Parttime baan: het beste van 2 werelden?

Er is weer eens een nieuw onderzoek gepubliceerd, en dit keer concluderen onderzoekers dat vrouwen die parttime buitenshuis werken zich het beste voelen.

Enerzijds gaan ze niet gebukt onder de schuldgevoelens van vrouwen met een fulltime baan, anderzijds hebben ze minder last van depressieve gevoelens dan Thuisblijfmoeders. Hoewel dit laatste positieve effect alleen opgaat tot de basisschool leeftijd van het kind.

Ook gooien moeders met een parttime baan hoge ogen als het aankomt op de opvoeding: ze stemmen beter af op hun peuters dan 'andere moeders', bieden ze meer leermomenten aan, en zijn actiever op school dan moeders met een fulltime baan.

Het enige waarop parttime werkende moeders níet hoger scoorden was intimiteit met de partner.

Mogelijke verklaring depressieve gevoelens Thuisblijfmoeders

De onderzoekers noemen als mogelijke verklaring voor het feit dat de Thuisblijfmoeders in hun onderzoek meer depressieve gevoelens rapporteren, dat ze minder ondersteuning vinden in hun omgeving. Een baan voorziet moeders van hulpbronnen en een netwerk, die Thuisblijfmoeders vaak moeten ontberen.

Er zijn geen significante verschillen in gevoelens van depressie tussen moeders die fulltime, en parttime buitenshuis werken. Volgens de onderzoekers zou dit kunnen betekenen dat een baan in het algemeen kan beschermen tegen depressie, in de baby en peuterperiode.

Conclusie onderzoekers

Parttime buitenshuis werken is gunstig voor het gezinsleven, daarom zouden bedrijven er goed aan parttimers te stimuleren en te verwelkomen. Dat is niet alleen gunstig voor het gezin, maar ook voor het bedrijf.

Meer weten?

Het hele onderzoeksverslag vind je op: Mother's parttime employment

Volg Het Moederfront op Twitter!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. ach volgens is er geen maatstaaf van wat de moeders moeten doen..
    laat iedereen zijn eigen keuze bepalen, zelfs ben ik al meer dan 10 jaar een thuisblijf moeder van 3 kinderen en het is erg goedbevallen,en nog steeds doe ik het alle plezier...maar als mensen wat anders willen ook dat ook prima toch!!

  2. ach volgens is er geen maatstaaf van wat de moeders moeten doen..
    laat iedereen zijn eigen keuze bepalen, zelfs ben ik al meer dan 10 jaar een thuisblijf moeder van 3 kinderen en het is erg goedbevallen,en nog steeds doe ik het alle plezier...maar als mensen wat anders willen ook dat ook prima toch!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *