Arbeidsparticipatie vrouwen: opnieuw in het nieuws

Nadat Jet Bussemaker vrouwen opriep niet zo vaak 'op de zak van hun man te teren' besloot journaliste Els Rozenbroek ook een duit in het zakje te doen. Ze schreef een artikel in NRC Next waarin ze pleitte voor het afschaffen van partneralimentatie. Ook weer om vrouwen de arbeidsmarkt op te dwingen.

In het radioprogramma De Gids lichtte ze haar visie toe, en ging in gesprek met familierechtadvocaat Paul de Gier die een stuk genuanceerder staat tegenover afschaffing van partneralimentatie.

De Gids: Rozenbroek in gesprek met Paul de Gier o.l.v. Felix Meurders

Rozenbroek zegt onder andere:

'Die dertigers en veertigers moeten gewoon aangepakt worden. Dat maakt het extra treurig: een schoolplein vol doctorandussen, die druk zijn met spirituele cursussen waar ze witte wijn drinken. En zeggen: 'Ik ben thuis voor mijn kinderen, mijn man zorgt voor het inkomen.' Nou, deze dames zullen nóóit meer aan de bak komen, want ikzelf zou nooit iemand aannemen die tien jaar niets heeft gedaan.'

Wat Rozenbroeks betoog zo zwak maakt is dat ze alle (thuisblijf)moeders over één kam scheert, en het doet voorkomen alsof ze allemaal de hele dag aan Pilatus doen en wijn slurpen. Nadat Rozenbroek haar gal heeft gespuwd, stelt Felix Meurders de vraag: 'Vinden we in Nederland dat een ouder er voor mag kiezen om zelf voor zijn of haar kinderen te zorgen?'

Rozenbroek vindt dat goed, maar: 'dan moet ze ook de rest van haar leven, of zijn leven, daar financieel de consequenties van dragen.'

Familierechtadvocaat de Gier: partneralimentatie gedurende helft aantal jaren dat huwelijk duurde

Paul de Gier is genuanceerder. Ook hij vindt het verstandiger om actief te blijven op de arbeidsmarkt, maar hij vindt ook dat echtparen sámen kiezen voor een kostwinnersmodel. Om die reden vindt hij het wel zo fair dat degene die fulltime zorgde, gedurende de helft van de periode dat het huwelijk duurde, partneralimentatie krijgt. Het is wel jammer dat ook de Gier termen als 'op de zak teren van' bezigt.

Zowel Rozenbroek als de Gier vinden dat de afschaffing van partneralimentatie niet van toepassing is voor 50 en 60 plussers, want zoals Rozenbroek verzucht: 'Daar is weinig meer aan te doen hè?'

Beluister hier onder zelf de radio uitzending, die 9 minuten duurt.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Het lijkt wel of deze Els stiekem hardstikke jaloers is dat er vrouwen zijn die een man hebben die voor het gezin de kost verdienen zodat moeder thuis de zaak rollende kan houden.

  2. Els Rozenbroek? Heeft die niet jarenlang de Libelle volgeschreven? Dat blad dat gaat over... Pilates en witte wijn drinken (oke, beetje gechargeerd..)

  3. Els Rozenbroek? Heeft die niet jarenlang de Libelle volgeschreven? Dat blad dat gaat over... Pilates en witte wijn drinken (oke, beetje gechargeerd..)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *