Vrouwenemancipatie: het recht te leven als een man

De oorspronkelijke vrouwenbeweging streed voor meer vrijheid voor vrouwen.

Maar de laatste jaren is het feminisme, en de strijd voor emancipatie, steeds meer verworden tot een strijd voor het recht om net zo te leven als mannen. Dat is aardig gelukt, maar je kunt je afvragen of je daar nou zo blij mee moet zijn!

'Vrouwenemancipatie verworden tot ondoordachte aanpassing aan mannelijke rollen'

Cabaretier Hans Lebbis schetste er al een prachtig beeld van in zijn conference, en in De Groene Amsterdammer* zegt ook rechtsfilosofe Dorien Pessers, hoogleraar aan de VU en de Universiteit van Amsterdam dat we 'in het ootje zijn genomen'!

Pessers: 'Wilden wij, vrouwen, dit nu echt toen we streden voor meer rechten, zelfontplooiing, zelfbeschikking?

Toen hadden we nog het ideaal van een baan van hoogstens 25 uur per week, om de tijd te houden voor alles wat ook van van belang is voor zelfontplooing. In plaats daarvan werken we harder dan ooit. Hadden de feministen nog de ambitie om een betere wereld te scheppen, nu verword de vrouwemancipatie tot een ondoordachte aanpassing aan mannelijke rollen. Ook om zeven uur op en in een volle trein naar je werk.'

* Jaargang 136, nummer 51/52


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Beste redactie, natuurlijk is zorgen en opvoeden ook hard werken, voor vrouwen zowel als voor mannen - ik meld in mijn reactie dat ik ook zeker zorgtaken heb, zoals elke volwassene, denk ik! Ik vind alleen dat elke volwassene die gezond is ook in staat zou moeten zijn om zichzelf en haar / zijn dierbaren financieel te onderhouden. En gelukkig zijn er uitkeringen in dit land voor wie niet kan werken!
  Waar ik veel moeite mee heb is dat jullie het in je kop noemen: Leven als een man - alsof je leeft als een man als je niet terugvalt op een uitkering, maar in je eigen onderhoud voorziet!

 2. Beste redactie, natuurlijk is zorgen en opvoeden ook hard werken, voor vrouwen zowel als voor mannen - ik meld in mijn reactie dat ik ook zeker zorgtaken heb, zoals elke volwassene, denk ik! Ik vind alleen dat elke volwassene die gezond is ook in staat zou moeten zijn om zichzelf en haar / zijn dierbaren financieel te onderhouden. En gelukkig zijn er uitkeringen in dit land voor wie niet kan werken!
  Waar ik veel moeite mee heb is dat jullie het in je kop noemen: Leven als een man - alsof je leeft als een man als je niet terugvalt op een uitkering, maar in je eigen onderhoud voorziet!

 3. Ik leef als een vrouw, maar heb Godzijdank wel een baan. Inclusief op tijd (= gelukkig niet al te vroeg) in de trein zitten... Dat niet-willen-werken geldt natuurlijk ook alleen voor vrouwen die een genoegverdienende partner hebben..... @Marlien: ik kan me niet voorstellen dat GL de AOW afschaft voor vrouwen die ziek zijn, en het inkomen nodig hebben,zoals jijzelf (?)...
  Ik heb altijd parttime gewerkt - heb mezelf daar ook altijd van kunnen onderhouden - om tijd over te houden voor vrijwilligerswerk, zorg voor de mensen om me heen, zorg voor mezelf. En ja, ik werd soms overspannen, maar dat ging ook altijd weer over, soms door een andere baan te zoeken, waar ik beter werd behandeld.

 4. Volgens mij is de emancipatie doorgeschoten.
  Wat gelijkheid moest bevorderen heeft geresulteerd in een hele generatie vrouwen die burnout gaat vanwege de dubbele taken en lasten.
  Denk maar eens aan de hypotheken. vroeger gebaseerd op 1 salaris, nu kun je met twee nauwelijks meer redden.

  Groen links wil de aow van thuisblijvende vrouwen afschaffen.

  Eigenlijk komt het er op neer dat recht plicht is geworden.

  En wie zijn er uiteindelijk de dupe?
  De alleenstaande vrouwen.

 5. Dolgelukkig ben ik met de vrijheden van het door hard werken meer verkregen rechten voor de vrouw.

  De dubbele moraal is sterk verminderd. Vrouwen die ondernemer zijn, dat was vroeger ondenkbaar.
  In het huis met kwekersbedrijf was het normaal dat de oudere broers veel van de erfenis kregen voor het doorzetten van het bedrijf. Wij meisjes ontvingen weinig.
  Een eigen bedrijf? Vergeet het maar.

  Vrijheid om bewust ongehuwde moeder te zijn. Ongehuwde moeder? Dat was een schande.

  Vrouwen in de politiek? Geweldig toch dat het nu kan?

  Er is scheefgroei. Nu is het tijd om te werken aan teveel uren werk door vrouwen.
  Nog steeds accepteren vrouwen het dat zij het meeste doen aan huishouding en werk.
  Evenredigheid,. Vrije keuze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *