STAP budget voor thuisblijfmoeders en huismannen?

stap budget

Het STAP budget is een subsidie van de overheid om een opleiding te volgen. Je krijgt 1000,- euro voor één studie per jaar.

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie! Op de site van de Rijksoverheidheid staat:

 

'Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. U kunt deze subsidie gebruiken voor een training, cursus of opleiding.'

 

STAP budget voor thuisblijfmoeders en huismannen?

Thuisblijfmoeders en huismannen werken weliswaar, maar thuis fulltime zorgen voor gezin en huishouden wordt doorgaans niet als 'werken' gezien. Hoe zit dat dan met het STAP budget? Kunnen huismannen en thuisblijfmoeders dit ook aanvragen?

Het antwoord is: 'Ja dat kan!'

Voorwaarden STAP budget

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een STAP-budget.
  • Je moet 18 jaar of ouder zijn.
  • Je ontvangt (nog) geen AOW.
  • De training, cursus of opleiding moet in het STAP-scholingsregister staan.
  • De training, cursus of opleiding moet nog niet zijn begonnen op het moment dat je het STAP-budget aanvraagt.
  • Je moet de aanvraag minimaal 4 weken voor de start van de opleiding indienen.
Wordt je aanvraag goedgekeurd?
Dan wordt het bedrag overgemaakt aan de opleider!

Stappenplan voor aanvraag STAP budget

Kijk voordat je begint met een aanvraag of er nog budget is. Vaak is het namelijk op, want het gaat heel snel. Noteer in dat geval de datum van de volgende ronde waarin je het budget kunt aanvragen.
  1. Zoek eerst een opleiding die je wilt gaan doen en die in het STAP scholingsregister staat!
  2. Na aanmelding krijg je een STAP-aanmeldbewijs.
  3. Met dit bewijs ga je vervolgens je STAP budget aanvragen. Dit duurt 10 tot 15 minuten. Je hebt hiervoor je DigiD nodig.
In onderstaand filmpje wordt het goed uitgelegd:

Praktijkvoorbeeld!

Ik ben dit jaar gestart met de tweejarige opleiding De tarot als levensweg van Stichting de Ster. Voor deze opleiding kan ik geen STAP budget aanvragen.
Omdat de opleiding al gestart is, en omdat hij niet in het STAP scholingsregister staat. Overigens zou ik wel aan Stichting de Ster kunnen vragen of ze zich willen aanmelden voor dit register. Dan zou ik misschien volgend jaar wel een STAP budget kunnen aanvragen.

Blogger worden met een STAP budget?

Zelf ben ik, nadat ik jaren thuisblijfmoeder was, al weer zo'n 10 jaar fulltime blogger. Ik was benieuwd of daar ook een STAP budget voor was. En warempel, maar liefst 73 zoekresultaten. Ik heb een screenshot gemaakt van de bovenste twee resultaten. Je ziet dan ook meteen hoeveel je vergoed krijgt met een STAP project:
stap project

Overigens wil ik er even bij zeggen dat ik nooit een opleiding heb gedaan om te leren bloggen. In mijn beleving is het niet nodig, maar het kan wel een fijne start zijn natuurlijk!

Samenvattend

Wil jij graag een opleiding of cursus volgen om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten? Of misschien wel om vanuit huis een bedrijf te beginnen, zodat je er voor je kinderen kunt zijn?! Dan is het zeker de moeite waard om een STAP budget aan te vragen.
Het belangrijkst is dat de opleiding van je keuze in het STAP scholingsregister staat en dat je er nog niet aan begonnen bent.

Ook bij de LOI!

Als je aan huis gebonden bent met kleine kinderen zou je eens kunnen kijken naar één van de vele opleidingen van de LOI waarvoor je een STAP budget kunt krijgen! Je vindt daar ook meteen een stappenplan dat je kunt volgen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *