Thuisblijfmoeder Anja (37)

thuisblijfmoeder

Anja (37) volgde na de Havo een toeristische opleiding. Nu is ze moeder van twee tieners van 15 en bijna 18. Anja is thuisblijfmoeder.

Dit is haar verhaal!

Was het een makkelijke/moeilijke beslissing om fulltime te moederen? 

Vanaf jongsaf aan heb ik altijd geroepen dat ik jong moeder wilde worden en voor mij stond dat synoniem aan thuis blijven. Ik wilde er onder alle omstandigheden zijn voor mijn kinderen.


Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuis bleef? 

Wisselend. Mijn familie en schoonfamilie begrepen het wel. Maar anderen vonden het vreemd dat ik er als 20-jarige voor koos om fulltime te moederen.

Wat vind je partner van de constructie: kostwinner - thuisblijfmoeder? 

Hij is er blij mee. Het is voor ons allebei vanzelfsprekend.

Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt? 

Nee, mijn man is geen held als het aankomt op het huishouden en/of winkelen en ik vind het prima zo. Hij doet genoeg. Soms helpt hij ook nog eens met de afwas of hij bezemt even het huis.

Hebben jullie berekeningen gemaakt om te kijken of de keuze voor het thuisblijfmoederschap financieel uit kon? 

Nee, we hebben nooit berekeningen gemaakt. Ik ben van huis uit bijzonder zuinig. Ik koop nooit iets voor mezelf. En voor de rest ben ik best wel inventief als het aankomt op besparen/geld uitgeven.


We komen niets tekort en ook de kinderen hebben alles (en zelfs meer) dan nodig is.  

Inmiddels ben ik vijf jaar geleden begonnen met bloggen op een platform, later ben ik overgestapt naar een eigen website (www.zelfmakentips.nl) Inmiddels is daar in november een tweede website (www.tipsvoorjou.com) bij gekomen. Daarnaast werk ik freelance als content schrijver voor twee grote platforms.

Wat vind je er van dat je financieel afhankelijk bent van je partner? 

Helemaal niet erg. Feitelijk werk ik er ook voor want ik verzorg onze kinderen.

Denk je nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces? 

Niet in de zin van werken op kantoor of buitenshuis. Ik heb mijn roeping als content schrijver gevonden. Het is de perfecte match! Want zo behoud ik mijn vrijheid,  ik kan mijn eigen tijd indelen, en bovendien doe ik wat ik leuk vind.

Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder? 

  1. De kinderen opvoeden zoals ik zelf wil, zonder al te veel invloeden van buitenaf. 
  2. Er niet kunnen zijn voor de kinderen als ik weer eens migraine heb. 

Wat is het leukst aan fulltime moederen? 

Alle eerste dingen van je baby, peuter, kleuter enz. mee kunnen maken. Het eerste lachje was voor mij, het eerste woordje (al was het geen mama) en het weten dat je er altijd kunt zijn voor je kinderen.

Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder? 

  • Kinderen naar school brengen/ophalen (5x per week)
  • Boodschappen doen: 1x per maand grote boodschappen,  2-3 x per week kleine boodschappen)
  • Schrijven (blog/opdrachten)
  • Huishouden doen (dagelijks)
  • Huisdieren verzorgen (honden uitlaten)
  • Tuin onderhouden (afhankelijk van seizoen)

Het weekend, vanaf vrijdag is er voor het gezin dan probeer ik zo min mogelijk te schrijven en spelen we spelletjes (lekker ouderwets), kijken we samen een film of rij ik heen en weer om kinderen naar afspraken te brengen.

Wat vind je van het huidige overheidsbeleid dat arbeidsparticipatie benadrukt?

Het legt te veel druk op ons als vrouw. We moeten kinderen krijgen, deze verzorgen, het huishouden draaiende houden en het liefst daarnaast ook nog fulltime werken. Vergeet ook vooral niet dat de kinderen en wijzelf het liefst ook nog veel hobby’s moeten hebben en een sociaal leven.


Hoe voorzie je in sociale contacten? 

Tja, voor velen zal dat lastig zijn, maar ik heb echt genoeg aan mijn gezin en (schoon) familie.

Verder doe ik af en toe vrijwilligerswerk met hele leuke mensen, we gaan naar de kerk, naar speciale familieavonden en ik heb wat contacten via social media (helaas wonen veel vrienden ver weg en is social media enige manier om geregeld contact te houden).

Een veel gehoord argument voor arbeidsparticipatie is dat je jezelf dan blijft ontwikkelen. Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder? 

Door mijn werk als content schrijver moet ik sowieso up to date blijven en mezelf steeds ontwikkelen.


Of je jezelf blijft ontwikkelen hangt volgens mij vooral af van jezelf. 

Als je alles op de voet blijft volgen moet het lukken om niet achter te raken.


Je hebt een blog: waarom ben je dit begonnen? 

Al als jong meisje hield ik al van schrijven. Ik had op een gegeven moment ruim 15 penvrienden over de hele wereld. Het was toen nog gewoon brieven schrijven geblazen met de hand, maar dat weerhield mij er niet van om elke penvriend te verrassen met halve boeken. Mijn ouders schudden alleen maar hun hoofd om mijn passie om te schrijven.

Jarenlang heb ik er niets meer mee gedaan, tot ik 5 jaar geleden een platform ontdekte waar je je eigen blog kon beginnen. Mijn eerste artikel werd goed ontvangen en binnen no time stonden ruim 500 artikelen online. Helaas werden de voorwaarden om te schrijven minder aantrekkelijk en ben ik overgestapt naar een eigen website.


Hoe zie je de toekomst? 

Niet zo heel veel anders als nu. Ik zal blijven schrijven en gezien de leeftijd van de kinderen zal ik meer vrijheid krijgen. Mijn vrije tijd wil ik vooral besteden aan het verdiepen van kennis. Er zijn nog heel wat dingen die ik op mijn wishlist heb staan. Onder andere een cursus volgen voor het maken van eigen cosmetica enz.. Dus vervelen zal er niet bij zijn. Mijn twee blogs blijf ik ook onderhouden en het werk als freelancer hoop ik ook blijvend te kunnen doen.


Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *