Boekbespreking: Moedermafia, Wespennest

Wespennest, het eerste deel van Duitse Kerstin Giers' serie 'De moedermafia' heeft de diepgang van een bord tomatensoep, maar het smaakt heerlijk en is pittig gekruid met ironie en zelfspot. Dat laatste is ook meteen wat Wespennest uittilt boven het gemiddelde momlit boek.

Momlit wordt in de media altijd neergezet in termen van 'hilarisch', terwijl het dat vaker niet, dan wel is. Maar Wespennest mag gerust hilarisch genoemd worden, vanwege de rake typeringen en kostelijke conversaties tussen moeders waar het onderliggend venijn van afdruipt.

Zo is een belangrijk topic onder de moeders de vrijheid voor jongens om staand te plassen in verband met hun succesvolle psychologische en seksuele ontwikkeling. Een van de moeders beweert dat het geslacht van haar man in het wc water hangt als hij gaat zitten.

'Ben ik nou wat traag van begrip of beweer je in je laatste berichtje nou werkelijk dat de pik van je man in het water bungelt als hij op de plee zit, mama Sabine? Ik heb dat even nagemeten bij ons toilet en ben tot de conclusie gekomen dat Peter met zijn lid waarschijnlijk een Boeing 747 in de lucht kan bijtanken.'

Verfrissend is ook de Duitse setting. Hier gaan de moeders niet naar Starbucks voor koffieochtenden, maar gaan bij elkaar op de koffie.

Flinterdunne plot

Het verhaal heeft weinig om het lijf: vrouw (Constance) wordt door man (Laurent) verlaten door een jongere versie van haarzelf, en begint een nieuw leven. Ze neemt weliswaar geen nieuw kapsel, maar haar woning krijgt wel de obligate make-over.

Ondanks de flinterdunne en zwaar belegen plot weet Kerstin Giers zich ook hier te onderscheiden van bestaande momlit, door de nieuwe vlam van Laurent sympathiek te maken. Zo sympathiek dat gedumpte Constance haar eigenlijk beter gunt dan Laurent!

Wespennest is een aanrader. Na vijf weken zomervakantie heb ik de aandachtsspanne van een konijn, en desondanks las ik het zo uit. Het is gezelllig, herkenbaar, en je voelt je er als moeder beter door.

Wat wil je nog meer?!

Praktische info

De moedermaffia: Wespennest
De moedermaffia: Wespennest
-


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *