Reïntegratie m.b.v. een reïntegratiebureau

Als je zelf je reïntegratie op de arbeidsmarkt wilt regelen kun je een reïntegratiebureau uitzoeken om je daarbij te helpen. Mireille Olthoff (twee kinderen) en Ginette Vegter (drie kinderen) hebben zo'n reïntegratiebureau en hebben zich gespecialiseerd in de begeleiding van moeders. Centraal staat daarbij dat er een goede balans is tussen werk buitenshuis en het gezin. Wij interviewden Mireille en Ginette!

Hoe kwamen jullie op het idee juist móéders te begeleiden?

Omdat wij erachter kwamen dat er niets specifieks is op het gebied van moeders. Wij zijn zelf werkende moeders en weten uit ervaring hoe stressvol het kan zijn om zorg en werk te combineren. Belangrijk is dat je werk doet waar je ogen van gaan glimmen, waar je energie van krijgt. Daarnaast is de balans van essentieel belang. De balans loopt dan ook als ‘rode draad’ door onze trajecten. Omdat het juist de moeders zijn die vaak uitvallen en in de ziektewet terecht komen, omdat ze de balans kwijt zijn. Wij spelen hierop in.

Kan iedereen zich gewoon maar aanmelden?

In principe kan iedereen zich aanmelden, die op zoek is naar werk of van baan willen veranderen. Ook begeleiden wij vrouwen ‘richting zelfstandig ondernemerschap’.

Verder werken wij voor UWV, de zgn. IRO-trajecten (Individuele Reïntegratie Overeenkomst bij half jaar WW-uitkering), WWB (Wet Werk Bijstand) voor Gemeenten en Outplacement. Maar ook particulieren, nuggers (niet-uitkeringsgerechtigden).

Bij sommige gemeenten is er een speciale pot voor nuggers. Afhankelijk van wat je partner verdient kun je hier een vergoeding voor krijgen. Ben je alleenstaande moeder en heb je een bijstandsuitkering dan krijg je het traject ook vergoed. Kan je geen gebruik maken van bovenstaande regel, dan kun je vaak ook nog wel een gedeelte van de belasting terug krijgen (afhankelijk van je inkomensplaatje) gemiddeld een derde van het bedrag.

Hoe kan iemand zich aanmelden?

Via de site Moeders en Werk.

Wat zijn de kosten van jullie hulp?

Dit is afhankelijk van het traject. Als je het via UWV, Outplacement of WWB doet, worden de kosten vergoed.

Zijn jullie ook in te schakelen via het arbeidsbureau, en dat jullie begeleiding dan vergoed wordt?

Ja, door middel van een IRO-traject, deze kan je aanvragen bij een half jaar werkloos zijn, dat gaat dan via het UWV.

Hoe lang duurt zo'n traject? Is het een kwestie van weken of van maanden?

Onze trajecten duren gemiddeld een half jaar, sommigen langer (IRO/Outplacement).

Zijn het individuele en/of groepsgesprekken? Ook begeleiding via email?

Wij bieden individuele begeleiding. Dat is ook de kracht van onze organisatie. Persoonlijke aandacht en betrokkenheid vinden wij belangrijk. Wij begeleiden persoonlijk. Wel kunnen wij via de mail vragen e.d. beantwoorden.

Stel iemand is jarenlang thuisblijfmoeder geweest, en wil nu weer buitenshuis werken. Wat zouden jullie zo iemand aanraden?

Zorgen dat je werk doet waar je hart ligt, wat je kan combineren met je gezin. Middels een ‘zelfanalyse’ kan je erachter komen, wat je wil, wat je kunt. Kijken waar je kwaliteiten liggen. Als je werkt met plezier, houd je ook genoeg energie over voor je gezin.

Wat kun je als thuisblijfmoeder doen om je kansen later te vergroten, tijdens de periode fulltime moederen?

Jezelf toch proberen te blijven ontwikkelen, misschien een cursus gaan doen. Op de hoogte blijven van bepaalde ontwikkelingen van de arbeidsmarkt.

Hoe groot schatten jullie de kansen voor herintreding van tbm's in?

Afhankelijk van opleiding en ervaring, toch gemiddeld 6 maanden.

Werken jullie ook met eerder verworven competenties*?

EVC’s (Eerder Verworven Competenties). Mocht je geen diploma hebben als secretaresse, maar wel vele jaren ervaring, dan kun je middels EVC dit laten ‘verzilveren’. Bepaalde scholen bieden de mogelijkheid hiervoor.

Hebben jullie een algemeen advies voor thuisblijfmoeders?

Je moet doen wat je hart je ingeeft. Als je thuis bij je kinderen wilt blijven, moet je dat zeker doen. Ben je van plan om straks wel te gaan werken als bijvoorbeeld de kinderen naar school gaan, kijk dan of je misschien een cursus of opleiding in de tijd die je bij huis bent, kunt gaan doen.

Praktijkvoorbeeld!

De hulpvraag:

Hoe kom je aan de bak (in een kleine baan, niet meer dan 3 dagen) als 'oudere' moeder? Ik ben een (hoog opgeleide) moeder van 40 met een dochter van bijna 2, voor wie ik alleen zorg. Mijn oorspronkelijke vak,onderwijs, vind ik te zwaar  (hoge werkdruk, stress,  werk mee naar huis) om te combineren met de zorg voor haar.
Je hoort natuurlijk vaak dat moeders echt wat meer zouden moeten werken, en het is niet mijn keus om volledig thuis te zijn, omdat ik het een erg geïsoleerd bestaan vind. Ik wil graag in deeltijd werken, max 24 uur en zal dit ook echt moeten straks, anders kom ik in de bijstand. 

Maar ik ben er een tijdje uit geweest en ontdek nu dat het erg moeilijk is om weer aan de slag te komen, ook in  'simpele' baantjes , zoals receptie of verkoop. Ik vermoed dat het met mijn leeftijd en beschikbaarheid te maken heeft ; de arbeidsmarkt vraagt toch veelal een jong- dynamische en flexibele instelling.

Antwoord:

Wij kijken wat iemand kan en vooral wil. Ook brengen we de competenties in kaart, zodat de kandidaat een goed beeld krijgt van zichzelf. Sollicitatietraining is een onderdeel van het traject evenals jobhuntingsactiviteiten. Dit zijn een paar onderdelen, het is te uitgebreid om dit allemaal even weer te geven in een paar regels. Wij hebben onze eigen methodiek. Maar wij hebben in principe korte trajecten, waarin wij streven naar snelle uitstroom richting de arbeidsmarkt. De balans tussen werk en gezin lis onderdeel van onze trajecten.

Wij stromen vele moeders uit van eind dertig, begin 40. Toegegeven 45+ wordt wat moeilijker, maar is toch niet onmogelijk. Zijn zeker nog wel mogelijkheden.

Ook kan je erover na gaan denken om iets voor jezelf op te gaan starten. Hierin biedt Moeders & Werk ook ondersteuning.
Ben het met je eens, maar de banen zijn er wel. Wij weten niet wat je opleiding en ervaring is, maar wij ontdekken toch dat moeders van eind dertig of begin veertig nog goed in de markt liggen. Soms moet je inderdaad wat water bij de wijn doen. Met ervaring zijn er vele secretaresse banen (part-time), maar heb je wat minder ervaring, moet je misschien meer aan callcentrawerkzaamheden denken

Moeders & Werk kijkt wat de mogelijkheden zijn, alvorens we een traject ingaan.. Ook hierin ben je afhankelijk van opleiding en ervaring. Ook hebben wij contacten met bedrijven, die middels een opleiding een baangarantie bieden. Bij sommige bedrijven werk je op rooster en kan je voorkeururen aangeven. Er zijn ook bedrijven die werk bieden onder schooltijden, helaas zijn dit nog niet heel veel. Moeders & Werk heeft wel enkele contacten met bedrijven die dit wel bieden. Het is wel handig om een oppas in te schakelen voor eventuele opvang na schooltijd.

Zorg ook altijd dat je contacten hebt met andere moeders, zo kun je elkaars kinderen af en toe opvangen (vangnet).

Voor meer informatie over Moeders & Werk Reintegratie en loopbaanbegeleiding:
Kijk gerust op onze site:
www.moedersenwerk.nl

Achtergrondinformatie en links van de redactie

CWI
CWI staat voor Centrum voor Werk en Inkomen. Samen met zgn. 'ketenpartners UWV en de gemeentelijke sociale dienst vormt het CWI de 'keten voor werk en inkomen'. Het CWI, UWV en de gemeente werken nauw samen, het liefst zelfs onder 1 dak. Hun gezamenlijk doel is mensen aan een baan te helpen.

UWV
UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen. Deze organisatie komt voort uit een fusie tussen een aantal organisaties: Gak, Cadans, Uszo, GUO en SFB. Al deze organisaties zijn uitvoeringsinstellingen; instellingen die zorg dragen voor het uitvoeren van verzekeringen en uitkeringen en alle bijkomende zaken.

Belangrijkste taken UWV

Beoordelen van het recht op een WAO- en WW-uitkering, dit heet claimbeoordeling. Voor de WAO-uitkering gebeurt dit door de WAO-keuring, die UWV zelf uitvoert. Een WW-uitkering moet worden aangevraagd bij het CWI.
Verstrekken van WW- en WAO-uitkeringen
Heffen en innen premies (van werkgevers en werknemers)
Toetsen reïntegratie-inspanningen werkgevers en werknemers
Verstrekken REA-middelen
Beheer van fondsen (AoF, AoK, AfJ, AfZ, Awf, UfO en TF)
Budgettering uitvoeringskosten
Registratie werknemersbestand

UWV voert ook de “oude” Ziektewet uit: voor mensen die hieronder vallen verzorgt UWV de controle en betaalt het ziekengeld uit en is medeverantwoordelijk voor de reïntegratie.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *