Expatmama: Martina in Tsjechië

Martina Vecerkova (32) is getrouwd met Radek (40) en samen hebben ze twee dochters Lucie (4) en Julie (2). Martina is in verwachting van haar derde kindje dat ze in november verwachten. Ze wonen in een flat in het stadje Kromeriz (30.000 inwoners).

Dit is Martina's verhaal!

Hoe ik in Nederland kwam

Mijn eerste contact met Nederland was tijdens mijn middelbare schooltijd. Wij hadden een uitwisselingsprogramma met een school in Alkmaar. Na de middelbare school wist ik niet, wat ik wilde doen, en werken als au-pair leek me leuk. Ik koos bewust voor Nederland omdat ik daar, door het uitwisselingsprogramma al een paar vrienden had. Ik dacht: 'Als er iets mis gaat met mijn baantje, dan kunnen zij mij misschien beetje helpen.'

Maar alles ging goed en ik heb een jaar als au-pair in Rosmalen gewerkt. Toen heb ik een beetje Nederlands geleerd en vervolgens ging ik Nederlands studeren aan de universiteit te Olomouc. Voordat ik thuisblijfmoeder werd werkte ik als directiesecretaresse, en die baan staat nog voor mij klaar.

Ouderschaps- en zwangerschapsverlof in Tsjechië

Acht tot zes weken voor de bevalling ga je met zwangerschapsverlof. Dat duurt achtentwintig weken en krijg je vergoed door je werkgever (vanaf 2010 wordt dat 60 % van mijn loon)

Je mag thuis blijven, totdat je kind drie jaar is. Het ouderschapsverlof wordt betaald door de staat, en daarna krijg je je baan terug. Als je binnen die drie jaar opnieuw zwanger wordt, zoals ik, kun je nog langer thuis blijven, totdat het nieuwe kindje drie jaar is.

Ik mag wel werken. En alleen als je kindje niet naar het kleuterschooltje gaat, heb je recht op een ouderuitkering van de overheid. Toch is dat in Tsjechië een probleem. Er zijn te weinig crèches, oppas is te duur en heel weinig bedrijven bieden de mogelijkheid parttime te werken. Veel werkgevers willen geen vrouw met kleine kinderen in hun bedrijf, omdat zij vaker verstek laten gaan vanwege zieke kinderen.

Bevallen in Tsjechië

Zoals in Tsjechië de gewoonte is, ben ik bevallen in het ziekenhuis. Je mag wel kiezen in welk ziekenhuis je wilt bevallen. Ik beviel twee keer in Zlin (30 km verderop), hoewel er een ziekenhuis direct hier in Kromeriz is. Gewoon, omdat ik dat leuker en vriendelijker vond. Het ziekenhuis in Zlin biedt ook meer faciliteiten.

Schoolsysteem

Kleine kinderen tot drie jaar mogen naar de crèche, maar er zijn te weinig crèches. Bij ons in de stad is er bijvoorbeeld geen crèche!

Van drie tot zes jaar gaan ze naar een kleuterschool, en vanaf zes is dat verplicht. Maar er zijn nu ook te weinig kleuterscholen.
Mijn dochter Lucie gaat dit jaar naar een kleuterschool, maar ik had problemen om er één voor haar te vinden. Er is te weinig plek, en moeders met een baan hebben natuurlijk voorrang.

Lucie gaat naar de kleuterschool van 7.00 tot 15.30. Zij krijgt daar haar warme middageten, en twee tussenmaaltijden. Na de middag wordt er twee uur geslapen.

Van zes tot vijftien jaar gaan kinderen naar school en doorlopen in totaal dus negen klassen. Daarna moeten ze kiezen, of ze naar een middelbare school willen of een vak leren.

De opvoeding is in Tsjechië veel strenger dan in Nederland!

Ik verheug mij er altijd op naar Nederland te gaan, en als ik daar voor een langere periode ben, verheug ik mij weer op Tsjechië.

Groetjes uit Tsjechië

Martina

Meer weten over Martina?

Bezoek hier haar hyve!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *