Opvoeden door beginners: boek review

Er is een eindeloos grote hoeveelheid opvoedboeken. Zoveel dat bij menig ouder spontaan de moed in de schoenen zinkt. Want hoe moet je uit zo'n overvloed kiezen?

Daar komt nog bij dat het gros van de auteurs, ook wel bekend als 'experts', hun gospel verkondigen als de enige waarheid. Er hangt dus nogal wat van af dat je het juiste gospel kiest, op straffe van een mislukt kind.

Wat is de waarde van al die opvoedboeken?

Daarom is het boek 'Opvoeden door beginners' van René van der Veer een frisse wind. René van der Veer is bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de pedagogiek, en vroeg zich af wat nou eigenlijk de waarde is van alle opvoedingsadviezen en opvoedboeken. Zijn conclusie: De meeste opvoedingsadviezen zijn niet meer dan tijd- en cultuurgebonden opinies.

Er zijn nauwelijks adviezen die gebaseerd zijn op gedegen onderzoek, ook al doen de experts dat graag anders voorkomen met kreten als: 'wetenschappelijk onderzoek heeft vastgesteld dat'.
Maar uiteindelijk komt opvoeden op het volgende neer, in de woorden van wijlen Simon Carmiggelt: 'Een opvoeder is een stakker die in het duister tast'. En daar is niks mis mee.

De opzet van het boek

Van de Veer behandelt in 4 hoofdstukken de heetste hangijzers van de opvoeding, namelijk:

  1. zindelijkheid
  2. slapen
  3. voeding
  4. huilen

Hij zet per hangijzer de adviezen in historisch perspectief, en beschrijft de meningen van diverse experts, waaronder Watson en Freud. Dat is niet alleen interessant om te lezen, maar soms ook verbazingwekkend. Wat te denken van bijvoorbeeld Watson, die beweerde dat moeders hun kinderen niet mochten troosten omdat ze dan huilen stimuleerden?! Het resultaat van deze opvoedmethode was dat Watsons oudste zoon zelfmoord pleegde, en zijn jongste zoon daartoe pogingen ondernam...

Er is geen eenduidig antwoord op opvoedingsvraagstukken

Waar het volgens René van der Veer op neer komt is dat er geen eenduidig antwoord ís op de vele opvoedingsstukken. Dus je kunt naar de boekhandel gaan en opvoedboeken halen, maar je kunt ook gewoon je moeder of oma om advies vragen. En dat laatste is natuurlijk een stuk goedkoper.

Wat dat betreft is van der Veers titel veelzeggend: Opvoeden dóór beginners! Niet te verwarren met de titel Opvoeden vóór beginners. Die ene letter vertelt van der Veers hele verhaal.

We sluiten af met van der Veers wijze woorden:

'Kinderen zijn verschillend, het aantal mogelijkheden ervaring op te doen is beperkt en de opvoeder komt bij ieder nieuw kind voor nieuwe verrassingen te staan. Opvoeden gaat met vallen en opstaan, zelfs indien met eerst uitstekend advies heeft ingewonnen. Opvoeders blijven beginners.'

Praktische informatie

Opvoeden door beginners is te koop bij Bol.com voor 17,50 en is daar tweedehands verkrijgbaar voor maar liefst 20,90.

Blijf op de hoogte: neem een gratis emailabonnement op Het Moederfront!

Delivered by FeedBurnerVolg Het Moederfront op Twitter!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *