Moeder blijft thuis: Vlierbloesem

Al jaren gaf haar werk als activiteitenbegeleider Vlierbloesem geen voldoening meer. En in de zomer van 2006 sprong ze samen met haar partner in het diepe.

Een sprong in het diepe

Beiden lieten ze de veiligheid van een vaste baan achter zich. Haar man om zijn eigen bedrijf te beginnen, en Vlierbloesem om Thuisblijfmoeder te worden van hun drie kinderen van 14, 11 en 4. Ondanks hun berekeningen die bewezen dat het financieel kon, een spaarpotje, en een eerste klant voor het gloednieuwe bedrijf was het een spannende beslissing. Maar het voelde goed.

De reacties uit hun omgeving waren verdeeld. 'Mijn ouders en schoonouders begrepen mijn besluit wel. Er is veel over mij gepraat door anderen zowel negatief als positief. Ik ben een persoon met veel ambitie en een groot netwerk. Daarom vond een aantal mensen het zonde van mijn capaciteiten. Ik heb ook wel enigszins jaloezie gevoeld bij sommige mensen,' vertelt Vlierbloesem.

Fulltime moederen: de keuze

Zowel Vlierbloesem en haar man geloven in het belang van een stabiele thuisbasis.

Vlierbloesem: 'Ik denk dat er veel leed voorkomen kan worden vooral bij jongere kinderen als je kiest voor een stabiele thuissituatie. Onze dochter was als ik nog gewerkt had allang aan de pillen geweest om rustiger en geconcentreerder te werken. Nu haar leven overzichtelijker is gaat het heel goed met haar. '

Financiëel afhankelijk?

Financiële onafhankelijkheid vindt Vlierbloesem betrekkelijk. Zij is als thuisblijfmoeder financieel afhankelijk, maar veel van haar buitenshuis werkende vriendinnen zijn dat ook.

'Ze hebben een dusdanig hoge levensstandaard of dure hypotheek dat zij bij scheiding op een verschrikkelijke manier de boot in gaan. Eigenlijk zijn ze helemaal niet financieel onafhankelijk,' legt ze uit.

In een geval echtscheiding vindt Vlierbloesem het niet meer dan normaal dat de partner die buitenshuis werkt, alimentatie betaalt aan de persoon die fulltime zorgde en opvoedde.

'Mijn man en ik zijn van mening dat als je kinderen krijgt, je daar consequenties aan moet verbinden in het belang van het kind. In Vrij Nederland zei Arnon Grunberg, in een reactie op Jet Bussemakers uitspraken, dat zorgen en opvoeden ook een baan is. En dat mocht een huwelijk eindigen in een scheiding, het niet meer dan normaal is dat de man de vrouw dan betaald voor haar werk. Dat vloeit voort uit de keuze die een stel in gelukkiger tijden sámen maakte.'

Persoonlijke ontwikkeling als Thuisblijfmoeder

Een bekende mythe over Thuisblijfmoeders is dat ze zich niet meer ontwikkelen. Maar Vlierbloesem vindt dat ze zich als thuisblijfmoeder juist veel meer heeft ontwikkeld. Zo is ze actief in de politiek en heeft een behoorlijke bestuurlijke functie. 'Ik moet veel presentaties en dergelijke in het openbaar doen, en heb regelmatig contact met de pers. Het is wel een drukke functie maar enorm leerzaam. En allemaal als de kinderen al in bed liggen!'

Voor- en nadelen van fulltime moederen

Het voordeel van fulltime moederen vindt Vlierbloesem dat er altijd een ouder voor de kinderen is. En dat ze rust en structuur kan bieden. Nadeel vindt Vlierbloesem dat ze soms overal troep ziet, terwijl het eigenlijk wel meevalt. Ook is het een uitdaging rond te komen met een klein budget. Maar zo leert ze de kinderen wel dat vrienschap en geborgenheid belangrijker zijn dan nieuwe kleren, of het nieuwste model Playstation. Op haar blog schrijft Vlierbloesem over haar ervaringen met consuminderen en geeft ze tips.

Een dag in het leven van een Thuisblijfmoeder

Opstaan en ontbijt

'Om 7:00 gaat de wekker en ik sta om kwart over zeven op iedere dag ook in het weekend. Ons zoontje is dan al wakker. Meestal doet die al berengeluiden na als het kwart over zes is. Ik breng hem dan eerst naar de wc en vervolgens doen we een kattewasje en doe ik hem zijn kleren aan.

Zijn broer onze oudste neemt hem dan mee naar beneden zodat ik me kan omkleden. Dochter slaapt dan nog. Ik doe de ramen en gordijnen open en sla de bedden open. Oudste heeft altijd haast. Die eet en drinkt snel, poetst zijn tanden en doet zijn haar. Hij pakt een diepgevroren zakje brood uit de diepvriezer en vertrekt richting station. Jongste krijgt zijn pap en ik moet altijd even bijkomen en ook ontbijten.

Kinderen naar school brengen

Ik heb tijden gehad dat ik probeerde voordat de kinderen naar school moesten de vaatwasser te legen de wasmachine aan te zetten en de kamer op te ruimen, maar meestal lukt dat niet. Ik maak het fruit voor de twee basisschool kinderen, daarna roep ik de middelste (dochter) die ontbijt en dan doe ik haar haar. De kinderen tandenpoetsen en we gaan naar school. De oudste gaat naar haar eigen ingang en ik breng zoontje naar de kleuterklas. Soms loop ik nog een blokje om met mijn vriendin maar meestal ga ik meteen naar huis.

Ochtend

Dan ruim ik op, leeg de vaatwasser en zet er nieuwe afwas in. Ik zet de wasmachine aan en bekijk wat we die dag gaan eten. Als alles netjes is zet ik een kop koffie en ga blogjes lezen of schrijf er zelf een. Op donderdagmorgen werk in ons bedrijf aan de administratie Om een uur of tien doe ik de taken van mijn huishoudschema. En ruim op, ik ben al meer dan een jaar aan het declutteren en dat gaat me vrij goed af.

Tussen de middag

Om kwart voor twaalf haal ik de jongste weer uit school. We eten brood of een warme maaltijd. De jongste gaat s middags nog niet naar school. En erg moe. Daarom mag hij na de lunch een filmpje kijken. Daarna onderneem ik altijd iets met hem. Vanmiddag gingen we bellenblazen, maar we fietsen ook veel, of klimmen in bomen. Zoontje houdt ook van beestjes zoeken en ontdekken.

Na schooltijd

Oudste komt ook meestal vroeg in de middag thuis uit school. Daar heb ik dan ook altijd wat voor klaargezet. Thee of limonade/diksap met iets eigengemaakts/gebakken. Er komen ook altijd wel kinderen mee spelen met dochter of zij gaat naar iemand toe. De middag thee doen we altijd rustig aan tafel. Zoontje wordt meestal wat onrustig aan het einde van de dag dus dan doen we meestal een spelletje of muziek luisteren.

Na het avondeten

Na het avondeten leg ik de jongste in bed en doe de afwas. Man is meestal weer aan het werk of gaat met oudste huiswerk maken of met middelste zwemmen of wandelen. Heel vaak heeft een van ons nog een vergadering. We zitten beide in allerlei besturen en werkgroepen. Om tien uur gaat op een doordeweekse avond mijn licht wel uit. :-)'

De Toekomst

Vlierbloesem is gelukkig met haar leven. Ze staat open voor wat de toekomst op haar pad brengt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *