Ouderparticipatiecrèche: zelf doen met overheidserkenning

Ouderparticipatiecrèches en Thuisblijfmoeders hebben iets gemeenschappelijk: ze maken geen gebruik van professionele opvang, maar regelen de opvoeding en verzorging van hun kinderen zelf.

Thuisblijfmoeders doen dat door fulltime te moederen. Ouders die deelnemen aan een ouderparticipatiecrèche doen dit door elkaar af te wisselen bij de zorg en opvoeding. Elke ouder is bijvoorbeeld één dag per week verantwoordelijk voor de kinderen.

Ouderparticipatiecrèches zijn dus crèches waar ouders elkaars kinderen opvangen. Omdat ouders de opvang zelf regelen is het een stuk goedkoper. Om precies te zijn zo'n 70%.

Ouderparticipatiecrèche

Maar waar fulltime moederen de status heeft van niets doen, hebben ouderparticipatiecrèche een officiële status. Ouders die hun kinderen daar naar toe brengen, komen dus in een aanmerking voor een toeslag. Net zoals ouders die hun kinderen naar een 'gewone' crèche brengen. Wel is de toeslag lager.

Vaste Gezichten Regeling

Maar door een nieuwe regeling: De Vaste Gezichtenregeling, zou de ouderparticipatie haar status van officiële crèche gaan verliezen. Volgens de Vaste Gezichten Regeling moeten er namelijk dagelijks 3 vaste gezichten in de crèche zijn. Teveel wisselende gezichten is niet goed voor de ontwikkeling van baby's en kinderen. Bij ouderparticipatiecrèches wisselen de gezichten vaker.

Dat wil in dit geval echter zeker niet zeggen dat de gezichten onbekend zijn voor de kinderen!

Verlies status officiële opvang en dus toeslag

Maar door deze regeling zou de ouderparticipatiecreche haar status van officiële opvang dus kunnen verliezen. En dat is waardoor de betrokken ouders steigeren. Ze verwijzen naar de door overheid gewenste participatiesamenleving, en merken op dat dit toch juist een prachtig staaltje burgerinitiatief is.

Pedagoog Micha de Winter vindt de samenwerking van ouders in een ouderparticipatiecrèche heel goed voor de opvoeding en dus ontwikkeling van kinderen.

In onderstaand filmpje een interessante reportage over de ouderparticipatiecrèche!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *