Mijn verhaal: Kirby

Kirby (21) kreeg met haar vriend Jeffrey (24) haar dochter Roxana (2,5) toen ze achttien was. Kirby werd zwanger in het laatste jaar van haar opleiding SWP4 Activiteitenbegeleiding, en samen besloten ze dat Kirby fulltime zou gaan moederen nadat ze haar diploma had behaald. Inmiddels is Kirby zwanger van hun tweede kindje. Jeffrey verdient de kost als cv monteur.

Wij vinden dat je je kinderen zelf moet opvoeden als dat financieel kan. Jeffrey kwam als eerste met het idee dat ik Thuisblijfmoeder zou worden. Zijn moeder was altijd thuis, en dat wilde hij ook voor zijn kind. Mijn moeder was ook thuisblijfmoeder, en ik heb daar ook goede herinneringen aan.

De omgeving reageerde positief en moedigde onze beslissing aan. Als Thuisblijfmoeder kun je je kinderen naar eigen idee opvoeden en voorbereiden op school. Mijn pedagogische achtergrond komt goed van pas!

Fulltime moederen is ook werk

Tegenwoordig wordt fulltime moederen beschouwd als 'niet werken'. Wat dat betreft zou ik zeggen: Dagje ruilen? Het is wel degelijk werk! Ik heb dan ook veel respect voor moeders die moeten werken en daarnaast een kind en huishouden hebben.

Soms wil mijn man wel huisman worden, maar als hij dan een dag heeft thuisgezeten met rotweer, en onze dochter binnen terwijl ze van buitenspelen houdt, dan wil hij niet zo graag meer. Als iemand mij vraagt: 'Wat doe je?' dan zeg ik ook gewoon dat ik fulltime moeder ben, want waarom zou ik me daar voor moeten schamen?!

Ik weet dat werkende moeders de term fulltime moeder soms vervelend vinden, omdat ze vinden dat zij ook fulltime moeder zijn, ook al werken ze buitenshuis. Misschien is thuisblijfmoeder dan wel beter. Als je buitenshuis werkt ben je moeder, maar niet opvoeder. Je geeft daar dan toch een deel van uit handen.

Een kind heeft vooral liefde nodig

Mensen die alleen maar werken zodat ze de kids zoveel mogelijk kunnen geven, vind ik niet goed bij hun hoofd! Ik merk dat onze dochter weinig nodig heeft om gelukkig te zijn. Aan essentiële dingen als eten, kleding en liefde onbreekt het haar niet, en materiele dingen heeft zij gewoon niet nodig. Ze speelt buiten en vermaakt zich prima met een veertje in het gras. Schommelen in de speeltuin, rennen in het gras dat zijn dingen die je een kind moet bieden, geen gameboy.

Het mooist aan het Thuisblijfmoederschap vind ik dat ik alles van heel dichtbij meemaak. Niemand hoeft mij te vertellen wat haar eerste woordje was, wanneer ze ging staan/lopen/fietsen etc. De grootste uitdaging is om tijd voor mezelf te vinden. Dat moet ik goed plannen. Gelukkig heb ik een heel netwerk van opa`s en oma`s die bereid zijn tot oppassen! Dat is een van de voordelen van jong moeder zijn, net als het feit dat ik relatief jong mijn handen weer vrij heb!

Toekomstmuziek

Als ons tweede kindje naar school gaat ga ik een baan zoeken waarbij ik onregelmatig kan werken. Zoals bijv. een contract van 24 uur, waarbij je dan bijv. vier uurtjes in de ochtend werkt. En als de kids acht en tien zijn, kunnen ze overblijven op school en zou ik meer kunnen gaan werken.

Ik kan sowieso niet stilzitten en met kinderen is dat geen probleem, maar als ze straks op school zitten, kan ik me niet alleen concentreren op een huishouden. Ik heb een uitdaging nodig, anders ga ik mij vervelen

Een dag uit mijn leven

Opstaan
Dochter uit bed halen
Ontbijten
Tv kijken, aankleden, buiten spelen.
Lunchen
Koken
Buiten spelen totdat mijn man thuiskomt
Samen eten
Soms nog weer naar buiten
Dochter douchen
Mijn man droogt haar af en doet haar pyjama aan.
Ik breng haar naar bed en lees haar voor.
Tv kijken of internetten
Slapen

Meer weten?

Bezoek hier Kirby's hyve.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *