Ouders voor ouders: samen de kinderopvang regelen

oudermatch

Door Annemerel

We mogen het best toegeven: het moederschap is hard werken.

Je doet het uiteraard met alle liefde van de wereld. Maar zo nu en dan heb je wel een dagje vrij verdiend. Even tijd voor jezelf om lekker te winkelen (zonder kinderwagen) of om bij te kletsen met vriendinnen. Gewoon omdat we het nodig hebben.

Maar als je zelf de hort op bent, wie past er dan op de kinderen? Dat kan nog een lastig vraagstuk zijn als je ze liever niet naar een crèche brengt en niet gezegend bent met grootouders die kunnen/willen oppassen. Een andere optie is een oppas aan huis… maar ja, dat kan toch wel flink in de kosten lopen. Hoe los je dit probleem dan op?

Ouders voor ouders 

Veel ouders kijken eerst naar de reguliere mogelijkheden voor kinderopvang. Maar misschien wordt het tijd om out-of-the-box te denken, want er zijn vele andere ouders die met hetzelfde probleem worstelen. Waarom zou je elkaar dan niet helpen?


Samen de opvang van jullie kinderen regelen. 

Je kind wordt verzorgd door een andere papa of mama, dus vaak vertrouwd, én het is voordeliger. Maar wat kun je als ouders onderling voor elkaar betekenen? Oppassite Sitly geeft je tips ter inspiratie.

Tip: Ben je nieuw in de buurt of ken je simpelweg nog niet zoveel andere ouders? Kijk dan eens op Oppassite Sitly. Hier vind je niet alleen oppassers en gastouders, maar ook andere ouders uit jouw buurt. 


Een speelafspraak 

Elkaar helpen met de kids kan op een heel simpele manier, door het organiseren van een playdate. Dit kan de ene keer bij jullie, de andere keer bij de ander. Zo hebben jullie moeders om de beurt wat uurtjes vrij om bijvoorbeeld nog wat te werken of een boodschap te doen. En een ander voordeel: de kids vermaken elkaar.

Whatsapp groep

Het is soms lastig om jouw rooster perfect aan te laten sluiten op dat van je kind. Soms moet je gewoon nog wat werk afmaken of sta je vast in het verkeer. Werk samen met andere ouders om te voorkomen dat je kleintje alleen op het schoolplein staat. Maak bijvoorbeeld een Whatsapp groep aan. Zo kun je, mocht je onverhoopt te laat zijn, andere papa’s en mama’s vragen om jouw kleine spruit mee naar huis te nemen.

Oppas groep 

Ben je al bekend met een oppas groep? Dit werkt perfect als je eens een avondje op stap wil. Het werkt eigenlijk heel simpel: je richt samen met andere ouders uit de buurt een clubje op. Gezamenlijk organiseer je de kinderopvang door om beurten op elkaars kinderen te passen. Je houdt de opgepaste uren samen bij en verdeelt het werk eerlijk. Zo bespaar je op de kosten van een oppas.


Het delen van een oppas 

Mocht een oppas groep teveel gedoe voor je zijn, maar vind je de kosten van een oppas wat hoog? Dan kun je er ook voor kiezen om een oppas te delen voor een avond of dag per week. Zo heb je wel de vrijheid, maar niet de volledige kosten van een oppas.

Lees ook: Tips van een oppas voor ouders.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *