De psychologie van de tradwife
Tradwives zijn een hot topic
Journalisten en columnisten buitelen over elkaar heen met artikelen waarin ze hun afschuw en zorgen beschrijven over de keuzes die deze (domme) vrouwen maken.
Dit keer kwam het onderwerp tradwives tegen op de website van Ouders van Nu. Ze laten 3 portretten van vrouwen zien die graag een tradwife willen worden of dat al zijn. Wat dit artikel wat origineler maakt is dat ze er een expert in de vorm van een psycholoog bij hebben gehaald
Wat bezielt moderne vrouwen dat ze zogenoemde traditionele waarden en normen omarmen? Wat maakt dat ze kiezen voor een bestaan als tradwife, nadat de feministen het voor elkaar hebben gekregen dat vrouwene de arbeidsmarkt op moeten kunnen?
Tradwives 3 portretten
In het artikel op Ouders van Nu komen 2 tradwives aan het woord en één wannabe tradwife. Estee Williams (25) is tradwife en heeft 148.000 volgers op Instagram. In een populaire video op haar account adviseert ze om te leren koken, poetsen en hosten en ervoor te zorgen dat je er goed uitziet, want daar houden mannen van.
Tradwife Jasmine (25) leert haar dochter dat je man dienen en kinderen baren ‘het grootste geluk’ is. En dan is nog de Vlaamse Laura Huygen die orthopedagogische begeleiding studeert omdat haar grootouders het belangrijk vinden dat ze een goed diploma haalt. Maar zelf droomt ze van een leven als tradwife.
Wat zegt een psycholoog ervan?
Vervolgens komt psychologe Karlijn Massar aan het woord. Volgens haar kun je het fenomeen van de tradwife zien als een natuurlijke tegenreactie op de bevrijding van vrouwen. In de geschiedenis zie je voortdurend hoe bewegingen en tegenbewegingen elkaar afwisselen. Anno 2024 zorgen social media ervoor dat zo’n tegenbeweging extra zichtbaar wordt.
Wat bezielt vrouwen om tradwife te worden?
Psycholoog Karlijn Massar veronderstelt dat vrouwen ervoor kiezen om tradwife te worden omdat de huidige wereld zorgelijk en onheilspellend is. Jezelf als het ware terugtrekken in de veilige bubbel van je huis kan dan heel aantrekkelijk lijken, aldus Karlijn. Bovendien biedt een traditionele rolverdeling duidelijkheid. Dat betekent dat je zowel als man en als vrouw minder hoeft te jongleren met zorgtaken én betaald werk.
Maar volgens Karlijn Massar creëren tradwives slechts een ‘veilige schijnwereld.
En dan komt ze met het aloude dreigement dat je partner je kan verlaten en dat je dan als tradwife financieel kwetsbaar bent. Wat overigens ook zo is, maar er valt ook wat voor te zeggen dat het aantal echtscheidingen onder stellen met een traditionele rolverdeling wellicht lager ligt?
Tradwive worden kan een vorm van zelfbeschikking zijn
Hoewel Psycholoog Karlijn Massar dus kritisch is over tradwives, is ze genuanceerd genoeg om te erkennen dat tradwife worden wel degelijk een vorm van zelfbeschikking kan zijn. Ook erkent ze dat je een leven als tradwife concreter kan zijn dan ‘bepaalde dingen die je op je werk kunt bereiken.’ En haar laatste zin vind ik ronduit subliem:
‘Als je één stuk van de hectiek van het leven kan elimineren door thuis te blijven, kan ik me voorstellen dat je je daar prettig bij voelt. Een luizenbaan is huisvrouw zijn trouwens ook niet. Het is absoluut werken, alleen onbetaald.’
Al met al vind ik dit artikel op Ouders van Nu over tradwives één van de betere. Er wordt meer moeite gedaan om een eerlijk en genuanceerd beeld te geven van tradwives, in plaats van alleen maar met de botte bijl en standaard argumenten het idee van een traditionele rolverdeling af te branden.
Lees nu zelf het artikel:
Leestips
Wat zijn jouw gedachten over het verschijnsel tradwife?
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
De psychologie van de tradwife — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>