Na de Cupcakemama is er nu de Cupcake-zzp-er

Femke Halsema was verantwoordelijk voor de term 'aanrechtsusbidie' een aanduiding van de zogenaamde Algemene Heffingskorting die volgens haar vrouwen thuis achter het aanrecht hield.

Tweede Kamerlid Mei Li Vos komt met de term: 'Cupcake-zzp'ers' oftewel 'Vrouwen die leuke dingetjes verkopen zoals zelfgemaakte sierden, reikicursussen tot cupcakes.' Eerder noemde Elma Drayer Nederlandse vrouwen 'verwende prinsesjes', in de Opzij spreken ze van 'Munttheemoeders' en in België verscheen een artikel over Cupcakemamas.

Minachtende termen

Wat deze termen delen is een gemeenschappelijke minachting voor vrouwen die niet kiezen voor een fulltime baan buitenshuis, maar andere prioriteiten stellen. Zoals de zorg en opvoeding van hun kinderen. En ook al klagen vrouwen die wel voldoen aan het feministisch ideaal van fulltime arbeidsparticipatie dat zij het óók moeilijk hebben, zij blijven in ieder geval verschoond van dit soort etiketten. Alleen in Duitsland bezigen ze wel eens de term 'Rabenmutter' voor een buitenshuis werkende moeder, wat natuurlijk ook nergens op lijkt.

Krabbenmandeffect

In de Opzij maken ze graag melding van het zogenaamde krabbenmandeffect: wanneer het één krab (lees: vrouw met ambitie) lukt om uit de mand te klimmen, dan trekken de overgebleven krabben (jaloerse vrouwen zonder of met een parttime baan) de gelukkige terug.

Maar hoe heet het verschijnsel waarbij vrouwen minachtend hun neus ophalen voor de keuzes van andere vrouwen?

Lees ook: Cakepops!

Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Ik krijg hier toch zo' n jeuk van! Laat een ieder zijn eigen keuzes maken. Dat is toch het toppunt van emancipatie. Voor de onafhankelijkheid qua inkomen hoef je echt geen baan te hebben. Het gros van de tweeverdieners kan zich alleen echt niet staande houden mochten ze uit elkaar gaan. Als ik weer zou gaan werken, zou ik echt niet zoveel gaan verdienen dat ik financieel onafhankelijk zou zijn, en dan heb ik nog wel een goede opleiding.

  2. Het is ook nooit goed, hè! Ik wens alle cupcake-zzp-ers veel plezier met hun werk. Je leeft maar één keer, geniet er dan ook van! En aan allen die carrière maken, maar d'r niet van genieten.....misschien tijd voor wat anders?

  3. Het is ook nooit goed, hè! Ik wens alle cupcake-zzp-ers veel plezier met hun werk. Je leeft maar één keer, geniet er dan ook van! En aan allen die carrière maken, maar d'r niet van genieten.....misschien tijd voor wat anders?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *