Thuisblijfmoederschap is geen luxe!

thuisblijfmoeder

door Jill Savage

Zestien jaar geleden werd ik moeder. En veertien jaar geleden koos ik voor het beroep Thuisblijfmoeder. Vaak zeggen mensen tegen mij:


'Ik wou dat ik me de luxe om thuis te blijven kon veroorloven.'

'Een luxe?' denk ik dan. Mijn man en ik vinden mijn overtuiging om thuis te zijn geen luxe.

Zijn er 2 inkomens nodig?

Zijn er twee inkomens nodig voor een gezin om te overleven? Wat we om ons heen horen is dat je twee inkomens nodig hebt om je kind te geven wat het nodig heeft. Maar wist je dat 7,7 miljoen gezinnen in de VS van 1 inkomen leven? Voor veel van deze gezinnen is het geen luxe, maar een offer dat ze graag maken. Deze mensen nemen genoegen met minder.

Bill Flick, een columnist voor een dagblad heeft zijn vraagtekens bij het concept van 'de hoge kosten van het dagelijkse leven'. Hij zegt dat het meer:

'De hoge kosten zijn van de manier waarop ons leven leiden.'

 Onbewust proberen we mee te doen met onze omgeving. We denken dat we bepaalde dingen nodig hebben om te overleven.

Mijn man en ik houden dit idee in gedachten als we iets willen kopen. We vragen ons af:

'Hebben we dit echt nodig, of willen we het?'

We hebben onze kabeltv-aansluiting wegbezuinigd. We hebben al 14 jaar geen kabeltelevisie. Onze kinderen zijn niets tekort te komen zonder kabeltv. Zijn er momenten dat we kabeltv zouden willen hebben? Ja zeker. Kunnen we het ons veroorloven? Nee, het past niet in ons budget. Dus gebruiken we een antenne om de basiskanalen te kijken (als de ontvangst goed is!)

Het ís mogelijk om van 1 inkomen te leven

Het ís mogelijk om van 1 inkomen te leven in de huidige maatschappij. Maar je moet bereid zijn de bevrediging van je behoeftes uit te stellen. We moeten dingen uitstellen die we graag nu wíllen, in ruil voor dingen die we nu nódig hebben. Hoe graag ik ook een nieuwe auto zou hebben (voor eens in mijn leven!) of nieuw meubilair voor in ieder geval 1 kamer, ik kies ervoor die wensen opzij te zetten om thuis te kunnen zijn bij mijn kinderen. Het is een denkwijze die je niet vaak hoort, maar je kunt het jezelf aanleren.

Door je behoeftebevrediging uit te stellen kies je voor een levensstijl zonder spijt. Je maakt nu keuzes over dingen waar je later met tevredenheid over zult nadenken.

Het kan een uitdaging zijn van 1 inkomen te leven, maar het is niet zo onmogelijk als de media ons wil doen geloven. Tegelijkertijd zijn er zeker omstandigheden waarin je geen keus hebt. Alleenstaande moeders en gezinnen met financiële problemen staan voor een zware uitdaging.

Maar we moeten onszelf afvragen - is het echt de hoge kost van het dagelijks leven of de hoge kosten van de manier waarop we kiezen te leven?

Hoe kunnen we leven met minder?

 • Zeg je kabeltv-abonnement op
 • Ga niet uit eten
 • Geef zelfgemaakte cadeau's i.p.v. gekochte dingen. (zelfgebakken dingen zijn altijd een hit!)
 • Maak afspraakjes met je partner: een wandeling in het park, een ritje door het platteland of een fietstocht.
 • Laat je fantasie de vrij loop! Je kunt beginnen met minder te leven. Als je leert te genieten van de simpele dingen van leven, zul je merken dat je minder stress voelt en meer tevreden wordt.

Vergelijkbare berichten

13 reacties

 1. Een post mij op het lijf geschreven 4 jaar lang leefden wij van het inkomen van mijn man die ook nog een dag onbetaald ouderschapsverlof had opgenomen om zo meer van de kleine kinderen mee te maken.
  Regelmatig kregen wij een reactie van " Ja dat zouden wij ook wel willen maar dat is niet mogelijk" als je wil is alles mogelijk.
  Nu mijn man weer fulltime werkt sinds Januari voelt dit als heel luxe. Dit terwijl wij nog steeds honderden zo niet meer dan 1000 euro minder hebben als een gemiddeld anderhalf verdieners gezin.

 2. Een post mij op het lijf geschreven 4 jaar lang leefden wij van het inkomen van mijn man die ook nog een dag onbetaald ouderschapsverlof had opgenomen om zo meer van de kleine kinderen mee te maken.
  Regelmatig kregen wij een reactie van " Ja dat zouden wij ook wel willen maar dat is niet mogelijk" als je wil is alles mogelijk.
  Nu mijn man weer fulltime werkt sinds Januari voelt dit als heel luxe. Dit terwijl wij nog steeds honderden zo niet meer dan 1000 euro minder hebben als een gemiddeld anderhalf verdieners gezin.

 3. Oh heerlijk om een blog te lezen over hoe ik mijn keuzes ook maak. Mijn man kan maar maximaal vier dagen in de week werken en krijg net iets boven minimumloon. Hierdoor leven wij onder het sociaal minimum. Ik probeer ook online en met haaklessen wat bij te verdienen, maar niet genoeg om het allemaal aan te vullen tot een sociaal minimum.
  Enfin, door geen auto te bezitten en over het algemeen verstandige keuzes te maken redden wij het met twee kinderen. Ik wil hen inderdaad zien opgroeien. Waarschijnlijk kan ik meer gaan verdienen en werken zodra ze basisschool leeftijd krijgen, maar met een derde-kinderwens zal dat nog even duren.
  Wij hebben naast geen kabelabonnement ook geen vaste telefoon of auto.
  En ik voel mij iedere dag rijk. Helemaal geen gevoel van geldgebrek. Alleen wel het gevoel dat ik gedwongen word nog bewustere keuzes te maken. Dat brengt helderheid.

 4. Ik vind thuismoeder zijn wel en luxe. Ik ben denk ik van een andere generatie. Die van flexcontracten en onzeker werk. Mijn man en ik zorgen daarom voor twee inkomens, zo kunnen wij een periode van tijdelijke werkloosheid samen opvangen. Op een inkomen leven is voor ons geen probleem. Maar een iemand verantwoordelijk maken voor t inkomen vind ik niet meer echt van deze tijd eerlijk gezegd.

 5. Ik vind thuismoeder zijn wel en luxe. Ik ben denk ik van een andere generatie. Die van flexcontracten en onzeker werk. Mijn man en ik zorgen daarom voor twee inkomens, zo kunnen wij een periode van tijdelijke werkloosheid samen opvangen. Op een inkomen leven is voor ons geen probleem. Maar een iemand verantwoordelijk maken voor t inkomen vind ik niet meer echt van deze tijd eerlijk gezegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *