arbeid van vrouwen.
Keuzefeminisme is een wassen neus
Het nieuwe feminisme pleit voor ruimte voor vrouwen om hun eigen keuzes te maken, en niet van het ene keurslijf (verplicht thuisblijven) in een nieuw keurslijf te moeten (verplicht buitenshuis werken). Maar volgens Doortje Smithuijsen is dit keuzefeminisme gewoon de zoveelste manier om vrouwen buiten de arbeidsmarkt te houden. Kapitalisme verkoopt schijncontrole in de vorm van heel veel keuzes
Volgens haar wil het kapitalisme namelijk niet dat vrouwen buitenshuis werken en geld verdienen, want dan wordt al die onbetaalde zorgarbeid waar het kapitalistisch systeem op drijft niet meer gedaan! Ook de mogelijkheid van een parttime baan is volgens Doortje een slim verpakte sabotage van de kansen van vrouwen om buitenshuis te werken.
Bovendien is vrij zijn om je eigen keuzes te maken een mythe, want er bestaat niet zoiets als een vrije keus. Je denkt wel dat je iets zelf hebt bedacht, maar zonder dat je het door hebt ben je bepaald door je omgeving en de tijd en maatschappij waarin je leeft.
Verkapte manieren om de mogelijkheden van vrouwen in te perken
Volgens Doortje zijn dit allemaal verkapte manieren om vrouwen in te perken in hun mogelijkheden:
- Parttime werk
- Moederinfluencers
- Online scheldpartijen, zoals Sigrid Kaag die werd uitgescholden voor 'heks'
- Natuurlijke anticonceptie
- Het idee van een biologische klok die gaat tikken
- Het benoemen van het belang van een moeder
- Propaganda van hetero relaties in programma's als B&B Vol Liefde
- Juice channels waarin online influencers vreemdgaande BN'ers ontmaskeren
- De aandacht in de politiek voor gezinnen
Een andere kijk op selfcare en me-time
Volgens Doortje doen vrouwen tegenwoordig massaal aan selfcare en me time om ons onbehagen over 'maatschappijbrede ongelijkheid te sussen.' Die selfcare is bijvoorbeeld sporten, yoga, mediteren, cacao ceremonies en retreats. Doortje:
'De moderne vrouw leeft in een wereld die vooral symbolisch vrij is; ze is alleen met haar zelfverbetering. Haar leven voelt autonoom; ondertussen is ze een Sim-poppetje dat rondcirkelt in een wereld die ze niet zelf heeft vormgegeven, op zoek naar producten en diensten die haar afleiden van die wetenschap.'
Zo blijft iedereen gevangen in haar eigen consumptiebubbel en blijven gevoelens van onbehagen hangen in selfcare.
Wat wil Doortje Smithuijsen nou eigenlijk zeggen?
Met haar boek Kapitalisme is seksisme wil Doortje Smithuijsen vrouwen wakker schudden en waarschuwen:
'Je wordt beïnvloed door de systemen om je heen. Je bent helemaal niet vrij om te kiezen.'
Zowel als vrouw en als man word je in een bepaalde richting geduwd met je leven. Zo wordt van vrouwen bijvoorbeeld veel meer verwacht dat ze zorgen dan mannen. Het vrouwbeeld dat je om je heen ziet op bijvoorbeeld social media is niet neutraal. Doortje Smithuijsen schrijft over zogenoemde moederinfluencers zoals Romy Boomsma:
'Ze zijn bewust of onbewust propaganda voor het behoud van de status quo; ze etaleren een manier van leven waar het kapitalistisch systeem baat bij heeft.'
Vrouwen moeten wakker worden en hun onbehagen delen, is Doortjes boodschap. Laat het comfort van je aanpassen aan de norm van het systeem niet zwaarder wegen dan de emancipatiestrijd.
Conclusie over kapitalisme is seksisme
Kapitalisme is seksisme is een interessant boek, maar het stemde me ook somber. Het idee dat je als mens bepaald wordt door de tijd waarin je leeft is niet nieuw. Doortje's aansporing om je daarvan bewust te zijn zodat je kritischer kunt kijken naar je eigen 'keuzes' vind ik zinnig.
Tegelijkertijd voelde ik wel een beetje de moed in mijn schoenen zakken. En puur gebaseerd op mijn eigen ervaring heb ik niet het idee dat de huidige maatschappij vrouwen weert van de arbeidsmarkt. Integendeel. Ik heb het idee dat het juist 'not done' is om als vrouw te kiezen voor bijvoorbeeld fulltime zorgen voor je kinderen.
Maar ja, dat idee komt dus mogelijk ook voort uit mijn blindheid voor de hersenspoeling die ik mijn hele leven al onderga....
Kapitalisme is seksisme kopen
Kapitalisme is seksisme van Doortje Smithuijsen is te koop bij bol.com of je lokale boekwinkel.
Leestips
Wat vind jij van de stellingen van Doortje Smithuijsen?
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Kapitalisme is seksisme: draagzak als symbool vrouwelijke onderdrukking? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>