Naar de crèche of thuis: wat is beter voor baby's?

Baby creche

Naar de crèche of thuis.

Als het aan het kabinet lag, of aan de traditionele feministes dan was deze vraag niet relevant en het antwoord simpel: 'Naar de crèche natuurlijk!'
In de krant van afgelopen week staat een artikel met daarin de meningen van twee hoogleraren over baby's op het kinderdagverblijf.

Carolina de Weert, hoogleraar Psychobiologie van de vroege ontwikkeling aan het Radboud umc in Nijmegen

Volgens Carolina de Weert is een baby de eerste 12 maanden thuis het beste af. De reden is simpel: 
Baby's gedijen meestal optimaal bij een-op-een verzorging door de ouders.
Ter illustratie haalt Carolina onderzoek aan waaruit blijkt dat jonge baby's op crèchedagen een hogere concentratie van het stresshormoon cortisol in hun lichaam hebben dan op de dagen dat ze thuis zijn.
Mogelijke oorzaken van stress bij de baby zijn:
  • Gescheiden zijn van ouders.
  • Verzorging door anderen.
  • Omgeving met meer lawaai.
Een klein beetje stress is niet erg, maar een langdurig verhoogd niveau van stress bij baby's is slecht voor de ontwikkeling.

De eerste 1000 dagen oftewel tot 2,5 jaar zijn cruciaal voor de ontwikkeling

Ná het eerste levensjaar kan de crèche wel een positief effect hebben op de ontwikkeling, aldus Carolina de Weert. Dat wil overigens niet zeggen dat je dus je kind vanaf 1 naar de crèche moet brengen. Je kunt als ouders met je kind naar de speeltuin gaan, voorlezen etc en je kind op die manier stimuleren.
Niet onbelangrijk:
Volgens Carolina hoeft een kind dat thuisblijft totdat het naar de basisschool gaat niets te missen.
Carolina's conclusie is dat als je in de eerste 2,5 jaar van het leven je kind veiligheid biedt, zijn of haar ontwikkeling stimuleert en overmatige stress voorkomt, je kind een stevige basis krijgt voor later.

Ruben Fukkink, bijzonder hoogleraar Kinderopvang aan de UvA

Ruben Fukkink vindt dat de ideale leeftijd voor een baby om naar de crèche te gaan 6 maanden is. Dat is dus een half jaar eerder dan zijn collega Carolina adviseert.
Hij wijst erop dat de thuissituatie niet overal ideaal is voor baby's, en dat de crèche dan een welkome afwisseling voor zowel de baby als de ouders kan zijn. 
Fukkink geeft de volgende handige vuistregel:

1 dag in de week naar de crèche is te weinig, omdat het kind dan niet went. Het ideaal is volgens hem: 2 of 3 dagen per week naar de crèche vanaf zes maanden.

Samenvattend

Het valt niet mee als ouders je weg te vinden als experts en onderzoekers elkaar tegenspreken. Maar in dit artikel is de consensus in ieder geval dat de crèche niet geschikt is voor kinderen jonger dan 6 maanden.
Daarna lopen de meningen uiteen: hoogleraar Carolina vindt de crèche pas geschikt vanaf 1 jaar, en hoogleraar Fukkink vindt dat het al vanaf 6 maanden kan.

Zelf het artikel lezen?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Maar hoogleraar Ruben vindt niet dat je je baby van 6 maanden beter naar een crèche kunt brengen. Hij doelt op situaties waarin de thuissituatie niet ideaal is. En dan zou een baby inderdaad beter af kunnen zijn op de crèche. Maar als het thuis oké is, is een baby daar mijn inziens veel beter af.

  2. Maar hoogleraar Ruben vindt niet dat je je baby van 6 maanden beter naar een crèche kunt brengen. Hij doelt op situaties waarin de thuissituatie niet ideaal is. En dan zou een baby inderdaad beter af kunnen zijn op de crèche. Maar als het thuis oké is, is een baby daar mijn inziens veel beter af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *