6 maanden ouderschapsverlof: een experiment

Thuisblijfmoeder

Wie bij Volvo werkt boft, want Volvo test momenteel in Zweden de mogelijkheid van 6 maanden betaald ouderschapsverlof met 80% van het salaris.

Dat maakt een periode fulltime moederen of fulltime vaderen makkelijker. Het vraagstuk: 'Hoe moet dat financieel als één van ons thuisblijft?' wordt zo immers voor een groot deel opgelost.

Volvo laat zich inspireren door de Zweedse wetgeving

Nou staat Zweden natuurlijk toch al bekend als een soort paradijs als het gaat om ouderschapsverlof, dus ik weet niet precies wat Volvo daaraan toevoegt. Maar het idee is dat Volvo zich laat inspireren door de Zweedse wetgeving.

Test in Zweden, en daarna invoering in o.a. Europa

Op dit moment loopt er een test in Zweden. En daar gaat Volvo lessen uit trekken. Vervolgens gebruiken ze die kennis om de regel van 6 maanden ouderschapsverlof met 80% salaris in te voeren in de zogenoemde EMEA-regio: Europa, Midden-Oosten en Afrika.

Waarom doet Volvo dit?

Hanna Fager, hoofd People Experience (HR) zegt:

'Met dit initiatief willen we een fijne en stimulerende werkomgeving creëren voor onze mensen: eentje waar je zowel in je gezin als in je job kan investeren. Het is onze manier om het beste talent in de markt aan te trekken en te behouden. Dat hebben we nodig, want we zijn ambitieus.'

Het idee is dat met een meer gelijkwaardig ouderschapsverlof er meer balans komt in het privéleven van werknemers met kleine kinderen. En Volvo hoopt er meer vrouwen mee op het carrièrepad te houden.

Genderneutraal ouderschapsverlof

Opvallend is dat de regeling genderneutraal is, en bovendien ook geldt voor ouders van adoptiekinderen.

Volvo ouderschapsverlof
Het ouderschapsverlof van Volvo is genderneutraal

Ouderschapsverlof van in Nederland

Als je in Nederland ouderschapsverlof neemt, dan krijg je geen salaris. Sommige werkgevers betalen het loon (gedeeltelijk) door tijdens het verlof. Het ouderschapsverlof mag 26 keer het aantal uren dat je per week werkt duren. Stel je werkt nu 40 uur buitenshuis. Dan kun je dus 26*40 uur onbetaald ouderschapsverlof opnemen. De regeling van Volvo is dus zeker aantrekkelijk.
In Nederland werken er zo'n 80 mensen op het hoofdkantoor bij van. Hoewel er dus nog een test loopt, is de regel ook in Nederland vanaf 1 mei van toepassing op het hoofdkantoor. Dus niet per sé bij dealers.
In het AD las ik dat zich nog geen mensen hebben aangemeld voor de regeling.

Tot slot

Deze actie van Volvo past uitstekend bij het Nederlandse overheidsbeleid. Het idee is dat als je er maar snel genoeg bij bent, je kunt voorkomen dat vrouwen grotendeels de zorgende rol op zich nemen.


Vanaf het begin een gelijke taakverdeling stimuleren

Als je vanaf het begin een 50-50 verdeling van zorg en betaald werk kunt bewerkstelligen, is de kans kleiner dat vrouwen later minder uren buitenshuis willen werken. En dat is dan weer goed voor de arbeidsparticipatie en de staatskas.

Volvo is zo een aantrekkelijke werkgever

Het beleid van Volvo is beslist aantrekkelijk, en biedt meer ruimte aan nieuwbakken ouders om gezin en baan te combineren. Ik ben benieuwd hoe het uitpakt in de praktijk.

Wat vind jij van dit initiatief van Volvo?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *