Alleen op reis: over pubers en (zelf)vertrouwen

Gastpost door Anne

De puberteit is een belangrijke levensfase. Deze periode vormt de overgang van kind naar volwassenheid. Kinderen worden zich bewust van zichzelf en de wereld.

In deze fase, die vaak met onzekerheid gepaard gaat, heeft een puber behoefte aan sturing. Ook al zullen ze dat zelf waarschijnlijk niet toegeven. Begrip is dan ook belangrijk. De puberteit is namelijk geen gemakkelijke levensfase.

Begeleiding

Pubers reageren vaak met 'nee' en 'wil ik niet'. Denk aan de bekende variant: 'Nee, ik wil niet meer met jullie op vakantie.' En als de puber wel meegaat, dan betekent dat vaak twee weken bankhangen, maar dan 1000km verderop.

Taalkamp in het buitenland

Het is daarom geen gek idee om de puber zelf op reis te sturen, zonder ouders, maar met begeleiding. Bijvoorbeeld naar een taalkamp in het buitenland. Dat is de perfecte combinatie van begeleid plezier, en gevoel van avontuur. Een taalcursus Engels, is bovendien waardevol voor universiteitsselectie of CV. Voor meer informatie, kun je kijken op de website van ESL-Taalreizen.

Vakantie als leerzame periode

Natuurlijk moeten er goede afspraken gemaakt worden over het gedrag op vakantie, met name alcoholgebruik, uitgaan en veilig vrijen (kijk bijvoorbeeld op http://www.jmouders.nl/Themas/Opvoeding/Opvoeden/Alleen-op-vakantie-Bereid-je-puber-voor.htm voor een aantal goede tips).

Tijdens een vakantie zonder ouders doen pubers zelfkennis op in de prettige wetenschap dat hun ouders vertrouwen in ze hebben. En dat bevordert hun zelfvertrouwen. Natuurlijk zullen ze fouten maken, ook al heb je dat als ouder liever niet. Maar het is wel de beste manier om te leren.

Een eigen ontdekkingreis is enorm waardevol voor een puber: een tijd vol vrijheid (en verantwoordelijkheid) en contact met een verzameling van culturen! Wil je meer weten? Klik dan op: een taalreis in Engeland voor jongeren.

puber alleen op vakantie


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. Die pubers moeten dat dan wel WILLEN. Op reis gaan. Hier was er ook één die niet meer mee op vakantie wou, maar toen ik boekte en de tiener nu thuis mag blijven (bij familie)is het ook niet goed.
    En één wil absoluut niet op geen enkele vakantie, alleen maar MET ons of familie, maar echt NIET met andere jongeren.

  2. Die pubers moeten dat dan wel WILLEN. Op reis gaan. Hier was er ook één die niet meer mee op vakantie wou, maar toen ik boekte en de tiener nu thuis mag blijven (bij familie)is het ook niet goed.
    En één wil absoluut niet op geen enkele vakantie, alleen maar MET ons of familie, maar echt NIET met andere jongeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *