Overheid bemoeit zich met privéleven

Staatssecretaris de Jager van Financiën, gaf tijdens een debat over het Belastingplan voor volgend jaar toe, dat gezinnen waarin beide partners buitenshuis werken worden voorgetrokken: ze betalen veel minder belasting dan kostwinnershuishoudens.

Kostwinnersgezin betaalt ruim 70% meer belasting
Uit cijfers van het ministerie van Financiën blijkt dat een kostwinnersgezin met een inkomen van 40.000 euro in 2010 ruim 70 procent meer belasting betaalt dan een tweeverdienershuishouden met eenzelfde gezinsinkomen. Deze ongelijke belastindruk zal de komende jaren oplopen tot meer dan 100 procent door de afschaffing van de algemene heffingskortng.

Pedagogische techniek

Feitelijk maakt de overheid gebruik van een overbekende pedagogische techniek: straf ongewenst gedrag af, en beloon gewenst gedrag. In dit geval is het ongewenste gedrag het verlangen zelf voor je kinderen te zorgen, en de straf is minder inkomen.

Hoogleraar staats- en bestuursrecht Jos Teunissen noemt deze voortrekkerijg van tweeverdieners 'onduldbaar' en een 'schending van de mensenrechten'.

Zelfs het CDA wast haar handen in onschuld: 'Het opvoeden van kinderen vergt niet dat een van de twee partners in het geheel niet werkt,' en vergeet daarbij gemakshalve dat opvoeden wel degelijk werk is.

Vind jij het acceptabel dat de overheid zich zo in de privésfeer mengt?


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

14 reacties

 1. Ik walg steeds meer van dit kabinet. Alles gaat voor het kind en het gezin. Logisch dat thuiswerkende vrouwen en buitenshuiswerkende vrouwen ( die ook wel degelijk binnenshuis werken! ) steeds meer tegenover elkaar komen te staan.

 2. Ik walg steeds meer van dit kabinet. Alles gaat voor het kind en het gezin. Logisch dat thuiswerkende vrouwen en buitenshuiswerkende vrouwen ( die ook wel degelijk binnenshuis werken! ) steeds meer tegenover elkaar komen te staan.

 3. Ik word er ook niet goed van en het baart mij echt zorgen: waar gaat dit heen? En dat het opvoeden van kinderen niet vergt dat een van de partners 'in het geheel niet werkt', wie bepaalt dat ineens? De overheid?? Er is nog nergens uit gebleken dat zij daar ook maar enig verstand van heeft, in ieder geval worden theorieen over de binding tussen kind en ouder en dergelijke er niet op nageslagen door dit kabinet en lijken ze het ook niet echt belangrijk te vinden. Beiden ouders werken? Natuurlijk kan dat allemaal, het liefst ook nog zo dat ook de vrouw naar de top doorklimt en vooral niet te moeilijk doet over haar schuldgevoelens, want dat heeft alleen maar met onze cultuur en de onze moederschapsideologie te maken.....Daar moet dus ook nodig wat aan gebeuren door de overheid.....Een voordeel daarbij is dat jonge kinderen toch nog niet voorzichzelf kunnen spreken...Echt walgelijk allemaal, ik kan alleen maar hopen dat de ouders in Nederland stevig genoeg in hun schoenen staan en zich niet gek laten maken door dit waardeloze kabinet en het huidige feminisme (vrouwen gelijkwaardig, lees 'hetzelfde' als mannen). Maar dan nog: als het financieel gewoon niet meer haalbaar zal zijn voor mensen.....

 4. Ik word er ook niet goed van en het baart mij echt zorgen: waar gaat dit heen? En dat het opvoeden van kinderen niet vergt dat een van de partners 'in het geheel niet werkt', wie bepaalt dat ineens? De overheid?? Er is nog nergens uit gebleken dat zij daar ook maar enig verstand van heeft, in ieder geval worden theorieen over de binding tussen kind en ouder en dergelijke er niet op nageslagen door dit kabinet en lijken ze het ook niet echt belangrijk te vinden. Beiden ouders werken? Natuurlijk kan dat allemaal, het liefst ook nog zo dat ook de vrouw naar de top doorklimt en vooral niet te moeilijk doet over haar schuldgevoelens, want dat heeft alleen maar met onze cultuur en de onze moederschapsideologie te maken.....Daar moet dus ook nodig wat aan gebeuren door de overheid.....Een voordeel daarbij is dat jonge kinderen toch nog niet voorzichzelf kunnen spreken...Echt walgelijk allemaal, ik kan alleen maar hopen dat de ouders in Nederland stevig genoeg in hun schoenen staan en zich niet gek laten maken door dit waardeloze kabinet en het huidige feminisme (vrouwen gelijkwaardig, lees 'hetzelfde' als mannen). Maar dan nog: als het financieel gewoon niet meer haalbaar zal zijn voor mensen.....

 5. Net als andere landen verwijdert Nederland zich steeds verder van de vroeger vanzelfsprekende neutralitieit in de belasting van het gezin. En de Nederlanders vinden het wel goed en komen aan met het argument van de 4-daagse werkweek zodat het helemaal niet schadelijk is dat babytjes van nog geen 7 maanden in een creche opgeborgen worden. Hopen dat de Nederlandse ouders sterk genoeg in hun schoenen staan? Laat me niet lachen. Ze schijnen niet eens in staat te zijn een belangengroep voor ouders thuis op te richten en de regering op een georganiseerde en intelligente manier op hun gezinsbeleid aan te spreken. Wat doen de meeste moeders op deze site? Wat onderling mopperen en keuvelen en af en toe een onnozel commentaartje leveren. Tja, als jullie willen dat moeders thuis een slechte naam krijgen dan moeten jullie zo vooral doorgaan.

 6. Anoniem van 4 november, als jij nu begint met het oprichten van een belangengroep ( je mag ook een man zijn en dit voor ons moeders doen hoor! ), dan sluit ik me als eerste aan :-).

 7. Anoniem van 4 november, als jij nu begint met het oprichten van een belangengroep ( je mag ook een man zijn en dit voor ons moeders doen hoor! ), dan sluit ik me als eerste aan :-).

 8. Tineke, ik heb er al een opgericht en die loopt al jaren lang. Helaas is die in het buitenland
  (Engeland). Ik heb contact met meerdere van die groepen in diverse landen in Europa (ben ook in contact met een vrouw in Australie die pas heel serieus is begonnen, compleet met een petitie op een website van de regering): Children Need Parents Campaign. Als je serieus bent dan kan ik je adviseren en nog wat links geven. Je moet bereid zijn om hier veel tijd in te steken. Vraag Nicole maar om mijn e-mail adres (Annemieke).

 9. Bedankt voor je reactie Annemieke. Ik neem aan dat jij de anonieme schrijfster was van 4 november 🙂
  Toch vind ik het jammer dat je erg neerbuigend schreef, dat is toch niet nodig Annemieke? Niet in iedere vrouw schuilt een 'Strijdster voor wat voor rechten dan ook'. Laat mensen alsjeblieft in hun waarde, we moeten al zoveel, toch? Er zijn vrouwen/moeders op deze site die het nodig hebben om stoom af te blazen, laat ze, het doet hen goed. Vergeet niet dat hier heel veel verschillende moeders een kijkje nemen, met de meest uiteenlopende gezinssituaties. Dat kan echt een excuus zijn om 'gewoon' even te mopperen en te keuvelen en dat is prima. We zijn niet allemaal een Sarah Palin of een Femke Halssema of een Heleen Mees, gelukkig maar 🙂
  Succes met je strijd voor het het gezin!

 10. Tineke, je hebt gelijk in de zin dat er inderdaad weinig strijdsters zijn en dat op een bepaalde leeftijd het gezin voorrang verdient. En daar zit het probleem. Wie neemt het op voor deze moeders? De vrouwelijke journalistes die over dit onderwerp schrijven hebben inderdaad kinderen, maar zijn geen thuisblijfmoeders. En ze vinden dat wat er in de pot zit voor families in de eerste instantie in kinderopvang en niet in de thuisblijfmoeders moet worden geinvesteerd want die "zitten maar wat" enz. En ik geef ook eerlijk toe dat toen ik met dit werk begon en nog 4 kinderen thuis had wonen het huishouden in het honderd liep. Er waren gelukkig andere mensen die ermee doorgingen en ik keerde pas terug toen mijn omstandigheden thuis aanmerkelijk gunstiger waren geworden.
  Ervaringen delen met elkaar en elkaar steunen is heel mooi op zichzelf.
  Maar deze groep mensen heeft een profiel nodig in de media en bij de beleidmakers en, hoe ik ook gezocht heb, er schijnt in Nederland geen enkele vereniging te zijn die aan dat doel voldoet noch schijnen er mensen te zijn die bereid zijn op een bescheiden manier een groep op te zetten. In veel gevallen zijn dit groepen waarin zowel jonge ouders als oudere mensen zitten. De ouderen doen de administratie en de jongeren verschijnen op de t.v! Zo zijn de taken goed verdeeld! In Londen heb ik onlangs gastvrouw gespeeld voor de Jaarvergadering van The Federation of European Carers in the Home.
  We hadden deelnemers uit Belgie, Italie, Luxemburg, Zweden, Ierland, Hongarije, Tsjechie en Zwitserland + veronstschuldigingen uit Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk. Nederland schittert hier werkelijk door afwezigheid en, als geboren Nederlandse, voel ik me daardoor gefrusteerd. Een Sarah Palin of Heleen Mees ben ik werkelijk ook niet, maar er schuilt wel een strijdster in me die liefde en plezier in haar eigen gezin gestoken heeft en die dat anderen ook toewenst. Ergens moeten er toch moeders zijn die ook aanvoelen dat er "wat gedaan moet worden" en op een bepaald moment "geen woorden maar daden" zeggen.

 11. Tineke, je hebt gelijk in de zin dat er inderdaad weinig strijdsters zijn en dat op een bepaalde leeftijd het gezin voorrang verdient. En daar zit het probleem. Wie neemt het op voor deze moeders? De vrouwelijke journalistes die over dit onderwerp schrijven hebben inderdaad kinderen, maar zijn geen thuisblijfmoeders. En ze vinden dat wat er in de pot zit voor families in de eerste instantie in kinderopvang en niet in de thuisblijfmoeders moet worden geinvesteerd want die "zitten maar wat" enz. En ik geef ook eerlijk toe dat toen ik met dit werk begon en nog 4 kinderen thuis had wonen het huishouden in het honderd liep. Er waren gelukkig andere mensen die ermee doorgingen en ik keerde pas terug toen mijn omstandigheden thuis aanmerkelijk gunstiger waren geworden.
  Ervaringen delen met elkaar en elkaar steunen is heel mooi op zichzelf.
  Maar deze groep mensen heeft een profiel nodig in de media en bij de beleidmakers en, hoe ik ook gezocht heb, er schijnt in Nederland geen enkele vereniging te zijn die aan dat doel voldoet noch schijnen er mensen te zijn die bereid zijn op een bescheiden manier een groep op te zetten. In veel gevallen zijn dit groepen waarin zowel jonge ouders als oudere mensen zitten. De ouderen doen de administratie en de jongeren verschijnen op de t.v! Zo zijn de taken goed verdeeld! In Londen heb ik onlangs gastvrouw gespeeld voor de Jaarvergadering van The Federation of European Carers in the Home.
  We hadden deelnemers uit Belgie, Italie, Luxemburg, Zweden, Ierland, Hongarije, Tsjechie en Zwitserland + veronstschuldigingen uit Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk. Nederland schittert hier werkelijk door afwezigheid en, als geboren Nederlandse, voel ik me daardoor gefrusteerd. Een Sarah Palin of Heleen Mees ben ik werkelijk ook niet, maar er schuilt wel een strijdster in me die liefde en plezier in haar eigen gezin gestoken heeft en die dat anderen ook toewenst. Ergens moeten er toch moeders zijn die ook aanvoelen dat er "wat gedaan moet worden" en op een bepaald moment "geen woorden maar daden" zeggen.

 12. check http://www.spcm.nu Pleit voor een CAO voor thuisblijfmoeders.... Deze oneerlijke verdeling in de belastingcenten moet nou maar eens opgelost worden... Ik ben net alleenstaande ouder (was vroeger thuisblijfmoeder) en het wordt me op deze manier knap moeilijk gemaakt...moet maar snel weer op zoek naar een man he??? Doei!

 13. Het is toch te bizar voor woorden dat ik een volledige vergoeding van de overheid krijg voor de kosten van de kinderopvang voor mijn dochter als ik ga werken. Dwz dus iemand anders geld krijgt om voor mijn kind te zorgen, terwijl als ik dat zelf wil doen, wat ik fijner en beter vind en wat mijn dochter fijner vindt, ik met de nek wordt aangekeken omdat ik ervoor kies om zelf voor mijn kind te zorgen. En ook nog onbetaald want zelfs bijstand krijg je niet als je niet beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt, ook al zorg je full time voor je kind.
  een alleenstaande moeder.

 14. Het is toch te bizar voor woorden dat ik een volledige vergoeding van de overheid krijg voor de kosten van de kinderopvang voor mijn dochter als ik ga werken. Dwz dus iemand anders geld krijgt om voor mijn kind te zorgen, terwijl als ik dat zelf wil doen, wat ik fijner en beter vind en wat mijn dochter fijner vindt, ik met de nek wordt aangekeken omdat ik ervoor kies om zelf voor mijn kind te zorgen. En ook nog onbetaald want zelfs bijstand krijg je niet als je niet beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt, ook al zorg je full time voor je kind.
  een alleenstaande moeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *