Als thuisblijfmoeder heb je de tijd aan jezelf.
Tenminste, dat wil zeggen, je wordt niet op een bepaalde tijd op je betaalde werk verwacht.
Structuur in je dag en week zal dus van jou moeten komen.
Hieronder lees je 7 essentiële elementen voor een goede dagindeling als thuisblijfmoeder.
1. Bereid ’s avonds de volgende dag voor
Bereid voordat je ’s avonds naar bed gaat eerst nog even de volgende dag voor. Je hebt daar misschien geen zin in, want je bent moe en je wilt naar bed. Maar het hoeft je maar 15 minuten te kosten, en het maakt enorm veel verschil voor je dag.
Door ’s avonds de dag van morgen voor te bereiden maak je je leven veel makkelijker. Dit zijn de dingen die je alvast kunt doen:
- Dek alvast de tafel voor het ontbijt.
- Zet trommeltjes en drinkbekers klaar.
- Leg de kleding die de kinderen de volgende dag aan moeten bij hun bed klaar.
- Zorg dat schoenen compleet zijn, zodat je niet vermiste exemplaren hoeft te gaan zoeken.
- Denk na of er bijzonderheden zijn de volgende dag, zoals gymlessen, studiedagen of excursies. Leg in dat geval spullen alvast klaar. Zoals gymtassen.
2. Sta vroeger op dan je kinderen (als het kan)
Vroeger opstaan dan je kinderen helpt ook bij een rustiger start van je dag. Maar ik realiseer me dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan.
Zeker als je nog met gebroken nachten kampt, en daardoor structureel te weinig slaap krijgt. En misschien heb je ook nog kinderen die al om 4 uur ’s ochtends wakker zijn.
Hoe sta je dan vroeger op dan je kinderen?
Als je kinderen vroege vogels zijn, hanteer dan de regel dat ze tot een bepaald tijdstip in hun bed moeten blijven, of in ieder geval op hun kamer. Of ze nou slapen of niet.
Lukt het niet om vroeger op te staan dan je kinderen? Dan is stap 1 van de voorbereiding ’s avonds nóg belangrijker! Gun jezelf dat plezier, en doe die voorbereiding voordat je naar bed gaat.
3. Zorg voor rust, ritme en regelmaat
Weet je wat het geheim van rust, ritme en regelmaat is? Het maakt je leven makkelijker! Als er routines zijn, dan hoef je namelijk niet telkens na te denken wat je moet doen. Dat is namelijk als het ware ‘ingebakken’ in de dag. Dat scheelt een boel kopzorgen.
Rust, ritme en regelmaat kun je onder andere bewerkstelligen met:
- Een weekmenu. Voor inspiratie lees: Wat eten we vandaag?
- Duidelijke dagindeling met momenten waarop je met je kinderen speelt, maar ook momenten waarop je tijd neemt voor jezelf
4. Plan tijd in met je kinderen
Als thuisblijfmoeder zijn de kinderen veel om je heen, en dat is prima. Het is goed dat ze zichzelf vermaken terwijl jij jouw dingen doet.
Maar daarnaast is het goed om dagelijks bijvoorbeeld 30 minuten in te plannen om actief iets samen met de kinderen te doen. Zet in die tijd je smartphone uit, en geef je kinderen je onverdeelde aandacht. Plan dit bij voorkeur ’s ochtends in, als je nog relatief fit bent.
Dat heeft twee voordelen:
- De kinderen weten wanneer je helemaal beschikbaar voor ze bent.
- Je hoeft je niet schuldig te voelen als je later die dag een uurtje voor jezelf pakt.
5. Plan tijd in voor je zelf.
Streef naar minimaal 30 minuten tijd voor jezelf per dag. En gun jezelf die tijd ook. Leer je kinderen dat je gedurende die tijd niet beschikbaar bent.
6. Doe elke dag 1 nuttig ding
Doe elke dag 1 ding waarvan je vindt dat het nuttig is. Dat mag iets heel kleins zijn. Het gaat erom een gevoel van ‘accomplishment’ van voldoening te krijgen.
Niet voor niets wordt kinderen opvoeden en verzorgen vaak vergeleken met sneeuwschuiven terwijl het sneeuwt.
Door kleine overzichtelijke taken af te ronden, kun je toch een gevoel krijgen van: ‘Ja, ik heb vandaag wat bereikt!’
7. Probeer minstens 30 minuten te bewegen
Beweging is goed voor je mentale gezondheid. Je hoeft niet per sé te gaan sporten, maar probeer wel voldoende te bewegen. Dat kan bijvoorbeeld al door een wandeling met je kinderen te maken, of door een paar keer de trap op en af te lopen.
Een activity tracker kan je hierbij helpen, en het is fijn om te zien hoeveel stappen je op een dag al hebt gezet. Ik ben zelf erg blij met mijn
Fitbit.
Hoe ziet jouw dag eruit?
Vind ik leuk:
Vind-ik-leuk Laden...
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Pingback:Thuisblijfmoeder voor- en nadelen van Maureen - Het Moederfront